Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kossuth jó szívvel térhetne vissza régi debreceni szobájába

Cívishír | 2024. 10. 11. | 15:06:36
Laikusként úgy tűnik, pazarul sikerült a Régi Városháza belső felújítása.
Kossuth jó szívvel térhetne vissza régi debreceni szobájába
A fogadótér a város tekintélyét reprezentálja (Fotó: Debrecen városa/Facebook)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Puritán elegancia, tekintély: ezek mentén készült el a Régi Városháza belső felújítása 1,8 milliárd forintért; a 181 éves épületben még idén vezetett séták indulnak, hogy az érdeklődők jobban megismerhessék jelentős eseményekben, vendégekben bővelkedő történetét. Debrecen polgármestere még az október 10-i alakuló közgyűlést megelőzően vitte végig a sajtó munkatársait a hivalkodást mellőző, méltóságot sugárzó tereken.

– Nem kell álszerénynek lennünk, mert ez a rekonstrukció tényleg magával ragadta a városháza valamennyi munkatársát. Szinte sajnálom, hogy véget ér, annyira lélekerősítő módon hatott ránk az, hogy hozzájárulhatunk az épület szellemiségének megújításához. Egy polgármester ideig-óráig dolgozik ebben a házban, tehát nem a városvezetésnek, hanem a jövőnek szólt a beruházás a múlt teljes körű tiszteletben tartása mellett; azért, hogy meséljen Debrecen nagyszerű történetéről – hangsúlyozta Papp László.

A város felett éppen nem Júlia, hanem Papp László „lebeg” (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A polgármesteri bemutató az újragondolt, a város tekintélyét már a belépéskor megjeleníteni hivatott előtérben indult. A bejáratot áthelyezték a volt Tourinform irodába, ahol jelenleg még tart egy igényes recepció és váró kialakítása. A kivitelezőnek ugyanis a beruházás egészével majd decemberre kell elkészülnie (ez valószínűleg már novemberre megtörténik). Maga az előtér valójában egy oszlopcsarnok, a középpontjában egy földbe süllyesztett, vastag üveggel fedett, hatalmas Debrecen makettel.

A hatalmas makett a város 2024-es állapotát tükrözi (Fotó: Debrecen városa/Facebook)

– E gyönyörű oszlopcsarnokot az elmúlt évtizedekben alig vettük észre, az érkezők minél előbb igyekeztek beljebb kerülni a lépcsőházba, hogy megkeressék azt, akihez ügyintézésre jöttek. Holott hatásos, Debrecen tekintélyét megjeleníteni képes térről beszélünk. A lábunk alatt húzódó, a 2024-es állapotokat rögzítő városmakett is azt üzeni, „itt minden Debrecenről szól”. Ha az ember rálép az üveglapra, olyan érzése van, mintha a város felett lebegne – mondta az újságíróknak Papp László, hozzátéve, az előtér rendezvénytérként is funkcionál majd a jövőben az udvarral együtt (erre volt már példa adventi és virágkarneváli alkalmak során).

Az oszlopcsarnok mennyezetében az épület elkészülésének évszáma (Fotó: Debrecen városa/Facebook)

Debrecennek ez a pontja egyébként közel 500 éve a helyi közigazgatás „szívcsakrája”. 1843-ig jellegtelen épületek álltak a mai Régi Városháza helyén, csak 1802-ben határozták el, hogy méltó „közházat” emeljenek a célra. Az előkészítés, tervezés, pénzszerzés folyamata évtizedeken át tartott, de maga a építkezés gyorsan lezajlott.

A belső udvarra átsétálva elhangzott, a kockaköveket bazaltkockákra cserélték, és főkertészi útmutatással növénytelepítés, gyepesítés kezdődik. Ezekkel együtt lesz élményszerű az udvar, amely szintén sokkal több közösségi esemény helyszíne lesz a későbbiekben.

Az udvar sokkal több közösségi rendezvény helyszíne lehet (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A Simonffy-terem előtt Papp Lászlótól megtudhattuk, a szocializmus időszakában lerakott vörös mészkőburkolatot süttői mészkőre cserélték, a halványsárgában, halványszürkében és fehérben játszó terek világossá, elegánssá váltak. Kossuth Lajos mellszobra új talapzatot kapott, míg a világítótestek kifejezetten a városházának készültek. 

A szabadságharc alatt fegyverrel szolgáló Simonffy Imre ügyvéd 1875 és 1902 között állt Debrecen élén, e 27 év alatt – a dualizmus korában – a város levetve falusias karakterét, jól látható fejlődésen ment keresztül, a kereskedelmet és az ipart is beleértve. Ennek tudatában nem meglepő Papp Lászlóék választása. 

Kossuth Lajos mellszobra új talapzatot kapott (Fotó: Debrecen városa/Facebook)

A termet a klasszicista jellegéhez igazodóan, a kálvinista puritanizmus, egyszerűség, a hivalkodás mellőzése jegyében újították fel. – Cicoma nem, elegancia, tekintély igen. A terem egyik legszebb eleme a hatalmas csillár, aminek a belső és a külső ívére is részletet véstek a régi főbírói eskü szövegéből. „Debrecen városának használatára, javára, megmaradására”, ez az eskü leghangsúlyosabb mondata, az elköteleződés üzenete a közgyűlés tagjai számára – közölte Papp László. Ez a sor tehát mostantól valóságosan is megjelenik a képviselők feje felett. 

A termet technikai korszerűsítésen is átesett, modern szavazatszámláló rendszer, szavazókészülékek, mikrofonok, hangosítás segíti a döntéshozást. A tanácskozóhelyet bérelhetővé teszik, van rá igény.

Cicoma nem, elegancia, tekintély, korszerű technika igen (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A felújítás egyik legjobb része, hogy visszatér a közhöz a valaha Kossuth Lajos szobájaként is funkcionáló helyiség – immár könyvárként. Jellemző, hogy a városháza e szeglete hosszú időn át konyhaként működött… – Vissza akartuk adni az épület történelmi jelentőségét. Hiszen alig adták át 1843-ben, hat év múlva, 1849 januárjában a magyar kormány Debrecenbe tette át székhelyét és Kossuth Lajos a családjával májusig a városházán lakott. A sors iróniájaként később itt szállt meg I. Ferenc József osztrák császár és felesége, Erzsébet magyar királyné (Sissi). De megfordult benne Széchenyi István, később itt zajlott Kádár János 1977-es találkozója Nicolae Ceaușescuval. A háznak tehát számos elmesélendő sztorija van – emlékeztetett Papp László.

A Polgármesteri Kézikönyvtár használható lesz a Méliusz Juhász Péter Könyvtár tagjai számára (Fotó: Debrecen városa/Facebook)

Debrecen élen járt a könyvnyomtatásban, a városházán sokáig nyomda is működött. Ezért a Kossuth-teremben Polgármesteri Kézikönyvtár elnevezéssel olyan könyvtárat alakítottak ki, amelyben Debrecenről szóló, a településsel kapcsolatos könyveket, jelentős okiratokat helyeztek el és eltökélt cél e gyűjtemény növelése. E bibliotéka a jövőben a Méliusz Juhász Péter Könyvtár hálózatában működne és látogathatóvá tennék a tagok számára (a hivatalos megalapításról a közgyűlés a későbbiekben dönt). A polcok fölött a város egykori polgármestereinek portréi láthatók, a festményeket letétben helyezte el a városházán a Déri Múzeum.

A debreceni városháza története címmel nagyszerű könyv is készült Papp József és Szendiné Orvos Erzsébet tollából (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A Régi Városháza külső rekonstrukciója 2014-2015-ben lezajlott, akkor új tetőszerkezetet és nyílászárókat kapott az épület. A 2022-ben megkezdett, 2024 végén befejezendő belső felújítással hosszú idei nem kell hozzányúlni a város egyik ékességéhez.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kigyulladt egy családi ház Bánkon
Kigyulladt egy családi ház Bánkon
A Bükk utcába riasztották a tűzoltókat.
Hirdetés
Hirdetés
Szalay-Bobrovniczky: készen állunk megvédeni a hazánkat
Szalay-Bobrovniczky: készen állunk megvédeni a hazánkat
Területvédelmi tartalékosok tettek esküt Budapesten.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hajdúszoboszló húzza fel Debrecen és térsége turisztikai teljesítményét
A turizmus nemzetgazdasági hozzájárulása a GDP több mint 12 százalékát jelenti.
A minimálbér összegére emelték a debreceni tiszteletdíjakat
Megszülettek az új közgyűlés első döntései.
Pedagógusok, akik továbbtanultak Debrecenben
Az ünnepség egyben a második kurzus nyitóeseménye is volt.
Mezősas gyors volt – nem kell pénzt visszautalni
Három év elteltével kezdett alkalmazni egy törvényt az államkincstár, ez zokon esett az önkormányzatoknak.
Keveset keresünk a növekvő élelmiszerárakhoz
A nagyarányú élelmiszerár-emelkedés egyik oka a mezőgazdaság gyenge hatékonysága – mondta Muraközy László debreceni közgazdász professzor.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
 Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Hajdúszoboszlói gyógykúra, ajándék élményfürdőzéssel
Gyógyulás és pihenés: most kedvezménnyel.
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
A biztonságos működést szem előtt tartva kezdődött az újabb ötéves ciklus Komádiban
Megtartotta alakuló ülését a dél-bihari kisváros önkormányzati képviselő-testülete.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Hirdetés