Hirdetés

Piál a Föld!

civishir.hu

2015.04.07. 08:20

Piál a Föld!
A kép illusztráció

Az öreg kontinensen a kultúra része az alkoholfogyasztás.

Hirdetés

Nem feltétlenül a locsolkodáshoz kapcsolódó össznépi lerészegedésről akarnánk szólni, hiszen elég csupán végigjárni a belvárost egy átlagos péntek estén: berúgott ifjoncok a kocsmák előtt, fékeveszett egyetemi bulik, hangos ordítozás a villamoson. A jelenség ugyanakkor nem egyedülálló, világszerte küzdenek a fiatalok turbulens alkoholfogyasztása ellen, még ha a megoldást egyelőre nem is találják.

Nyilván a tiltott gyümölcs a legédesebb, ezért talán nincs is abban semmi meglepő, ha a lelkes serdülők a törvény által megszabottnál előbb próbálják ki például, milyen íze van az alkoholnak, és hát tegyük a kezünket, ugyebár. A szeszes italok fogyasztását az egyes országok egyébként is eltérően szabályozzák általában aszerint, hogy mikortól számítják a polgárukat tetteiért felelősnek. Ez ugyanakkor egyértelműen nem egyetlen pillanat, hiszen 18. születésnapjával nem válik valaki egyik napról a másikra felnőtté, aki hirtelen biztonsággal lecserélheti a kölyökpezsgőt igazira.

Szakértők szerint biológiai értelemben véve a folyamat általában 12 és 19 éves kor között játszódik le, ez azonban egyénileg eltérhet. Magyarországon és a világ legtöbb országában az alkoholfogyasztás 18 éves kortól legális, Svájcban azonban már 16 évesen is lehet sört és bort venni (a tömény italok fogyasztása viszont ekkor még tilos), míg az Egyesült Államokban régóta csupán a 21. életévüket betöltöttek vásárolhatnak alkoholt. Ettől függetlenül azonban úgy tűnik, hogy a kiskorúak és általában a fiatalok alkoholfogyasztása mindenütt ugyanolyan problémát jelent. A tengerentúlon például régóta heves vita folyik arról, hogy lejjebb kellene-e szállítani a jelenlegi korhatárt.

Tény, hogy az amerikai rendszer meglehetősen furcsa annak fényében, hogy 18 éves kortól a polgárok már szavazhatnak, vezethetnek, vásárolhatnak fegyvert, de még három évet kell várniuk arra, hogy Zacher Gábor vendégei lehessenek. Választhat tehát, ki vezesse az országukat, előbb kaphatnak autót, mint jogosítványt, és adott esetben dönthetnek életről és halálról, de legálisan nem guríthatnak le egy gyenge Budweisert sem. A másik érv a törvények puhítása mellett általában az európai példa emlegetése. Az Egyesült Államokban ugyanis sokan úgy vélik, hogy az öreg kontinensen a kultúra része az alkoholfogyasztás, így az emberek sokkal hamarabb és jobban megtanulják a mértéktartó italozás módját. Ehhez képest a felmérések és a statisztikák mást mutatnak.

Ami azt illeti, Európában még az USA-nál is gyakrabban részegednek le a fiatalok, és terjed az úgynevezett versenyivás, amelynek az a lényege, hogy minél rövidebb idő alatt minél több italt hajtsanak le. A nemzetközi reprezentatív közvélemény-kutatások szerint Dániában például a megkérdezett középiskolások háromnegyede fogyasztott alkoholt az adott hónapban, és több mint felük részegnek is vallotta magát. Ebben a statisztikában Magyarország egyébként 61 százalékkal alig haladja meg az átlagot, 10 százalékkal Izland teljesít a legjobban, míg Ausztriában éves szinten ugyan, de a megkérdezett kiskorúak 92 százaléka ismerte be, hogy ivott alkoholt. Ráadásul, ha azt hinnénk, hogy a szeszes italok a középiskolával jönnek el a gyerekek életébe, szintén tévedünk.

A felmérések szerint Dániában és Nagy-Britanniában a 13 éven alattiak majdnem negyede, az írek 16 százaléka, a németek 14 százaléka volt már részeg. Ami pedig szintén riasztó, a diákok vallomásait és a szülők elvárásait összevetve az derül ki, hogy a legtöbb családban fogalmuk sincs, mit és mikor próbált már ki a gyerek. (Ami nálunk még riasztóbb, hogy a szűkös zsebpénz miatt junior versenyzőink eszenciákkal feltuningolt krumpli pálinkákkal és tablettás borokkal zúzzák májaikat.)

A tapasztalatok tehát azt mutatják, a korhatár nincs különösebb hatással a fiatalok alkoholfogyasztására, legfeljebb törvénytelenül és nehezebben jutnak italhoz; eredményt azonban aligha a szabályok szigorításával, mint inkább az oktatás és felvilágosítás kibővítésével lehetne elérni. Esetleg. 

Szóljon hozzá!

Hirdetés