Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint

Cívishír | 2024. 12. 20. | 17:26:08
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Nem szép, de finom! (Fotó: Cservenyák Katalin)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy közeledik a karácsony, úgy szaporodnak a közösségi oldalakon a repedt bejglikről készült képek. Mintha szeletelés után bármi is látszana ebből. Nos, mi itt nem akarnánk a szerencsétlenül járt háziasszonyok táborát szaporítani, inkább olyan sütemény leírását kerestük, amit nem lehet elrontani.

Régi receptet akartunk. Olyan ízt, amilyet dédanyáink készíthettek az ünnepi asztalra a múlt század elején.

Belelapoztunk hát Ady Lőrincné (1858-1937) süteményes könyvébe (épp tíz évvel ezelőtt jelent meg nyomtatásban Érmindszenten), s azon gondolkodtunk, vajon melyik finomsággal várhatta haza anyja Ady Endrét karácsonyra, ha költőfia hazament a falujába. Legyen mondjuk a londoni rudacska! Ahhoz kell dió.

Lássuk, hogyan készítette ezt az egyszerű, de nagyon finom süteményt Ady édesanyja!

Londoni rudacska

„21 dkg lisztet, 14 dkg vajat vagy 9 dkg zsírt, 6 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját összegyúrunk, és pihenni teszünk. Később fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Ízzel megkenve a következő habot tesszük rá: 2 tojás kemény habjához hozzákeverünk 21 dkg darált diót, 21 dkg cukrot, és ezt rákenjük az ízre, de vigyázva, hogy össze ne vegyüljön. A tetejét cukros dióval meghintve sütjük. Ha megsült, hosszúkás rudacskákra felvágjuk.”

A tészta (mi zsírt használtunk) első nekifutásra nem állt össze, de tudjuk, fél deci langyos tej csodákra képes – máris gyúrható lett. A pihentetés után egy nagyobb (35x30 cm-es), kizsírozott, lisztezett tepsibe simítottuk a fél ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát, megszurkáltuk (felesleges) és 180 fokra előmelegített sütőben rövid ideig elősütöttük. Míg a tészta sült, a fehérjét kemény habbá vertük, majd hozzáadtuk a cukrot és a darált diót.
A félig megsült tésztát megkentük barackízzel, majd erre óvatosan, hogy a lekvárral el ne keveredjen, rásimítottuk a habos keveréket. A sütőbe visszatoltuk, és készre sütöttük. Hidegen szeleteltük.

Nem szép, de finom. Jó étvágyat!

Cseka

(A londoni rúd/szelet egyébként a mai napig népszerű sütemény, leírása némi eltéréssel több receptes oldalon is megtalálható.)

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Beporzóvédelem: debreceni részvétellel
Beporzóvédelem: debreceni részvétellel
Nemzetközi program az EU támogatásával.
Jó hírek a beruházásáról, amelyet unokáink is látni fognak
Jó hírek a beruházásáról, amelyet unokáink is látni fognak
Vízhez juttatnák a Nagyerdőt és az Erdőspusztákat.
Debrecen lassú gyilkosát félreismerik
Debrecen lassú gyilkosát félreismerik
A Zöld Őrszem már javában dolgozik, mindenki láthatja az óráról órára frissülő adatokat.
Természetes fájdalomcsillapítás babáknak
Természetes fájdalomcsillapítás babáknak
Mi segíthet a hasfájásos időszakban?
Miért nézzük vissza mások játékát?
Miért nézzük vissza mások játékát?
A Jackpot Sounds Magyarországon is hoz új élményt az online kaszinó játékok világába.
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
Érdekesnek ígérkező gasztronómia estre várják a debrecenieket.
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
A hét második felében ismét visszatér a borult idő.
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
A debreceniek csapatkapitánya megszerettette vele.
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
A vendégek között a két sztárséf meglepetés ajándékokat is kisorsol.
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Titokban bejártak minden helyet. November 3-án hozzák nyilvánosságra a minősítéseket.
Meghalt Frank Júlia
Meghalt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
A veterán magyar vendéglős Debrecenben beszélt a nem túl fényes jövőről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények
A Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények
Az ószövetségi pünkösd jelentése és elnevezése az évszázadok során sokat változott.
Hirdetés
Hirdetés
Nagy nevek között a válogatott kapitánya
Nagy nevek között a válogatott kapitánya
Magyar játékosnak ez még eddig nem sikerült.
Hogyan fogadjunk a Roland Garrosra?
Hogyan fogadjunk a Roland Garrosra?
Számos tényezőt kell figyelembe venni, és mindig fennállnak a meglepetések.
Hirdetés
Gazdaság
Jó hírek a beruházásáról, amelyet unokáink is látni fognak
Vízhez juttatnák a Nagyerdőt és az Erdőspusztákat.
Bulgária bevezetheti az eurót
Teljesítették a feltételeket.
Auchan: új madárka, régi jó árak
Így spórolhatsz okosan hó végén is.
Ki újítja fel Debrecen járdáit, lépcsőit?
Közbeszerzést írt ki az önkormányzat.
Közös jövőkép Biharkeresztesen
Gazdasági programról, tervekről és határokról Dani Béla Péter polgármesterrel.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Pünkösdi hétvége a Hungarospa fürdőkomplexumában
Pünkösdi hétvége a Hungarospa fürdőkomplexumában
Ünnepeljen a családjával Hajdúszoboszlón!
Összesen 11 medence várja a fürdőzőket Berettyóújfaluban
Összesen 11 medence várja a fürdőzőket Berettyóújfaluban
A pünkösdi hétvégén nyit a Bihar Termálliget strandfürdője.
Nyár a Grand Casinóban
Nyár a Grand Casinóban
Koncertek, versenyek, show-k Debrecen szívében.
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Kivételes nyári élmények a Zoo Debrecenben
Különleges táborok, izgalmas esti séták a nyári szünidőben.
Hirdetés