Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint

Cívishír | 2024. 12. 20. | 17:26:08
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Nem szép, de finom! (Fotó: Cservenyák Katalin)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy közeledik a karácsony, úgy szaporodnak a közösségi oldalakon a repedt bejglikről készült képek. Mintha szeletelés után bármi is látszana ebből. Nos, mi itt nem akarnánk a szerencsétlenül járt háziasszonyok táborát szaporítani, inkább olyan sütemény leírását kerestük, amit nem lehet elrontani.

Régi receptet akartunk. Olyan ízt, amilyet dédanyáink készíthettek az ünnepi asztalra a múlt század elején.

Belelapoztunk hát Ady Lőrincné (1858-1937) süteményes könyvébe (épp tíz évvel ezelőtt jelent meg nyomtatásban Érmindszenten), s azon gondolkodtunk, vajon melyik finomsággal várhatta haza anyja Ady Endrét karácsonyra, ha költőfia hazament a falujába. Legyen mondjuk a londoni rudacska! Ahhoz kell dió.

Lássuk, hogyan készítette ezt az egyszerű, de nagyon finom süteményt Ady édesanyja!

Londoni rudacska

„21 dkg lisztet, 14 dkg vajat vagy 9 dkg zsírt, 6 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját összegyúrunk, és pihenni teszünk. Később fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Ízzel megkenve a következő habot tesszük rá: 2 tojás kemény habjához hozzákeverünk 21 dkg darált diót, 21 dkg cukrot, és ezt rákenjük az ízre, de vigyázva, hogy össze ne vegyüljön. A tetejét cukros dióval meghintve sütjük. Ha megsült, hosszúkás rudacskákra felvágjuk.”

A tészta (mi zsírt használtunk) első nekifutásra nem állt össze, de tudjuk, fél deci langyos tej csodákra képes – máris gyúrható lett. A pihentetés után egy nagyobb (35x30 cm-es), kizsírozott, lisztezett tepsibe simítottuk a fél ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát, megszurkáltuk (felesleges) és 180 fokra előmelegített sütőben rövid ideig elősütöttük. Míg a tészta sült, a fehérjét kemény habbá vertük, majd hozzáadtuk a cukrot és a darált diót.
A félig megsült tésztát megkentük barackízzel, majd erre óvatosan, hogy a lekvárral el ne keveredjen, rásimítottuk a habos keveréket. A sütőbe visszatoltuk, és készre sütöttük. Hidegen szeleteltük.

Nem szép, de finom. Jó étvágyat!

Cseka

(A londoni rúd/szelet egyébként a mai napig népszerű sütemény, leírása némi eltéréssel több receptes oldalon is megtalálható.)

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Csak alvás közben nem nyomkodjuk a telefont
Csak alvás közben nem nyomkodjuk a telefont
A képernyőidejüket viszont túlbecsülik a felhasználók.
Egyre kevesebb sört isznak a magyarok
Egyre kevesebb sört isznak a magyarok
Az időjárás önmagában nem magyarázza a gyengélkedést.
Kertekben éled újra a vidék
Kertekben éled újra a vidék
Egyre többen keresik a módját, hogyan tudnának visszatérni a természetközelibb életformához.
Fiatalok szedtek ki 2,4 tonna szemetet a Tiszából
Fiatalok szedtek ki 2,4 tonna szemetet a Tiszából
Önkéntesek Tiszacsege és Tiszafüred között. Többen most ültek először kenuban.
Rossz hír jött az allergiásoknak
Rossz hír jött az allergiásoknak
Érdemes elkezdeni a gyógyszeres kezelést.
A divatvilág fordulópontjai
A divatvilág fordulópontjai
Egy márka a múltból, ami ma is ragyog.
Kényelmes és egészséges gyermekcipők
Kényelmes és egészséges gyermekcipők
Miért fontos a megfelelő lábbelik kiválasztása?
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
Érdekesnek ígérkező gasztronómia estre várják a debrecenieket.
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
A hét második felében ismét visszatér a borult idő.
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
A debreceniek csapatkapitánya megszerettette vele.
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
A vendégek között a két sztárséf meglepetés ajándékokat is kisorsol.
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Titokban bejártak minden helyet. November 3-án hozzák nyilvánosságra a minősítéseket.
Meghalt Frank Júlia
Meghalt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
A veterán magyar vendéglős Debrecenben beszélt a nem túl fényes jövőről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az egyetemisták nyerték a debreceni derbit
Az egyetemisták nyerték a debreceni derbit
A DEAC szerezte meg a három pontot.
Hirdetés
Hirdetés
Rasszizmus miatt büntették a Debrecent
Rasszizmus miatt büntették a Debrecent
Egy újabb „cigányozás” után élesedik a szankció.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gulyás: jön a munkahelyvédelmi akcióterv
Az Európai Unió és az Egyesült Államok között létrejött kereskedelmi megállapodás miatt.
A keleti városrészben kellene bicikliutat tervezni
Hajdúböszörmény városa ajánlatokat kér.
Ismét a Gazdasági Versenyhivatal célkeresztjében a Booking
A szállásfoglaló platform megtéveszthette a fogyasztókat.
Fogyasztás: biztató számokat közölt a KSH
Júniusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1702 milliárd forintot ért el.
Mélygarázzsal épülne az új debreceni kollégium
A terv megvan, már „csak” elegendő pénzre lenne szükség a megvalósításhoz.
Támogatott tartalom
Skoda Superb-t venne tartós bérletbe a DKV
Skoda Superb-t venne tartós bérletbe a DKV
A debreceni közlekedési társaság beszerzési hirdetménye.
Miért érdemes Semmelrock térburkolatot vásárolni a Gulyás Tüzépen?
Miért érdemes Semmelrock térburkolatot vásárolni a Gulyás Tüzépen?
Megnyerheti a bruttó 250 ezer forint értékű GSV-utalvány egyikét.
Fülledt esték, forró élmények
Fülledt esték, forró élmények
Augusztusban újra felpezsdül a debreceni Grand Casino világa – zene, játék és szórakozás minden mennyiségben.
Tuba tanya: hagyomány és modernitás
Tuba tanya: hagyomány és modernitás
Akár 150 fős esküvőnek is kiváló választás.
Hirdetés
Hirdetés