Hirdetés

Kit érdekel itt Wass Albert?!

civishir.hu

2013.02.05. 08:00

Kit érdekel itt Wass Albert?!

Fénylő lélekkel, kedvenc verssel-regénnyel szépirodalmi felolvasásra menni, vagy inkább otthon kuporogni a jól megszokott aknafedő alatt? HeGergAnd jegyzete

Hirdetés

Szépirodalom a 21. században??? Hahaha! Ugyan már! Legyen net, térerő, kaja, pia, nő és pasi! A Cívishír egyszer már eleresztett egy sikolyt a kultúra debreceni szélmalomharcosait szemügyre véve, az akkor lefestett táj az újévben sem kacsint vissza.

Habár… Van itt ez az országos maratoni felolvasás. Wass Albert és más, szabadon választható írók, költők műveiből… Állandó debreceni részvétellel, évről évre több tucat csatlakozó településsel, több ezer felolvasóval hosszú órákon át…

Ha félretesszük a politikai érdekből emberevő szörnyetegnek beállított író körüli vitát, akkor is van min elgondolkodni.
És ha megtesszük, jöhet a kérdés. Biztosan szépek és aranyosak, biztos jót akarnak, de van ennek valami értelme, van ennek valami tétje?

Van tétje. Nem csupán egy tisztelgés, nem csupán egy irodalmi esemény. Arról szól, hogy félreteszed a dolgaid, felállsz, megfogod a szeretted, szeretteid kezét, vagy úgy ahogy vagy, Te egyedül elindulsz, hogy hitet tégy az értékek mellett, a számodra értékes gondolatok mellett.

Teszed azt egy olyan világban, ahol az emberek tömegeinek tudatát folyamatosan az övön aluli, romboló, mérgező, leépítő, szétziláló dolgokra hangolják hatalmas tudati gátakat építve, az emberiséget egy hatalmas aknafedő alá beszorítva.

Teszed ezt egy olyan világban, ahol percről percre derülnek ki az országot s a világot szétlopó élősködők erkölcstelen, törvénytelen tettei.

Teszed ezt egy olyan világban, ahol elkeseredett végső össztűz indult, az övön aluli, emberen aluli erők kétségbeesett össztüze. A változás jelei láttán megnyitott össztűz.

Teszed ezt egy olyan világban, ahol egyre több és egyre bátrabb csíra és hajtás jelzi az országban s a nagyvilágban az élni akaró élet megnyilvánulásait, a korszakváltást.

Teszed ezt egy olyan világban, ahol az éledő közösségek tagjai egymást kérdezgetve várják a híreket rólad, rólatok, egymásról, mert keresik a működő példákat, figyelik az élenjáró, úttörő kezdeményezéseket, várják a jövő vezetőit.

Teszed ezt egy olyan világban, ahol az önszerveződő körökben egyre többen követik, és közvetítik az igazi értékeket, ugyanazt az egyszerű és világos értékrendet, az égi törvényekhez, a Természethez hangolt értékrendet. Melyről Fekete István, Tamási Áron, Nyirő József, Wass Albert és a többi nagy írónk, költőnk is ír.

Hát akkor tedd meg, kedves barátom!

Válaszd ki a hozzád legközelebb álló verset vagy regényrészletet, tájékozódj a felolvasás honlapján, és vidd el a többieknek azt, ami leginkább a szívedből szól!

Hegedűs Gergely András

Szóljon hozzá!

Hirdetés