Hirdetés

Székely lobogó hirdette az autonómiát az Országházon

civishir.hu

2010.11.20. 18:08

Székely lobogó hirdette az autonómiát az Országházon

Budapest – Történelmi pillanatokat éltek át azok, akik a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) küldötteiként vagy meghívottként részt vehettek az Országházban tartott nagygyűlésen. A Cívishír is ott volt a magasztos eseményen!

Hirdetés

Az Országházon a Magyar Köztársaság és az EU zászlója mellett ott lobogott az SZNT által székely zászlónak elfogadott lobogó. (A kék mezőt arannyal elosztó, arany nappal és ezüst telő (fél)holddal díszített). Az előcsarnokban a Haáz Sándor által vezetett szentegyházi (Hargita megye) Gyermek-filharmonikus zenekar muzsikált, ameddig a történelmi székely székek küldöttei és meghívottai fényképezésre, majd az eskü letételére gyűltek az előcsarnokban. A fényképezés után a gyermek-filharmónia énekkara adta meg az alaphangot a himnuszok elénekléséhez.

Ezután a küldöttek a Kupolateremben Izsák Balázs SZNT elnök után elmondták az eskü szövegét a Szent Korona előtt. Kövér László és Izsák Balázs rövid sajtótájékoztatót tartott, a sajtó – köztük a Cívishír – képviselőinek. Az ünnepi nagygyűlést történelminek nevezte valamennyi felszólaló, kihangsúlyozva, hogy az 1918. november 18-19-én tartott alakuló ülés után nem volt hasonlóan magasztos pillanat az SZNT életében, amely Székelyföld területi autonómiájának kivívásáért küzd minden demokratikus módszerrel, annál is inkább, mivel e pillanatok után, immár Magyarország támogatását is élvezheti törekvéseiben.

 


Beköszöntőjében Izsák Balázs elnök elmondta, hogy 2003 óta, amióta az SZNT hallatja szavát, Magyarországon nem találtak meghallgatásra.  Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke közölte, hogy az Országház a Nemzet Háza lett, ezzel is fejet hajtva mindazon ősök (magyar, székely, román, szerb, horvát szlovák stb.) előtt, akik közös munkája eredményeként felépülhetett.

Az ünnepi nagygyűlésen az erdélyi történelmi egyházak részéről katolikus, református és unitárius egyházi méltóságok hirdettek igét és áldották meg a gyűlés munkálatait, mely végén három határozatot fogadtak el a küldöttek: az első az SZNT történelmi folytonosságát mondta ki, a második szorgalmazza a székely önrendelkezési törekvések beépítését a nemzeti együttműködés rendszerébe (itt három küldött tartózkodott a szavazás alkalmával). A harmadik határozat Az őshonos európai nemzeti közösségek és Európa kulturális sokszínűségének védelmében címmel az e téren teendő lépésekről határoz. A nagygyűlés résztvevői a végén állófogadáson vehettek részt a felsőházi terem körüli folyóson. A székelyföldi küldöttek és meghívottak még az este folyamán hazaindultak.

Forrás: civishir.hu
Fénykép és szöveg: Bajna György

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

.