Hirdetés

Egy szekérnyi pénzzel gazdagodnak a debreceniek

mti

2013.04.11. 15:32

Csaknem 3 milliárd forint európai uniós forrást nyert el a Debreceni Egyetem (DE) három pályázata.

Hirdetés

Ezt Jávor András oktatási rektorhelyettes az intézményben csütörtökön tartott sajtótájékoztatón jelentette be. Az elkövetkező két évben ebből az összegből megújítja szervezetét, működését, szolgáltatásszervezését az egyetem, bővül a zöldenergiaipar-tudásbázis, élelmiszer-ágazati kutatóközpont jön létre, és kialakítanak egy új élelmiszervédjegy-hálózatot is - ismertette a professzor.

Két projektet - az élelmiszerbiztonsággal, illetve a zöldenergiával összefüggő programot - további öt hazai felsőoktatási intézménnyel együttműködve valósítanak meg. Jávor András, az Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés című, csaknem 1,6 milliárd forint támogatottságú projekt szakmai vezetője elmondta: a pályázat lehetőséget teremt az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia területén folytatott képzés és kutatás összehangolt, egyidejű fejlesztésére.

A projekt keretében létrehozzák és közösen működtetik az élelmiszerkutató, marketing és szolgáltató tudásközpontot, csaknem 150 oktatási anyagot készítenek, emellett kidolgoznak egy, a hungarikum védjegyhez kapcsolódó jelölést, amelynek megszerzése "egyetemes" garanciát jelent majd az élelmiszerek minőségét illetően - közölte a projekt szakmai vezetője.

Szűcs Edit, a DE műszaki karának dékánja egy másik, a zöldenergiára vonatkozó felsőoktatási együttműködésről szóló projekt szakmai vezetője kifejtette: kutatási, oktatási és szolgáltatási tevékenységük összehangolásával, egy virtuális intézet létrehozásával bővíti zöldenergiaipar-tudásbázisát közösen az elkövetkező két évben csaknem 1 milliárd 300 millió forintos pályázati forrásból öt hazai felsőoktatási intézmény: a Debreceni Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetemc

A harmadik nyertes projekt a DE önálló fejlesztési terve, amelynek során megújítja szervezetét, működési folyamatait, szolgáltatásszervezését az egyetem annak érdekében, hogy a jelenleginél költséghatékonyabban és magasabb minőségben működtethető, fenntartható intézménnyé váljon. Bács Zoltán, a DE gazdasági főigazgatója, a projekt szakmai vezetője jelezte: a változások várhatóan ellensúlyozzák majd a hallgatói létszám csökkenése miatti bevételkiesést, egyben versenyelőnyt biztosítanak mind hazai, mind nemzetközi téren.

Elmondta: az elkövetkező két évben az Európai Unió csaknem 875 millió forintos támogatásával megvalósuló fejlesztés célja, hogy az intézmény növelje népszerűségét a hallgatók körében, szorosan illeszkedve a társadalmi-gazdasági elvárásokhoz, illetve az intézmény adottságaihoz és hagyományaihoz. A nemzetközi képzés bővítésével, valamint a hallgatók tanulmányi előmenetelét és munkaerő-piaci érvényesülését támogató szolgáltatások fejlesztésével az intézmény várhatóan erősítheti beiskolázási potenciálját és növelni tudja képzési eredményességét, sikerességét is.

Szóljon hozzá!

Hirdetés