Hirdetés

Meddig varázsolsz, Dárdai Pali?

2014.11.17. 11:35

Meddig varázsolsz, Dárdai Pali?
(MTI-fotó)

A Budapesten élő kollégánk így élte meg a magyar–finnt. HeGerGand írása

Hirdetés

Dárdai Pál hazajön, két kézzel megragadja ezt a beposhadt franckarika futballnihilt, jól megrázza, és a feje tetejére állítva visszateszi. Életre kelt a népmese!

Péntek este 7, egy kör alakú asztal tele kibontott teli sörökkel: mindent átható megnyugtató érzés. Az érkezés utáni hatalmas korty még ettől is nagyobb érzés. A sörerdő gazdái, kézfogások, hangolás a népligeti kavalkádban, ez is felsőfok. És csak ekkor nézek körbe: ”Mi van itt, ember?!”

Az északírek ellen is ennyien voltunk, de döbbenet a különbség! Mindenfelé boldog óbégatás, zászlós-éneklős felspannolt buszok érkeznek, és percenként felrobban az aluljáró. Két hónapja ugyanitt „Hagyjál már Pintérrel, a stadion miatt jöttem ki!” című csendes sörözést találtam, amikor körbejártam.

Most egy ember miatt jöttek ki, aki egy az egyben életre kelti a tudatalattinkba kódolt magyar népmesék hősét. Hazajön Berlinből, két kézzel megragadja ezt a beposhadt franckarika futballnihilt, jól megrázza, és a feje tetejére állítva visszateszi. Így is lehet csinálni, pupákok! És közben a lehetetlen határát súrolja az itthoni közegben ritka normális viselkedésével, kisugárzásával, mondanivalójával és főleg azzal a hét ponttal, amit az utóbbi évek talán leggyengébb állapotú és összetételű keretéből sajtol ki.

Hát ennyi kell a népnek. Ez a beszippantott sör se kutya, de ami a stadion közvetlen közelében fogad, az főbe kólint. Olyan zúgás-morajlás, hogy kettő másodperc alatt viszonylag könnyedén sikerül beleesni a régi őrületbe: „Siess, siess, Himnuszra oda kell érni!” És tart az őrület a zászlóerdőben énekelve, és tart, ahogy az első percben végigvágtat a pályán a támadás, és a labda épp hogy elgurul a túlsó kapu mellett. Iszonyatos a hangorkán. Elég jól megy a sztrájkoló ultrák nélkül…

Az őrület e pontig tart, jön a kijózanító NB I-es lapátolás, de maga a varázslat fű alatt folytatódik, még ha csúnya is a foci. Mert belelkesített Langokkal, Fiolákkal, Forrókkal hozzuk le a meccset és hajszálpontosan úgy, ahogy azt Dárdai Pál megtervezte és megígérte. Az ilyen szinten lyukas védelemnél egyetlen lehetséges módon, a régi ronda, de félelmetesen hatékony szerb vízilabdát idézve: amikor támadunk, nyolc emberrel akkor is védekezünk.

Gera zseniális csúsztatásánál aztán az őrület is visszatér, és már ki is tart az ünneplésig, a jegy nélküli, fülig mosolygós össznépi metrózásig, és ki-ki hazaviszi a maga részét belőle.

Hogy a varázslat meddig tart, azt csak a varázsló és Csányi Sándor tudja. A Dynamo nevű sztárbűvész, amikor végzett, pillanatok alatt ott szokta hagyni a ledöbbent embereket. Ha Dárdai Pál ugyanezt teszi kedd este az orosz meccs végén, senki sem szólhat egy szót sem, és nem kérdés, hogy ez lenne a bölcsebb döntés.

De tőle az is kitelik, hogy marad, és 30 év után kivarázsolja Magyarországot egy futball-világversenyre. Ilyen állománnyal olyasmi csoda lenne, mint Otto Rehhagel Eb-győzelme a görögökkel.

HeGergAnd

Szóljon hozzá!

Hirdetés