Hirdetés

Ki szabadult fel április 4-én?

Ünnepelni a törvény erejével

wikipéda, civishir.hu, MTI

2010.04.04. 09:57

Ki szabadult fel április 4-én?
Szovjet katonák a főváros utcáin

Magyarország, Debrecen – „Április 4., kedves ünnepünk! / Szép életet te hoztál nekünk. / Zengi a dal szívünk örömét, / Mert e napon szabad lett a nép.” Van még, aki emlékszik a dalra. És arra is, hogy minden lett a nép, csak nem szabad.

Hirdetés

Az elnevezés alkalmazhatósága – hogy a szovjet hadsereg felszabadítónak, tevékenysége felszabadulásnak tekinthető-e a mai demokratikus körülmények között – máig heves viták tárgya. A nemzetiszocialista Németország megszálló katonáinak kiűzése és a nyilaskeresztes hatalom megdöntése egyben Magyarország szovjet megszállásának kezdete is volt. Egy rövid, demokratikus jellegű periódus után, 1948-tól a szovjetek sztálinista diktatúrát vezettek be Rákosi Mátyás irányításával.

Inkább volt az megszabadulás

Sokak számára valóban felszabadulást jelentettek az 1945-ös események, mivel megmenekültek a holokauszt veszélyétől és az ország számára ezzel véget ért a háború. Egyik érv sem teljesen helytálló: sok német koncentrációs táborból frissen visszatért magyar zsidó szinte egyenesen szovjet munkatáborokba került, a szovjet politikai és hadvezetés szándéka szerint ugyanakkor a háború sem ért volna véget Magyarország számára: az országot nyolc, a németek ellen küzdő hadosztály felállítására kívánták kötelezni. Az ország lakosságának nagy része számára ugyanakkor maga a szovjet hadsereg jelentette a háború borzalmait, és nehéz megmagyarázni valakinek, miért jelképez felszabadulást egy olyan nap, amely a maga vagy családja, barátai számára személyes tragédiát jelentett.


Nagy Ferenc miniszterelnök és Rákosi Mátyás államminiszter 
a gellérthegyi szovjet hősi emlékmű avatásán, 
1947. április 4.

A határon túli magyarság, amelynek jelentős része az 1938 és 1941 között végrehajtott határrendezések során visszakerült Magyarországhoz, a világháborús vereség nyomán újra egy idegen és sok tekintetben velük ellenséges ország uralma alá került.

1995-ben még javában koszorúzott Debrecen

Hajdú-Bihar megye nagyobb településein koszorúzási ünnepségeken emlékezett meg az ország felszabadulásának 50. évfordulójáról a Munkáspárt megyei és debreceni szervezete. A debreceni Köztemetőben lévő szovjet hősi emlékműnél mintegy hetvenen gyűltek össze, ott volt a megemlékezők között Vladlen Puntusz, Oroszország debreceni főkonzulja is. Papp László, a Munkáspárt debreceni koordinációs bizottságának tagja beszédében érthetetlennek nevezte, hogy április 4. szürke
munkanap, amikor 50 évvel ezelőtt Magyarországon elhallgattak a fegyverek, véget értek a nyilas uralom és a német megszállás sötét napjai...

Szóljon hozzá!

Hirdetés