Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni sztárséf: a megérzés fontosabb, mint a recept!

| 2018. 04. 03. | 20:38:00
Három alapanyagból is lehet finomat főzni.
Debreceni sztárséf: a megérzés fontosabb, mint a recept!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Szendrei Bence a TV2-n futó Séfek séfe döntőse volt, most a LiChi TV-n saját főzőműsora van 100% Hazai címmel. Vele beszélgettünk főzésről, kreativitásról, evésről, és még receptet is hozott az olvasóknak. 

Cívishír: A főzés a szenvedélyed. Honnan számítod ezt a mániát?
Szendrei Bence: Általános iskola elejére emlékszem, hogy már akkor is érdekelt a dolog. Együtt laktunk a nagyszüleimmel, és nagymamámmal nagyon sokat főztem. Később főzőműsorokat néztem a tévében, ki is próbáltam a recepteket. Iskola végére el is döntöttem, hogy szakács leszek. Aztán mégis inkább angol-olasz kéttannyelvű gimibe mentem, anyukámék azt akarták, hogy egyetemen folytassam. Én jelentkeztem is, fel is vettek, de nem iratkoztam be. Ez persze pár hónap múlva ki is derült otthon, hát nem voltak boldogok... Ezzel párhuzamosan (persze titokban) elkezdtem egy kétéves szakácskurzust, és még a végzés előtt pár héttel kaptam is állást az IKON-ban.

Cívishír: Ez az étterem a különleges ételeiről (is) híres. Képes voltál ezeket elkészíteni zöldfülűként?
Szendrei Bence: Nem a recept számít, hanem a gasztronómia technikáját kell megérteni. Én rengeteg könyvet, cikket olvastam össze a képzés ideje alatt (meg azóta is) a főzés kémiai-fizikai részéről, hogy minél alaposabban megértsem a lényeget, a főzés folyamatát. 

Cívishír: Oszd meg a titkot: mitől jó egy étel?
Szendrei Bence: Nagyon fontosnak tartom, hogy az alapanyag minél közelebb teremjen, ne utazzon sokat. Ha kénytelenek vagyunk valami egzotikus alapanyagot használni, akkor az viszont onnan érkezzen, ahol a hazája van. Például egy citrom hiába terem meg mondjuk Debrecenben, nem éri annyi napfény, nem olyan a klíma. A jó alapanyagot is el lehet rontani, de vacakból is lehet finomat főzni. A szakácson nagyon sok múlik.

Cívishír: Neked több közöd is van a zöldségekhez a főzésen kívül.
Szendrei Bence: Én magam is termelek különleges zöldségeket és zöldfűszereket, amelyeket éttermeknek szállítok (mángoldot, spárgát, alpesi szamócát). 

Cívishír: Saját tévés főzőműsorod van a LiChi-n. Másképp főzöl ott, mint otthon?
Szendrei Bence: Nincs különbség. Nem feltétlenül magyar étel készül, de hazaiak az alapanyagok. Itt is fontos célom, hogy alap otthoni körülmények között is elkészíthetőek legyenek az ételek, ne legyen hókuszpókusz. 

Cívishír: Hiszel abban, hogy a receptet pontosan követve lehet tökéleteset alkotni?
Szendrei Bence: Én magam nem recept szerint főzök. Sokkal fontosabb az étel állaga, íze. Nyugodtan lehet hagyatkozni a megérzéseinkre! Egyébként pedig tökéletes recept nincs. Mert például mit kezdjünk egy olyan sütirecepttel, ami két tojást ír? Mégis hány grammosat? Nem mindegy, hogy 50 vagy 70 gramm egy tojás. 

Cívishír: Nálad hogy zajlik egy otthoni főzés? Egyáltalán, főzöl otthon? Nem unod?
Szendrei Bence: Imádok főzni, otthon is gyakran főzök. Ilyenkor kimegyek a kertbe, szétnézek, amit találok, abból alkotok. A főzésnek ezt a kreatív részét imádom, ez jelent folyton igazi kihívást. Ami jól sikerül, azt leírom, talán egyszer még szakácskönyv lesz belőle. 

Cívishír: A Séfek séfében a döntőig jutottál. Hogyan lehet "versenyt főzni"?
A műsorban volt, hogy egy alapanyagot kaptunk, azt kellett kreatívan elkészíteni. Nagyjából minden rendelkezésre állt hozzá a hatalmas piactéren, de a legfontosabb az volt, hogy a feladat kitalálása utáni pár percben fejben összerakjam a fogást, és vigyem is végig az ötletemet. 

Cívishír: Utazáskor sem tudsz elszakadni az ételektől?
Szendrei Bence: Első utam a piacra vezet. Ott lehet igazán megismerni egy nép gasztronómiáját. Meg persze az otthoni főzések alkalmával. Külföldön igyekszem egy-egy családi konyhába bekéredzkedni, hogy lássam a főzést. Az étterem már a turisták ízlésére van szabva, az torzít. Olaszországban vannak ismerőseink, ott például sikerült bejutni igazi konyhába. A kedvencem a francia konyha. Nem is annyira a konkrét ételek miatt, hanem a technikai része nyűgöz le. Az még valódi főzés, ahogyan ők készítik az ételeiket, jó hosszan, hagyományos eljárásokat követve. De igazából minden nemzet érdekes. Az ázsiai például nagyon aprólékosan készíti elő az alapanyagokat, de az étel már pikk-pakk elkészül.

Cívishír: Létezik étel, amit soha nem kóstolnál meg?
Szendrei Bence: Mindent megkóstolok, legfeljebb nem ízlik. Ettem már kengurut, csigát, békát. Bogarat még nem, de azt sem utasítanám vissza.

Cívishír: Valld be, hogy időnként azért megeszel egy-egy gyorséttermi menüt!
Nagyon-nagyon ritkán. A gyomromat már megfekszi, elszoktam tőle. Abszolút hiszek abban, hogy az egészséghez hozzátartozik a friss, minél tisztább étel. Otthon is a saját magunk által tartott állatok húsát esszük. A disznót például kifejezetten szeretem feldolgozni, kolbászt, sonkát készíteni.

Cívishír: Egy jó fogáshoz rengeteg hozzávaló kell?
Szendrei Bence: Igazából háromból már jót lehet főzni. Például a répa, a narancs és az édeskömény nagyon finom együtt. 

Cívishír: A jó szakács honnan ismerszik meg?
Szendrei Bence: Ha felcsillan a szeme az alapanyagok láttán, akkor valószínűleg egy ilyennel van dolgunk. Szakmai alázat, elhivatottság, kreativitás – ezek nélkül nem megy.

Gulyás-Czibere Anikó

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
A DEKOM Mikulása Debrecenben.
Távhővezetéket javítanak a Nagyerdőn
Távhővezetéket javítanak a Nagyerdőn
Több épületben is szünetel majd a szolgáltatás.
Spanyolországban álltak helyt a debreceni egyetemisták
Spanyolországban álltak helyt a debreceni egyetemisták
Nemzetközi csapatokban kellett dolgozniuk.
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Új lakóövezet jönne létre a debreceni rozsdaövezetben.
Felgyújtotta a szeretőjét Balmazújvároson
Felgyújtotta a szeretőjét Balmazújvároson
A Debreceni Törvényszék ítéletet hozhat.
Lezárnak egy kereszteződést a Tégláskertben
Lezárnak egy kereszteződést a Tégláskertben
A debreceni buszok is terelőútvonalon közlekednek.
Balesetveszély Józsán: megoldást vár a képviselő
Balesetveszély Józsán: megoldást vár a képviselő
A Mi hazánk debreceni politikusa az illetékesekhez fordult.
Szabadjára engedték a fantáziát Debrecenben
Szabadjára engedték a fantáziát Debrecenben
A hídtervezés egyik legfontosabb része a méretezés.
Terepszemle a kulcsfontosságú debreceni csomópontban
Terepszemle a kulcsfontosságú debreceni csomópontban
A polgármester szerint hamarabb is elkészülhet a beruházás.
Hétmilliós támogatás a Debreceni Gyermekklinikának
Hétmilliós támogatás a Debreceni Gyermekklinikának
A pénz több fejlesztéshez is hozzájárul.
A színháznak és az egyetemnek is jobb együtt
A színháznak és az egyetemnek is jobb együtt
Újabb intézményi szövetség Debrecenben.
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
Érdekesnek ígérkező gasztronómia estre várják a debrecenieket.
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
A hét második felében ismét visszatér a borult idő.
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
A debreceniek csapatkapitánya megszerettette vele.
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
A vendégek között a két sztárséf meglepetés ajándékokat is kisorsol.
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Titokban bejártak minden helyet. November 3-án hozzák nyilvánosságra a minősítéseket.
Meghalt Frank Júlia
Meghalt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
A veterán magyar vendéglős Debrecenben beszélt a nem túl fényes jövőről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Végig vezetve győztek a debreceniek
Végig vezetve győztek a debreceniek
Fontos győzelmet aratott a DEAC.
Hirdetés
Hirdetés
Kézilabda-vb: negyeddöntőben a magyarok
Kézilabda-vb: negyeddöntőben a magyarok
Elég volt hozzá a Japán elleni döntetlen.
Hirdetés
Hirdetés
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
Hópihe és Marcipán a gyermekklinikán
A DEKOM Mikulása Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kihívást jelent az online marketing?
Egy SEO ügynökség lehet a megoldás.
A munkáltatók fele béremelést tervez
Ez derül ki egy friss kutatásból.
Ennyivel emelkedik a minimálbér
Orbán Viktor bejelentette.
CATL: lesz második debreceni ütem
A munkaerőtoborzás nem könnyű, de azt mondják, tartanák magukat ahhoz, hogy a dolgozóik kétharmada magyar legyen.
Ha nincs adótartozása, lehet „komája”
Jelentősen meggyorsíthatja az ügyintézést.
Támogatott tartalom
Szárítógépek és panelélet
Szárítógépek és panelélet
Így oldható meg a teregetés erkély nélkül is.
Ünnepi jókívánságok a Gulyás Tüzéptől
Ünnepi jókívánságok a Gulyás Tüzéptől
2026-ban is várja Önöket a Gulyás Tüzép csapata!
Megújult a bárándi úthálózat
Megújult a bárándi úthálózat
Modern, biztonságos utak szolgálják immár a lakosságot.
Kitüntettek két debreceni kémiatanárnőt
Kitüntettek két debreceni kémiatanárnőt
A jövő kutatóinak mesterei: átadták a 2025. évi Magyar Kémiaoktatásért Díjakat.