Hirdetés

Hirdetés

Ide süss! Diétás Fekete-erdő torta

civishir.hu

2014.06.24. 18:30

Ide süss! Diétás Fekete-erdő torta

Itt, kérem, a legmenőbb debreceni hobbicukrász és tortadizájner munkáit fogjuk bemutatni. Kóstoltuk, ajánljuk! +Recept!

Hirdetés

Hirdetés

Meghoztam a Fekete-erdő torta diétás verzióját. Van, aki szerint üti a cukros változatot, van aki szerint azért a cukor hiányzik, és van, aki észre sem vette, hogy diabetikus tortát eszik. Ennek  a tortának a piskótájában lenmagliszt van, minek a szénhidrát tartalma rendkívül csekély, így a piskótánk igen diétás lesz.

Diétás piskóta hozzávalói:
6 tojás
2 ek kakaópor
2 ek szénhidrátcsökkentett liszt
3 ek lenmagliszt (vagy őröljük meg a lenmagot)
6 ek xilit
1 ek hideg víz
 
Piskóta elkészítése: A xilitet a tojássárgájákkal keverjük habosra, tegyük hozzá a vizet. Adjuk hozzá apránként a kakaóporos lisztkeveréket, végül forgassuk bele a tojásfehérjéből vert habot. A masszát töltsük tortaformába (alján legyen sütőpapír) és előmelegített sütőben 180 fokon, 30 – 40 perc alatt süssük meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsuk rácsra, hogy kihűljön.

A meggyes krém hozzávalói:
300 g fagyasztott, vagy friss meggy
1 cs vaníliás pudingpor, vagy 2,5 ek keményítő
5 ek cukornak megfelelő természetes édesítő (ha xilitből készítjük, akkor 5 ek xilit, vagy 1 ek stevia-s eritrit keverék)
csipet fahéj

A meggy nagy részét turmixoljuk, és pudingot főzünk belőle. Összekeverjük a maradék meggyel és a fahéjjal, hűlni hagyjuk. Ha tejszínes krémmel szeretnénk tölteni csak, akkor összesen 5 dl tejszín szükséges, ha belül csokikrémet szeretnénk, akkor:

Csokikrém hozzávalói:
1 db tojás
1 ek kakaópor (cukrozatlan)
1 ek eritrit (stevia-val), vagy 5 ek xilit
1 ek ch csökkentett liszt
4 ek tej
2 dl tejszín
fél ek zselatin por

Az édesítőt, kakaóport, lisztet összekeverjük, hozzáadjuk a tejet és tojást, jól elkeverjük. Vízgőz fölött sűrű krémet főzünk. Ez nem lesz kevés idő, de nagyon fontos, hogy türelmetlenségünkben ne tegyük közvetlenül a tűzhelyre, mert higgyék el, a csokis tojásrántotta meglehetősen érdekes. A krémet teljesen kihűtjük, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínnel, vigyázva, hogy a hab ne törjön. Akinek túl lágy a tejszínhabja, az csurgasson a krémbe zselatint (amit előzőleg pici vízzel felmelegítünk – nem forraljuk! – majd langyosra hűtünk).

A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk, és betöltjük a tölteléket, méghozzá úgy, hogy az alsó lapra belülről kifelé haladva körökben tesszük a meggytölteléket, és a tejszínt, a 2. lapra pedig pont fordítva, a tejszínnel kezdek, és kifelé haladva meggytölteléket teszek, szintén kör alakban. Így sakktábla mintázatot kapunk, mikor szeleteljük.
Kívül megkenjük tejszínnel (érdemes egy kicsit lágyabbra hagyni a tejszínt, mert sokkal szebben lehet kenni), majd csokival díszítjük a következő módon:

Először melegítsük fel a csokit vízgőz fölött. A mintát - amit szeretnénk a tortánk oldalán látni - rajzoljuk fel egy akkora hosszúságú sütőpapírra, amekkora a tortánk kerülete. (Ha nincs kedvünk méricskélni, egy kis könnyítés: K = 2r x pi ) Én magasságot is bemérem, hogy lássam, mekkorára nyúlik majd fel a minta. Ha a rajz meg van, akkor fordítsuk meg a sütőpapírt (bízva abban, hogy átlátszik a minta), hiszen erre rajzoljuk át csokival a mintánkat (szimmetrikus mintáknál nem kell megfordítani, hiszen azoknak a tükörképe ugyanaz.).

Az olvadt csokinkat vagy habzsákba, vagy szilikon tollba töltjük és a sütőpapírra csorgatjuk. Várunk egy picit, hogy dermedjen (pár perc), majd szépen a torta oldalára illesztjük. Sutty be a hűtőbe, majd kb. fél óra múlva szépen levehetjük az oldaláról a sütőpapírt. A lehetőségek tárháza végtelen, lehet variálni barna vagy  fehér csokival, az a fontos, hogy cukormentes legyen!

Jó étvágyat!

M. Szabó Éva

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.