Hirdetés

„Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!”

kronika.ro

2009.07.22. 10:01

„Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!”

Nem hunyt szemet a Steaua szurkolóinak múlt csütörtöki, magyarokat gyalázó megnyilvánulása felett az Országos Diszkriminációellenes Tanács, illetve az UEFA sem. A román sajtó elnézést kért.

Hirdetés

Utóbbi vizsgálatot indított a bukaresti klub ellen, többek között a Bukarestben megrendezett, Újpest elleni Európa Liga-selejtezőn kifeszített transzparens miatt, amelyen ez a magyar szöveg állt: “Mennyi ideig tartja egy magyar nő magában a szart? 9 hónapig”. Az UEFA kedden jelezte, hogy fegyelmi vizsgálatot indít a bukaresti klub ellen a 2-0-s hazai sikerrel végződött összecsapással kapcsolatban.

A fegyelmi vizsgálat elindítását az a hivatalos tiltakozó levél is kiválthatta, amelyet Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke személyesen Michel Platininek, az UEFA első emberének címzett. Asztalos Csaba ebben nyilvános tiltakozását fejezte ki a múlt csütörtöki nemzetközi összecsapáson kifeszített transzparens tartalma ellen, amely a levél szerint “sérti a magyarok méltóságát, megalázó, és ellenséges hangulatot gerjeszt a romániai magyar közösséggel szemben”.

A magyargyalázás nem új keletű a romániai futballstadionokban.
– Sajnos például a romákat sértő megnyilvánulások esetén sokkal könnyebben büntet a román szövetség. Ez nagyrészt a romániai magyar közösség hibája is: miközben az országban több, a romák érdekeit védő szervezet is működik, nekünk egyetlen olyan szervezetünk sincs, amely ilyen esetekben hivatalos panaszt nyújtana be, például a Magyar Ifjúsági Tanács vagy a Magyar Ifjúsági Értekezlet sem foglalkozik ezzel. Mi hivatalból rendszerint vizsgálatot indítunk a magyarokat sértő megnyilvánulások ügyében is, ám a visszhang sokkal nagyobb lenne, ha a kezdeményezés mögött a magyar közösség civil képviselői állnának, nem pedig a diszkriminációellenes tanács – fogalmazott Asztalos Csaba. 

Az ügyben megszólalt Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is. Az erdélyi magyar politikus a Prosport napilapnak adott interjújában jelezte, nem nagyon érdekli a futball. Az ügy kapcsán úgy érzi, nem az efféle megnyilvánulások határozzák meg a románok és a magyarok közötti kapcsolatot. Markó hozzátette, ilyen esetekből – amelyet elmondása szerint egy maroknyi ember gerjesztett – “nem kell nagy ügyet csinálni”, a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak teljesítenie kell feladatát.

Elözben Magyarországon közben nagyobb ügy kerekedik a történtekből: Móring József Attila kereszténydemokrata képviselő írásbeli kérdéssel fordul a külügyi és a rendészeti tárca vezetőjéhez, valamint a sportért felelős miniszteri megbízotthoz. A politikus Huhogni, cigányozni, gágogni tilos, “szarmagyarozni” szabad? címmel rendezett sajtótájékoztatóján elmondta, arra kíváncsi, hogy tesz-e hivatalos lépést a külügyi tárca a steauások által kifeszített transzparens miatt. Móring József Attila úgy fogalmazott, hogy “ennél undorítóbb, ocsmányabb, aljasabb, provokatívabb szöveg” nem jelent még meg magyar érdekeltségű sporteseményen. Véleménye szerint ennek már semmi köze a szokásos lelátói hangulatfokozáshoz, az ellenfél bosszantásához – ez nyílt provokáció és sértés volt, nem csak a több mint harminc órát utazó, mintegy félezer Újpest-drukker, és hozzájuk csatlakozó több száz erdélyi szimpatizáns számára, hanem minden olyan embernek, “akit magyar anya szült”.

Mint ismeretes, a csütörtöki Újpest–Steaua mérkőzés után nem sokkal újabb “tűzpróba” következik a magyar–román kapcsolatokban: Magyarország labdarúgó-válogatottja augusztus 12-én Romániát látja vendégül a Puskás Ferenc-stadionban. A barátságos mérkőzést a két szakszövetség előzetesen Marian Cozma kézilabdázó emlékének ajánlotta, aki az MKB Veszprémben és a román válogatottban játszott, mígnem februárban meggyilkolták.

A román sajtó két legnagyobb orgánuma, az Adevarul és a Click bocsánatot kért a magyaroktól a Steaua Bucuresti szurkolóinak transzparense miatt. Dorin Chioteának, az Adevarul főszekesztőjének címlapon megjelent írása:
"A múlt héten a Ghencea stadionban egy olyan ország csapatával mérkőztek meg a hazaiak, amely ország szívből siratta Marian Cozma kézilabdázót. A Steaua–Újpest egy szép mérkőzés lehetett volna, de egy semmirevaló kéz írt egy nyomorúságos transzparenst, melynek szövege súlyosan sértette a magyarokat, és ezt a kiírást a mi drága román nemzeti zászlóink mellett tartotta közszemlére hosszú időn át néhány ember. Nemzeteinket milliók kötik össze, akik Jenei Imre és Bölöni László nyelvét beszélik, és nem választhatnak el azok, akiknek a helye a börtönben volna. Pontosan ezért a budapesti visszavágó előtt a milliónyi román szurkoló nevében, akik tisztelik ellenfeleiket és a más ország polgárait, az „Adevarul (Igazság)” szerkesztősége elhatározta, hogy bocsánatot kér nemzetszomszédjától azok helyett, akiknek ezt meg kellett volna tenniük. Méltó dolog alázatosnak lenned azokkal szemben, akiket egy nemzettársad megalázott. Sokan viszolygunk ezektől a köztünk élő nem-emberektől. Azért mert büszkék vagyunk, azért mert európaiak vagyunk, azért, mert újságírók vagyunk. Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!"

Szóljon hozzá!

Hirdetés