Hirdetés

Már látszik a kolbász az értékpiramis csúcsán!

civishir.hu

2015.09.07. 13:47

Már látszik a kolbász az értékpiramis csúcsán!

A hungarikummá válás előszobájában a debreceni páros, de egyéb jó hírünk is van!

Hirdetés

Hirdetés

Együtt dolgozunk, nem egymás mellett – mondta Halász János önkormányzati képviselő hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, így magyarázva azt a sikeres összefogást, aminek révén a debreceni pároskolbász a hungarikummá válás finise felé tarthat. Többször beszámoltunk róla, az értékpiramis csúcsára kerülni több lépcsőfokból álló, bonyolult bürokráciát igénylő, hosszú folyamat – ezt végigvinni csak az önkormányzat által támogatva, a megyei és a városi értéktár bizottság hathatós munkájával lehet – hangzott el. Halász kitért rá, közösségi értékeink gyűjtése nem újkeletű: valamennyi népi mesterség, vagy akár a Tímárház anyaga évszázados hagyományt és tudást sűrít. Kiderült, a debrecenit a nemzeti értékek közé emelték, innen már csak egy ugrás a hungarikummá válás, amiből Magyarországon jelenleg 50 van.

Kolbásznap a pálinkafesztiválon

Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottág elnöke szólt róla, hogy a debreceni páros szeptember 12-én Budapesten is bemutatkozik a hagyományos Magyar Értékek Napján, a Szent István-bazilika előtti téren, ahol a finomságot meg is szentelik. Aztán hazatér Debrecenbe, ahol a részben neki szentelt ZAMAT Fesztiválon külön színpadot kap.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója (egyben a megyei értéktár bizottság első embere) egyéb jó hírrel is szolgált: az általuk szervezett, idén 25 éves nemzetközi betlehemes találkozó rangos elismerést kapott. A betlehemezés átörökítés gyakorlata mostantól a szellemi kulturális örökségen belül jó gyakorlatnak számít, felvették az azokat gyűjtő regiszterbe. 

Hirdetés

Szóljon hozzá!

.