Hirdetés

SaROCKba szorított botránykönyv

civishir.hu

2016.05.23. 17:24

SaROCKba szorított botránykönyv

A napokban jelenik meg a debreceni Kémeri Péter, a Tankcsapda egykori menedzserének könyve.

Hirdetés

Hirdetés

A társszerzőt, Kenyeres Attilát kérdeztük a botrányízű kötetről.

Önéletrajzi könyv vagy a rockmenedzserek kézikönyve?
Egyik sem. Persze mindkettőből vannak elemek, de ezeknél sokrétűbb. Kémeri Péter koncertszervező-menedzser rockzenében eltöltött éveit mutatja be, ezen keresztül azt, hogyan működik a hazai könnyűzenei élet, mi zajlik a kulisszák mögött. Sikerekkel és kudarcokkal, izgalmas történetekkel. Bepillantunk a lakótelepi rocker galerik életébe, a bandák közti harcokba, csínytevésekbe, a gruppie-k világába. Közben végigkövetjük, hogyan alakult meg Debrecenben barátságra alapozva egy garázs-rockzenekar, ami alig egy évtized alatt az ország egyik legsikeresebb rockegyüttese lett. Kémeri Péter még középiskolásként, 1988-ban kezdett koncerteket szervezni Debrecenben olyan előadóknak, mint az Aurora vagy a Pokolgép. Majd 1989-től 1999 végéig a Tankcsapda negyedik tagjaként annak koncertszervező-menedzsere volt. A közös turnék révén persze számos más együttessel is szakmai/baráti kapcsolatba került, róluk is van szó a könyvben. Majd társaival közösen megalapította a Hegyalja Fesztivált, ami Kelet-Magyarország legnagyobb zenei fesztiváljává nőtte ki magát. 2009-ig tevékenykedett ennek szervezőjeként. Időközben olyan együtteseket is menedzselt több-kevesebb ideig, mint a Kowalsky meg a Vega vagy a The Carbonfools. Dolgozott a 92.9 Sztár FM rádiónál, valamint a Hungaroton Kiadónál, ahol többek közt olyan sikeres előadók útját egyengette, mint a Groovehouse. Részben szakmai, részben magánéleti kapcsolat fűzte az 1990-es évek egyik legsikeresebb hazai lányzenekarához, a C’est La Vie együtteshez, aminek egyik tagjával, a tragikus sorsú Sebők Anikóval megalakították a Jeta zenekart. Róluk is szó esik a könyvben, épp úgy, mint az évtizedek alatt a hazai zeneiparban szerzett élményeiről és tapasztalatairól. Sikerekről, kudarcokról és tragédiákról. Ennek megfelelően egyfajta tanácsadó jellege is van a kezdő zenészek, koncertszervezők számára: mik azok a hibák és buktatók, amiket érdemes elkerülniük – tanulva Kémeri Péter példájából. Ezért a könyv második része inkább tanácsadó jellegű, de ebben is vannak olyan történetek, amelyek bárki számára érdekesek, aki kíváncsi arra, hogyan működik a hazai könnyűzene-biznisz a színfalak mögött.  

Köztudott, hogy Kémeri Péter és a Tankcsapda évtizedes együttműködése nem felhőtlenül ért véget. Azt rebesgetik, hogy aki ezt a könyvet elolvassa, garantáltan megutálja a Tankcsapdát.
Ez ebben a formában biztos nem igaz. Én inkább azt mondanám, hogy a könyv nem áll meg a felszínen. Ez nem egy nyálas és csöpögős sikersztori arról, hogyan lett egy vidéki garázszenekarból az ország egyik legsikeresebb rockegyüttese. A történet amúgy valóban hollywoodi filmekbe illő, minden tiszteletem és elismerésem érte az ebben résztvevőknek. De mi nem csak a dolgok „heppi” és „minden rendben van” oldalát mutatjuk be. Ilyen jellegű könyvekből, filmekből már van sok szerte a világban. Ez nem egy sajtóközlemény, amivel sok esetben elfedik a háttérben zajló dolgokat a nagyközönség elől. (Újságíróként rengeteg ilyennel találkozhatunk mindenfelé). Ez a könyv „benéz a színpad mögé”, megmutatja, mi van a csillogó sikertörténetek mögött, milyen emberi játszmák zajlanak, hogyan forgatja fel a siker az egykori zenész barátok életét, hogyan tűnnek el a süllyesztőben olyanok is, akikkel a siker létrejött. Létezhet-e üzlet és barátság egyszerre. A könyv megmutatja a történtek mélyebb, emberi oldalát is, amit a közönség nem mindig láthat, sőt adott esetben személyes sorstragédiákat is megelevenít. Ugyanakkor

ez a könyv nem valaki, vagy valakik ellen íródott, és semmiképp sem azért, hogy bárkit is megutáltasson.

Én úgy mondanám, hogy minden éremnek két oldala (meg egy éle..) van, és eddig inkább csak egyféle oldalt láthatott a közönség. Most mi mutatunk egy másikat is, így teljesebb képe lehet az olvasóknak bizonyos dolgokról. De azt már rájuk bízzuk, hogy erről mit gondoljanak. A könyv „csak” bemutatja a különböző véleményeket, élményeket, tapasztalatokat.

Lesznek egyéb megszólalók is a könyvben?
Az eredeti Tankcsapda tagok közül Kémeri Péter mellett elmondja még gondolatait Buzsik Gyuri is, az együttes első dobosa, aki 1997-ben a hivatalos hírek szerint „közös megegyezéssel” vált ki a csapatból. Megkerestük a többi alapítót, Labit és Lukács Lacit, de a legutóbb távozott Cseresznyét is, ők azonban nem kívántak megszólalni a könyvben. Ugyanakkor sok érdekes és izgalmas történetet mesélt Fazekas Krisztián, a Necropsia egykori gitárosa, illetve Váradi Ferenc újságíró, akiknek ezúton is köszönjük, hogy segítettek. A könyv előszavában pedig olyan szakmai pályatársak mondanak néhány gondolatot Kémeri Péterről, mint Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója, Lovasi András, a Kispál és a Borzból, Koroknai Árpád a Szfinxből, Szekeres András a Junkiesből, vagy épp Axel a Kerozinból. Tehát ha így nézzük, akkor sok ember megszólal, akikkel Kémeri Péter szakmai és/vagy baráti kapcsolatba került az elmúlt évtizedekben.

Miben tér el a SaROCKba szorítva a többi zenei önéletrajzi könyvtől?
Nem rajongok az önéletrajzi könyvekért, amelyekben valaki életét gyermekkorától kezdve minden apró részletre kitérve bemutatnak. Erre legfeljebb az igazi „hardcore” rajongók lehetnek kíváncsiak valamely művész esetében. Így ezt a könyvet nem is nevezném önéletrajzinak. Inkább egy önéletrajzi alapokon nyugvó, színes történetekkel tarkított realisztikus „kalandregény”, ami Kémeri Péter koncertszervező-menedzser zeneiparban töltött „kalandozásaira” koncentrál, abból ragad ki érdekes és tanulságos történeteket, és ezen keresztül pillant be a kulisszák mögé. Természetesen keverednek bele magánéleti dolgok is, de csak olyanok, amik valami miatt érdekesek, és csak ott, ahol szükségesek. Ez a könyv inkább a rock and rollról és a zeneiparról szól.

V. F.

Galéria

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.