Hirdetés

Hirdetés

Spencer Tracy 110 éve született

Katharine Hepburn volt a nagy szerelme

wikipédia

2010.04.05. 10:40

Spencer Tracy 110 éve született

Milwaukee – A Kedves csirkefogók, a Dr. Jekyl és Mr. Hyde, Az öreg halász és a tenger sztárja 1900. április 5-én született. Az amerikai filmtörténet egyik legjobb színészeként tartják számon.

Hirdetés

Hirdetés

1930-ban fedezte fel John Ford, aki szerződtette a 20th Century Fox stúdió Felfelé a folyón című filmjéhez. Rövidesen családjával Hollywoodba költözött, ahol öt éven belül 25 filmet forgatott, majd átszerződött az MGM stúdióhoz, és három éven belül kétszer kapta meg a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját, 1937-ben A bátrak kapitánya, 1938-ban pedig A fiúk városa főszerepéért. Hét másik filmben pedig Oscar-díjra jelölték.


Tracy és Hepburn elválaszthatatlanok voltak

1941-ben hosszú viszonyt kezdett Katharine Hepburnnel, és bár elköltözött feleségétől, jó katolikusként soha nem váltak el. Hepburnnel összesen kilenc filmben szerepeltek együtt. Az utolsó, Találd ki, ki jön ma vacsorára! forgatása után szívrohamot kapott és meghalt. 

A Spencer Tracy-díj

Majdnem 40 évvel a halála után Tracyt még mindig az egyik legsokoldalúbb színészként tartják számon. Meggyőzően játszott hőst, gonoszt, vagy akár komédiást. Ő volt Hollywood egyik első „realista” színésze, alakításai pedig kiállták az idő próbáját. 1988-ban a Kaliforniai Egyetem Los Anglelesi kara és Susie Tracy megalapították a Spencer Tracy-díjat, melyet filmszínészek kapnak munkásságuk elismeréseként. A díjazottak közt van William Hurt, Jimmy Stewart, Michael Douglas, Denzel Washington, Tom Hanks, Anthony Hopkins, Jodie Foster, Harrison Ford, Anjelica Houston, Nicolas Cage, Kirk Douglas, Jack Lemmon, és Morgan Freeman.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.