Hirdetés

Hirdetés

Nemzetközi botrány lehet a Neoton dalából

civishir.hu

2015.06.23. 18:23

Nemzetközi botrány lehet a Neoton dalából

Roppant trükkösen a külföldre igyekvő magyarokat is megénekli a Neoton; azokat, akik Nyugat-Európába mennek munkát keresni. Szakács Béla írása

Hirdetés

Hirdetés

Vannak bizonyos dalok, melyek manapság igencsak kivernék a biztosítékot. Itt van rögtön a Neoton Família 1975-ös slágere, melynek szövege meglehetősen provokatív lehet a mai fül számára. Annak idején a sanzon bizottság átengedte a dalt a rostán, játszották is a rádiók szorgalmasan. Ma viszont nincs az a bátor média, amelyik reaktiválná ezt a kemény üzenetekkel megtűzdelt tingli-tanglit. Nézzük csak, mi is van a sorok között!

Szép nyári nap
Foltos farmerek az út mentén
Szép nyári nap
Sokan vándorolnak úgy, mint én

Így kezdődik. Egyértelmű, hogy a ma embere a Magyarországot elárasztó menekülthullámra asszociál. A Szerbia felől érkezőket látjuk, amint foltos nadrágban érkeznek a magyar határ felé, miközben tombol a nyár. De roppant trükkösen a külföldre igyekvő magyarokat is megénekli a Neoton; azokat akik Nyugat-Európába mennek munkát keresni. Tessék, itt a bizonyíték: 

Szombat délelőtt a csizmám
felhúzom
Ha szikrázik a nyári ég
A szürke város porát lassan
elhagyom
És indulok, indulok feléd

Ráadásul itt még Tarlós Istvánt is ekézik, utalván arra, hogy Budapest egy szürke, poros város, ahonnan menekülni kell. De érthető úgy is, hogy a vasárnapi boltzár miatt többek már szombaton útnak indulnak a határ felé, hogy másnap alaposan bevásároljanak. A közelgő eső sem tántorítja el szándékuktól, hiszen csizmát húznak. A dal komoly társadalomkritikát is bemutat ezzel a két sorral.

Hétfőn újra kezdem átlagéletem
És azt teszem, mit tenni kell

Mintha hazánkban birkák módjára kellene élni, és azt tenni, amit mondanak. Nincs ellenkezés, nincs vélemény. Átlagélet van már-már orwelli látomás.     

És még nem beszéltem a szomszédos országok közötti feszültségkeltésről. Mint ismerestes, Romániában törvényileg betiltották az autóstoppot, miközben a Vádorének című dal a sorok között ezt ösztönzi. Sajnos 1975-ben nem látták előre, mekkora feszültséget kelthet ez a szerzemény.

Tiltsuk be, míg nem késő! wink

Szakács Béla
Az FM90 Campus Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.