Hirdetés

A paraszti gazdálkodás emlékei a debreceni agrárcentrumban

mti

2012.02.07. 14:51

Debrecen – A paraszti gazdálkodás tárgyi emlékeivel helyben ismerkedhetnek meg márciustól a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományi Centrumának (DEAGTC) hallgatói.

Hirdetés

Az állandó kiállítást is magába foglaló együttműködésről írt alá megállapodást Nagy János centrumelnök és Lakner Lajos hajdú-bihari múzeumigazgató kedden Debrecenben. A két intézmény együttműködése elsődlegesen azt célozza, hogy a múzeumban felhalmozott tudás – tárgyi és archív anyag, tapasztalat –  közvetlenül kapcsolódjon be a felsőoktatásba és a hallgatókhoz közelebb vigye a múzeumot mint tudástárat és mint művelődési intézményt – mondta az aláírás kapcsán Nagy János.

Egyetemtörténerti kiállítás is lesz

A centrumelnök hozzátette: az agrárgazdasági képzés több mint 140 éves múltra tekint vissza Debrecenben, ezért különösen fontos számukra a hagyományőrzés és az, hogy hallgatóik megismerkedjenek az egykori alföldi paraszti lét, gazdálkodás kézi szerszámaival, technikai eszközeivel, az egykori mezőgazdasági munkák tárgyi emlékeivel. Lakner Lajos hozzátette: az együttműködés keretében az egyetem helyet biztosít a Déri Múzeumnak a paraszti gazdálkodás tárgyi emlékanyagát bemutató kihelyezett állandó kiállítás megrendezéséhez. A múzeum munkatársai pedig közreműködnek az agrár felsőoktatás múltját bemutató egyetemtörténeti kiállítás létrehozásában. Az együttműködés keretében a Déri Múzeum publikálási lehetőséget nyújt különböző kiadványaiban – elsősorban a rendszeresen megjelenő évkönyvében – az egyetem oktatói és hallgatói számára – jegyezte meg Lakner Lajos.
 

Szóljon hozzá!

Hirdetés