Hirdetés

Nyissák ki az archívumokat az egész világon!

civishir.hu

2011.03.29. 18:39

Nyissák ki az archívumokat az egész világon!
A résztvevők

Debrecen – A korlátozott információ-hozzáférés világszerte egyre több hívet toboroz az új kommunikációs modell, az Open Access (nyílt hozzáférés) zászlaja alá.

Hirdetés

Az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár szervezésében március 28-29-én a Debreceni Egyetem adott otthont a Confederation of Open Access Repositorie Nagygyűlésének. A tudományos kommunikáció új modelljét támogató nonprofit világszervezet 2009 októberében alakult Belgiumban, Gentben. A ma már több mint 50 partnert számláló világszervezet felkarolja a nemzeti és regionális kezdeményezéseket, illetve a legjobb gyakorlatok megosztásán túl fórumot teremt az együttműködések kommunikációjához.

Drágák a folyóiratok

A COAR első Nagygyűlését 2010-ben Madridban tartotta a Nemzeti Távoktatási Egyetemen a spanyol Tudományos és Technológiai Alapítvány támogatásával. A második Nagygyűlés megrendezését a Debreceni Egyetem vállalta. Az eseményre a világ 24 országából, többek közt Argentínából, Japánból, Kanadából, Kolumbiából és Európa számos országából mintegy félszáz résztvevő érkezett Debrecenbe. A megnövekedett folyóirat-árak az egyetemi költségvetésből egyre kevesebb folyóirat-előfizetést tesznek lehetővé. A szervezetnek Magyarországról a Debreceni Egyetem mellett a Corvinus Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia könyvtára a tagja tájékoztatott Virágos Márta, a DEENK főigazgatója

Hozzáférést!

Az egyetemek, könyvtárak, felhasználók fokozódó figyelemmel fordulnak a tudományos publikálás alternatív módjai: a nyílt hozzáférésű folyóiratok és az intézményi archívumok felé. Ennek érdekében a szervezet tagjai tárhelyeket hoznak létre honlapjaikon, hogy a kutatók szabadon hozzáférhessenek egymás közleményeihez fogalmazott Páles Zsolt, a DE tudományos rektorhelyettese.

Szóljon hozzá!

Hirdetés