Hirdetés

Piacképes piac: kicsiből lettek a legnagyobbak!

civishir.hu

2015.06.22. 13:07

Piacképes piac: kicsiből lettek a legnagyobbak!
Fotók: Szatyor Debrecen

A Szatyor Debrecenben öt helyen kínál minőségi árut. Mindent, de mindent, ami egy jó konyhába kell. Cívishír-interjú

Hirdetés

Hirdetés

A Szatyor Debrecen sikertörténete. Akik még nem jártak, azok kedvéért: képzeljenek el egy olyan színes forgatagot, ahol minden árunak gazdája van. Nem eladója, hanem gazdája! Benne a szó minden ízével: gondoskodással, munkával, történettel és meg nem alkuvással. Ha kérdeznek, mindenre választ kapnak: alapanyagról, technikáról, vetésről és érésről, fűszerről, de ha a tejet adó tehén neve érdekel valakit, az sem marad titokban. Hát ennyi a titok.

A Szatyor Debrecen Egyesület elnöke, Kissné Batta Éva szíves közbenjárásával Bartháné Ildikó és Elek Szabolcs alelnökök válaszoltak kérdéseinkre.

2012 őszén egy belvárosi szórakozóhely előtt pár asztal, néhány árus volt – azóta megváltozott minden: a helyszín, az erőviszonyok. Miben méritek azt, hogy mekkorára nőtt a termelői piac?
Három éve valóban még csak egy néhány családból álló bevásárló közösségként indult ez a nonprofit kezdeményezés. Mára öt helyszínen működik Szatyor termelői piac, ezáltal több termelővel tudunk együttműködni, s több családhoz jut el a jó minőségű, környéken megtermelt vagy előállított élelmiszer. Óriási lépésnek tartjuk azt az érezhető változást, hogy a kezdetben kíváncsiságból hozzánk látogató vásárlók jó tapasztalataik révén maguk is tudatosabbá váltak, gyakran visszatérnek. Nagyon fontos számunkra, hogy ezt a bizalmat kiérdemeltük, óvni is akarjuk, így nem akarunk óriásivá nőni.

Túlzás nélkül állíthatjuk, mára mozgalommá vált a Szatyor, de a sok ötlet, az önzetlen munka mit sem érne, ha nem lenne erő, ami összetartja. Hogy nevezzük ezt? 
A tudatosság volt az, ami összehozta a közösséget, azonban ami összetartja, az a barátság. A közös, jó célért végzett munka hamar barátságokat szült, s formálta a csapatot. Mindig örömmel látjuk az új, csatlakozni kívánó tagokat, hisz feladat akad bőven.

Sokan bánják, hogy elköltöztetek a belvárosból, a kapuk azonban kinyíltak máshol, és a „kultúrházakba” mintha jobban be lehetne költöztetni a vidéki életet és életformát. A helyeteken vagytok?
Nagy nehézséget jelentett, amikor el kellett költöznünk a Roncsbárból, válságba is került az egész kezdeményezés. Mindig a központban a legjobb lenni, hiszen a legtöbb emberhez így érünk el igazán. Ebben a helyzetben mentőövként jött a Debreceni Művelődési Központ felajánlása. Úgy érezzük, hogy a velük való együttműködés során kölcsönösen egymás hasznára lehetünk: ők helyet adnak nekünk, mi pedig közösséget teremtünk, hiszen a piacok alkalmával felpezsdül az élet a közösségi házakban. Ezek a helyszínek inkább sugallják a baráti hangulatot, a globalizált világból való kiszakadást, mint egy teljesen profitorientált módon szervezett piac. Minden piaci helyszínünkre más-más típusú emberek látogatnak, gondoljunk csak arra, hogy akad olyan helyszínünk, ami a belvárosban van, másik szinte a kertségben, de megtalálhatóak vagyunk egy lakótelep közepén is. Azt látjuk, nyitottak az emberek a kistermelői, a kis léptékben előállított egészséges élelmiszerek fogyasztására. Nagyon hálásak vagyunk azoknak a debreceni embereknek, akik megkerestek bennünket kevésbé szem előtt lévő helyszíneken is, és távolabbi városrészekről is hajlandók eljönni hozzánk. Nélkülük a Szatyorból semmi sem lenne. Köszönet a szeretetükért.

Ahogy régen a lemezboltban, a piacon is biztosan van toplista: ha az öt legkelendőbb terméket (vagy termékcsoportot) meg kellene nevezni, melyek lennének azok?
Nehéz lenne toplistát állítani, hisz ez részben szezontól függ, másrészt minden családnak megvan a saját leg-leg-leg listája. A hagyományos eljárással, adalékanyagoktól mentesen készült füstölt áruk azonban minden piacon a legkelendőbbek. Ugyancsak népszerűek a házi sajtok, de tulajdonképpen a vegetáriánusok, vagy a paleo étrendet követők is megtalálják a nekik valókat. Itt a zöldség- és gyümölcsszezon, már most bőséges a választék bio és kíméletes gazdálkodásból származó termékekből. Egész évben vannak adalékmentes pékáruink, különleges szörpök, befőttek, fűszernövények, hidegen sajtolt olajok, almaecet, vágott baromfi, tojás, tej- és tejtermékek, házi száraztészta, egyszóval minden, amire egy átlagos magyar konyhában szükség van.

Továbblépési lehetőség kínálkozik? Be lehetne-e törni a nagy piacra, vagy pont nem ez a cél?
Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna az üzenetünk, de a nagy piacra való betörés egyáltalán nem szerepel céljaink között. Termelőink igazi kistermelők, a nap nagy részét a portékájuk előállításával töltik, így kapacitásuk sem lenne erre. Nagyon megválogatjuk, ki árusíthat nálunk, csak olyanok maradnak fenn a rostán, akiknek valóban minőségi és valóban saját maga által termelt áruk szerepelnek a kínálatában. Jelenleg szinte teljes termékpalettával bírunk, így nem is veszünk fel újabb termelőt, csak ha terméke szélesítené a kínálatunkat. Továbblépési célként sokkal fontosabbnak tartjuk, hogy a tudatos vásárlást, az előregondolkodást erősítsük vásárlóinkban. Már most is adott az internetes előrendelés lehetősége, mely épp ezt hivatott segíteni. Ha ezt minden technikai és emberi nehézsége ellenére jól tudnánk használni, sokkal rövidebb idő lenne egy bevásárlás nálunk, ami egy jó cél. Ebben szeretnénk fejlődni.

Mindezeken túl múlt héten nyitottunk új piacot a Faraktár utcán, a Járműjavítónál lévő Vasutas Egyetértés Művelődési Központban. Itt nagyobb térben, fedett helyen árusíthatunk, jó a parkolási lehetőség is. Abban bízunk, hogy az új piac sikeres lesz, és sok új arcot köszönthetünk itt is.

Bereczki-Csák Helga

Helyszínek

Csapókerti Közösségi Ház (Süveg utca 3.)
Újkerti Közösségi Ház (Jerikó utca 17-19.)
Tímárház (Nagy Gál István utca 6.)
Homokkerti Közösségi Ház (Szabó Kálmán utca 68.)
Vasutas Egyetértés Művelődési Központ (Faraktár utca 67.)

Kövesd a Facebookon is!

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.