Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megnevezte az új ciklus alpolgármestereit Debrecen polgármestere

| 2024. 10. 09. | 13:05:17
Ketten már tíz éve dolgoznak Papp László mellett a városvezetésben.
Megnevezte az új ciklus alpolgármestereit Debrecen polgármestere
Balázs Ákos, Barcsa Lajos, Papp László, Széles Diána és Puskás István (balról haladva) (Fotó: Ratalics László/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Változatlan felállásban, korábbi négy alpolgármesterével vág neki az október elsejével elindult újabb önkormányzati ciklusnak Papp László. A polgármestert 2014 óta háromszor választották meg a debreceniek, legutóbb idén júniusban. 

Az alpolgármesterek közül Barcsa Lajos és Széles Diána – ugyanilyen tisztségben – már 10 évvel ezelőtt is Papp László társa volt a városvezetésben; akkori feladatkörük megmaradt, sőt bővült. Barcsa Lajos területe a gazdaságfejlesztés, az önkormányzati vagyongazdálkodás, a pénzügyek felügyelete, a szakképzés összehangolása az igényekkel, a sport, míg Széles Diánához tartozik az egészségügyi és a szociális „gondoskodáspolitika”, a civil szférával való együttműködés, a turizmus.

Balázs Ákos és Puskás István 2019-ben csatlakozott Papp László csapatához alpolgármesterként. Előbbi feladatai a fenntartható városüzemeltetés, a környezetvédelem, a zöldítés köré koncentrálódnak, míg utóbbi a város kulturális életének fejlesztéséért felelős. 

Papp László október 9-i sajtótájékoztatóján azt mondta, elégedett volt az alpolgármesterek munkájával az elmúlt öt évben, ezért nem tartott szükségesnek személyi változást. A következő öt év rendkívül izgalmas lesz, bár remélem, nem olyan tekintetben, mint az előző – utalt a világjárványra, az energiaárak és az infláció megugrására. 2029-ig nagyon jól átgondolt stratégia, a biztonság, a fejlődés, a jólét mentén szeretnénk haladni. A legfontosabb célunk az, hogy a mindennapok szintjén is érzékelhetővé tegyük az elmúlt másfél évtized gazdaságfejlesztési eredményeit. A debreceniek ne vágyjanak máshol élni, álljanak a rendelkezésükre azok a lehetőségek, amelyek könnyebbé, jobbá teszik az életüket  – hangsúlyozta. 

Papp László úgy gondolja, újabb nagyobb volumenű beruházásokat már nem kell menedzselni, Debrecen olyan léptékű gazdaságfejlesztésen ment át, hogy az több évtizedre biztonságot nyújt a jóléthez. 

Fontos feladatként említette a kis- és középvállalkozások támogatását, több új programot indítanak „szövetségben a kormánnyal”. Ezek célja, hogy a kkv-szektor „felnőjön” a nagyvállalatok által biztosított lehetőségekhez. Azonban a fókusz – ismételt meg – inkább a városépítésre, a társadalmi kapcsolatok erősítésére kerül át.

Barcsa Lajosra vár a gazdaság „csúcsra járatása” (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

A polgármester Barcsa Lajos erősségeként említette a gazdaságfejlesztés érdekében folytatott nemzetközi tárgyalások eredményeit, míg a mostani ciklus elvárásaként fogalmazta meg a debreceni gazdaság „csúcsra járatását” és azt, hogy minél több forrás visszakerüljön a debreceniekhez. Az alpolgármesternek továbbra is kulcsszerepe lesz a város költségvetésének realizálásában, a gazdasághoz kapcsolódó oktatási ügyek és a sportfeladatok menedzselésében.

Széles Diána feladata a gondoskodáspolitika tovább erősítése (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

Széles Diánánál a gondoskodáspolitika tovább erősítésén van a hangsúly, neki kellene kézzel foghatóvá tenni az erős gazdaság biztosította lehetőségeket. Az alpolgármester jelentős eredményeket tett már az asztalra – mondta Papp László, példaként hozva a Debreceni Karitatív Testületet, amely a jogszabályi kereteken túl képes érdemi segítséget nyújtani rászorulóknak. De említette a Mozdulj, Debrecen!-t is, amely soha eddig nem látott mértékben képes mozgásra bírni a városlakókat (a programjaikon résztvevők száma elérte a 120 ezret).

Balázs Ákosnak fontos szerepe lesz a Debrecent érintő környezeti folyamatok, kockázatok kontrollálásában (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

Balázs Ákost a zöld területek minőségi megújításában, fenntartásában, bővítésében végzett munkájáért dicsérte a polgármester, említve az „Ültessünk 10000 fát Debrecenben!” programot (jelezte, hallja a kiszáradt fák miatti kritikákat, ugyanakkor a kivitelezőknek egytől egyig pótolnia kell ezeket a fákat). Az alpolgármesternek fontos szerepe lesz a Debrecent érintő környezeti folyamatok, kockázatok kontrollálásában, de abban is, hogy az önkormányzati beruházásban létesülő napelemparkok működését beillessze a város energetikai rendszerébe. Szintén feladatot jelent a számára a károsanyag-kibocsátás csökkentése.

Minél inkább be kell vonnia a fiatalokat a kulturális életbe Puskás Istvánnak (Fotó: Ratalics László/Cívishír)

Puskás István új minőséget hozott Debrecen kulturális életébe, új utakat, csatornákat nyitott meg, méltatta Papp László az alpolgármestert. A következő öt évben szeretnék a kulturális fejlesztéseket mindenki számára elérhetővé tenni, a fiatalokat minél jobban bevonni. Puskás Istvánnal szemben az az elvárás, hogy tovább vigye az általa megkezdett folyamatokat és a gazdasághoz hasonlóan a kultúra is csúcsra járjon Debrecenben.

A sajtóeseményen a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője is megszólalt.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fantomkép készült a szeméremsértőről
Fantomkép készült a szeméremsértőről
A Záhonyból Debrecenbe tartó vonaton viselkedett rendkívül illetlenül. +Videó
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Egyre kevesebb gázt fogyasztanak a magyarok
Ezáltal csökken az ország importkitettsége.
Burkolat-helyreállítási pályázat
Nincs erre saját kapacitása a Debreceni Vízmű Zrt-nek.
Napi ötöt simán megihatsz – így reklámozták az energiaitalt; vizsgálódik a hivatal
Valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat tettek közzé.
Folytatódhat a tiszai vízi turizmus fejlesztése
Vonzó üzleti lehetőséggé kellene tenni a vízitúrázókhoz kötődő szolgáltatásokat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Három debreceni természettudomány-tanárt díjaztak – mind fiatal
Különleges tehetséggel és elhivatottsággal oktatják tárgyaikat.
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Molnár Martin nyerte az idegek harcát
Az újoncok bajnoka a brit Forma-4-ben. A Virtuosi Racing magyar versenyzője 90 pontos hátrányt dolgozott le a szezon során.
Világszínvonalú cirkuszélmény Debrecenben Richter Flóriántól
Világszínvonalú cirkuszélmény Debrecenben Richter Flóriántól
Szétnyílt halálgömbben a motorosok, no meg temérdek állatprodukció az előadáson.
Hirdetés