Hirdetés

Hirdetés

Évvégi szembenézés

civishir.hu

2010.12.28. 12:40

Évvégi szembenézés

Debrecen – Röhejesnek tartom, hogy azt a magyar embert, akinek családfája ezer évig levezethető a Felvidéken, olyan állam taszítja ki kebeléből, amely még százéves sincs.

Hirdetés

Hirdetés

Az élet minden területén összegezünk, most, az esztendő végén. Az élet mindennapos rendje szerint ez helyénvaló is. Talán csak a szokatlanul magas benzinár. No meg a szabálysértések szigorítása borzolja a kedélyeket kissé rendhagyó módon. Vagy talán az, hogy néhány szlovák állampolgártól máris megvonták az állampolgárságot, mivel kérték a magyar állampolgárságot is. Ezúttal talán a szlovák kormányzatnak kellene szembenéznie magával és a jószomszédsági viszony ápolásán túl kicsit arra is figyelni kellene, hogy a saját állampolgárom hogy érzi magát a saját hazájában. Röhejesnek tartom, hogy azt a magyar embert, akinek családfája ezer évig levezethető a Felvidéken, olyan állam taszítja ki kebeléből, amely még százéves sincs, hiába tetézgetik dédelgető nemzetállami ábrándokkal a szlovák mítoszt! Elvárnám a januártól európai elnöki tisztet betöltő Magyarországtól, hogy komolyan feddje meg a magyar Felvidéket bitorló Szlovákiát az ilyen és ehhez hasonló diszkriminatív cselekedetek miatt. Ugyanakkor a szlovákiai belpolitikában egyre hangosabban politizáló Híd korifeusaitól is elvárom, hogy interpelláljon a parlamentben a szlovák állam galádságai miatt. Az se ártana, hogy – kisantant alapon – a szlovákok konzultáljanak a románokkal és szerbekkel a kettős állampolgárság ügyében, ezzel is nyugvópontra helyezve a hagyományos magyarellenesség fegyvereit.

Nagyon készülünk az európai elnökségre. ígérgetések, nyilatkozatok halmaza hallható és olvasható a médiákban, félő azonban, hogy nem éppen jókor foglaljuk el a megtisztelő széket. A válságból még csak éppen kilábaló Európa több sebből is vérzik. Jajgat Írország, Portugália és Spanyolország is feljajdul olykor-olykor. Görögország éppenhogy lenyugodott a válság okozta nemzeti elégedetlenség hullámai elültével. Olaszország és Franciaország sem érzi jól mostanság magát a bőrében. Angela Merkel népszerűsége is csökken Németországban. Legény legyen a gáton tehát, aki ebben az európai zavarosban halat fog! Orbán Viktor erős egyéniség, mi tagadás, maga mögött tudja az Európai Néppárt támogatását,s talán ebbe fogódzkodva gatyába is rázza a renitens Európát.

Navracsics Tibor nyilatkozata szerint a Fidesz kormányzat eddigi intézkedései voltaképpen sikeresek voltak, ha némi szépészeti eljárás el is kelt volna a kormányzati háztájékon. Ez finom beismerése volt annak, hogy nem minden kormányintézkedés volt osztatlanul népszerű a nagyközönség, vagyis a magyar társadalom szemében. S ha a Fidesz nem szégyenkezik a magyar társadalom előtt, akkor Európa előtt sem kell majd lehajtania a fejét a szégyenpírtól. Én hiszek ebben és drukkolok is a kormányzatnak, abban is bízva, hogy hátha a magyar elnökség végre szóvá teszi a trianoni galádságot is. Mert Magyarországgal éppúgy elbántak az európai Zeuszok, mint a földrész névadó királykisasszonyával. Horribile dictu: ha mi vagyunk Európa csúcsán, akkor magunkkal is törődnünk kellene. 53 országba szétszóródott magyarság esdeklése jussán!

Bereczki Károly

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.