Hirdetés

600 millió tragikomédiája

civishir.hu

2011.02.11. 18:28

600 millió tragikomédiája
Pillanatkép a Prahból

Debrecen – Mit kezdene egy minimálbérből élő család 600 millió forinttal? Mert tételezzük fel, hogy ötösük van a lottón. Lelkük, idegrendszerük képes ezt egyáltalán feldolgozni? (DESZKA-kritika)

Hirdetés

Vagy tragédiává fordul át a történet, ahol a néző a végén az emberi tragikomikumon kénytelen nevetni? Nem sok minden van a konyhában. Mégis milyen beszédes a tér...! Van itt egy ócska konyhaszekrény, ami még az anya nagyanyjáé volt; van itt egy heverő, ami nem kihúzhatós; egy asztal négy darab székkel, amikről a festék már rég lekopott; s egy gáztűzhely, rajta egy leveses fazékkal, mellette egy tál krumplival. Mert nem minden magyar konyhában találkozunk kerámialapos, elektronikus tűzhellyel. De mi most nem foglalkozunk a szegénységgel. Nincs rá okunk. Nem kell belemenni társadalomszociológiai elemzésbe. Sajnos, addig nem jutunk el.

Az anyáról annyit lehet tudni: kissé elhízott, néha eljár takarítani, de általában krumplit pucol. Az apa szakmunkás, görbült hátú, nagy szakállú, borostás férfi, mindketten 40 év körüliek. Van két gyermekük. Az anya a darab első jelenetének legelején épp krumplit hámoz, vizet forral, mire belép a férj, aki megérkezésekor lágy simogatással közeledni próbál feleségéhez, de az eltaszítja magától. A férj ezen meg sem lepődik. Miért is lepődne meg? Minden nap ez megy. De nem adja fel, s érzi: most kell elmondania a nagy hírt. Előhúzza nadrágzsebéből a szelvényt, és már húzza-húzza kifelé a cédulát, mikor a feleség észreveszi, s ordítani kezd, hogy mi a fenét tart a kezében. Egy halk szusszanás után a férj kiböki: nyertek 600 millió forintot a lottón. Ő ugyanis lottózik, már évek óta, csak nem mondta el otthon senkinek.

Az asszonynak felmegy a vérnyomása. Tágra nyílik a szeme, kinyitja száját, még a 18 év felettiek is megrettenek a látványtól. Mi az, hogy te az én pénzemből lottózni mertél? Én, aki soha, egyetlen egyszer még egy szoknyát sem mertem magamnak venni. Hogy képzelted ezt?

Na, erre már a férj is felkapja a fejét. Nem erre számított, de milyen is az emberi lélek, egyszer csak lenyugszanak egy jelenet erejéig, s tervezgetnek. Hogy ezt kéne, meg azt kéne, és mit is kéne még. De semmiben sincs egyezés. A férj feladja. Dühöngeni kezd. Kikéri magának, amit mi jogosan szemlélünk, hiszen a férj végig szimpatikusabb, mint az asszony. A férj legalább örül a pénznek, a nő nem. Vagy ha igen, csak egy ideig. De azért a férjet sem érteni teljesen. Nem tesz semmit, inkább egymást sodorják tragikomédiába. Példája ez a történet az idegrendszer szép megbolydulásának. Mert a végén előkerül a konyhaszekrény tetején nyugvó barna, nagy, csatos bőrönd is, amit az asszony letesz férjeura elé, s kiabálja: takarodj innen...! Vöröslő fejjel szidják egymást. Előkerülnek régi történetek, sérelmek, minden, amit eddig nem mondtak el egymásnak. De a férj nem akar menni, nem mozdul. S a lélek mindent elmondok őszinte pillanata rádöbbenti, hogy mindent elrontott, amit el lehet rontani. Elérte, hogy családjában senkinek érezze magát.

Az említett Prah című darab példája a magyar ember egyik fő reakciójának, hogy bele se gondol, ami jó, vagy ami jó lehetne. Nem kételkedik, a dolgok összevetésééig ugyanis el sem jut. Csak valami fáradt beletörődést érez. S akkor még nem is beszéltünk a pénz helyes használatáról, vagy arról, hogy ennek a párnak valójában van két gyermeke is. Csak azt beszéltük el, hogy csak egy kicsit, de örülni kéne.

Bogdán Szilvia

Szóljon hozzá!

Hirdetés