Hirdetés

Mi a túrót ünneplünk május 1-jén?!

HeGe

2012.05.01. 08:05

Mi a túrót ünneplünk május 1-jén?!

Debrecen – „Dolgozzatok! Dolgozzatok!” – ez már a hangulat legalja a meccsen. Ennél a rigmusnál már az emberek fele hazafelé tart, a nyolcvanas évek Lokijával rendszeresen gyakoroltuk. Ilyenkor a munka emlegetése valami keserű okádék a nép szájából.

Hirdetés

Persze a melónak is vannak fokozatai. Máshogy éli meg a Tescóban dolgozó ismerősöm, aki a megalázó körülményeket is bevállalva gürizik, hogy fel tudja nevelni egyetlen gyerekét. És máshogy éli meg a kézremegésig, napi tíz kávéig és szétzilált családig 40 évesen eljutó menedzser.

És persze máshogy éli meg a buszon az utasoknak az útba eső nevezetességekről regélő buszsofőr, aki külön köszönti a névnapjukat ünneplőket. S vele együtt mindenki, aki olyan munkát és munkahelyet varázsol magának, amit szeret.

Elnézve az emberiséget, ők elenyészően kevesen vannak. A jelenleg zajló hacacáré az oktatástól kezdve a társadalmi normákon át a gazdasági berendezkedésig nagyon nem támogatja, hogy valaki a helyére kerüljön. A többség csak húzza az igát, letagadva önmagát, igazi értékeit, tehetségét valami másban.

Húzza az igát a nép, és alig várja, hogy péntek legyen. Akkor meg mi a lótúrót ünnepelünk a mai napon?! Jelen állás szerint a munka inkább a rabszolgák sorsával egyenértékű.

Ennek a 21. századi rabszolgasorsnak van egy érdekes tulajdonsága. Nincsenek hozzá láncok, falak és őrök. A gátakat, korlátokat velünk építtetik fel a tudatunkban. Az emberekre ömlő katyvaszban éppen elég hamisság és reménytelenség érkezik ahhoz, hogy elveszítsék az irányt, és beletörődjenek a helyzetükbe.

Viszont annyira nem állunk rosszul, mint párezer éve, a láncok és korlátok nem fizikaiak. Az Orwell féle 1984 sem valósult meg, nincs gondolatrendőrség, ha van hozzá ereje és hite, mindenki úgy alakítja a tudatát, gondolkodását, ahogy akarja. Ezzel együtt a sorsát, és hosszú távon azt is, hogy milyen munkája van.

HeGe

Szóljon hozzá!

Hirdetés