Debrecenben az ő nevüket véssük kőbe!

2015.10.09. 15:21

Debrecenben az ő nevüket véssük kőbe!

Mondok négy nevet, de egyik sem politikusé. Jegyzet

Hirdetés

Bizonyára olvasták a Cívishíren: Gondola Zsolt városatyánk azzal a javaslattal állt élő szabad önkormányzatiságuk negyedszádos évfordulóján, hogy emléktáblát avassanak az eddigi közgyűlési tagok, polgármesterek és jegyzők nevével a városházán. Hirtelen azt gondoltam, Gondola úr túl sok Stanley-kupa döntőt nézett, és megirigyelte, hogy a győztesek nevét kőbe, pontosabban ezüstbe vésik. Az övé meg sehol…

Nézőpont, ideológiai és politikai meggyőződés kérdése, hogy mely képviselőt végezte alázattal a dolgát Debrecen felvirágoztatásáért az elmúlt negyedszázadban. Sorra ugranak be a nevek, de azoké, akik sokkal inkább fékezték, mint tolták a város szekerét. Én mondanám nekik, Gondola és higgadt civiljei azonban nem akarnak vitát, azt mondják: mindenki kerüljön a falra!

Nem tudok kibújni a bőrömből, sportrajongó lokálpatriótaként azzal az előterjesztéssel élek, hogy a képviselőké helyett sportolók nevét véssék kőbe a városházán. Először a következőkét:

Kalucza Norbert bokszoló

Süketnéma létére Debrecent képviselte a pekingi olimpián. Nem a paralimpián, hanem az OLIMPIÁN! Nem szabadkártyával jutott ki, hanem kőkemény megpróbáltatásokon keresztül kivívta a jogot. Az épek között! Egy olyan sportágban, amelyikben egy süketnémának sem adnak kegyelmet. De nem is kérnek tőle. Éves keresete a fele (se) volt egy középszerű NB I-es labdarúgó havi jövedelmének. Debrecen nem fizette eléggé, Budapestre távozott. Debrecennek annyi bajnoki címet szerzett, mint a Loki. Vagy eggyel többet? Mindegy, már kiöregedett.

Sándor Tamás edző

Ő Debrecen Maradonája, Messije, Cristiano Ronaldója, kinek mi tetszik. Szabad önkormányzatiságunk óta senki nem bánt úgy a labdával, mint ő. Senki nem szerzett annyi örömöt a lábával a debrecenieknek, mint ő. Olyan eleganciával ért a pettyeshez, mint egy talpig úr a gazdag nőhöz. Élményszámba ment a legtöbb megmozdulása. Most éppen Dombi Tibi legendájának árnyékában él.

Korcsinszky György nyugdíjas mérnök

Láttak már jégre termett szaturnuszit Debrecenben? Ha nem, és nagyon kíváncsiak a jellemre, akkor látogassanak ki vasárnap este a Debrecen-Újpest MOL-ligás jégkorong-mérkőzésre, bemutatom Gyuri bácsit. Az első harmadban itt bukkan fel, a másodikban ott, a harmadikban itt is, ott is. Ő már a 20. században „kitalálta” Debrecennek a 21. század sportját.

Ráthonyi Tamás pedagógus

Úgy tud a debreceni kosárlabdáról beszélni, mint ahogy Pilinszky ír a szerelemről („Egyedül vagyok, mire megjössz, az egyetlen élő leszek”). Annyi debreceni középiskolást tanított meg a tempóra, hogy ha annyi ezrese lenne, megvehetné a LeBron James, Steph Curry, Manu Ginobili triót, és akkor végre edzhetne egy jó csapatot. Megérdemelné.

Cs. Bereczki Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés