Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint

Cívishír | 2024. 12. 20. | 17:26:08
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Nem szép, de finom! (Fotó: Cservenyák Katalin)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy közeledik a karácsony, úgy szaporodnak a közösségi oldalakon a repedt bejglikről készült képek. Mintha szeletelés után bármi is látszana ebből. Nos, mi itt nem akarnánk a szerencsétlenül járt háziasszonyok táborát szaporítani, inkább olyan sütemény leírását kerestük, amit nem lehet elrontani.

Régi receptet akartunk. Olyan ízt, amilyet dédanyáink készíthettek az ünnepi asztalra a múlt század elején.

Belelapoztunk hát Ady Lőrincné (1858-1937) süteményes könyvébe (épp tíz évvel ezelőtt jelent meg nyomtatásban Érmindszenten), s azon gondolkodtunk, vajon melyik finomsággal várhatta haza anyja Ady Endrét karácsonyra, ha költőfia hazament a falujába. Legyen mondjuk a londoni rudacska! Ahhoz kell dió.

Lássuk, hogyan készítette ezt az egyszerű, de nagyon finom süteményt Ady édesanyja!

Londoni rudacska

„21 dkg lisztet, 14 dkg vajat vagy 9 dkg zsírt, 6 dkg cukrot, 2 tojás sárgáját összegyúrunk, és pihenni teszünk. Később fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük. Ízzel megkenve a következő habot tesszük rá: 2 tojás kemény habjához hozzákeverünk 21 dkg darált diót, 21 dkg cukrot, és ezt rákenjük az ízre, de vigyázva, hogy össze ne vegyüljön. A tetejét cukros dióval meghintve sütjük. Ha megsült, hosszúkás rudacskákra felvágjuk.”

A tészta (mi zsírt használtunk) első nekifutásra nem állt össze, de tudjuk, fél deci langyos tej csodákra képes – máris gyúrható lett. A pihentetés után egy nagyobb (35x30 cm-es), kizsírozott, lisztezett tepsibe simítottuk a fél ujjnyi vastagságúra kinyújtott tésztát, megszurkáltuk (felesleges) és 180 fokra előmelegített sütőben rövid ideig elősütöttük. Míg a tészta sült, a fehérjét kemény habbá vertük, majd hozzáadtuk a cukrot és a darált diót.
A félig megsült tésztát megkentük barackízzel, majd erre óvatosan, hogy a lekvárral el ne keveredjen, rásimítottuk a habos keveréket. A sütőbe visszatoltuk, és készre sütöttük. Hidegen szeleteltük.

Nem szép, de finom. Jó étvágyat!

Cseka

(A londoni rúd/szelet egyébként a mai napig népszerű sütemény, leírása némi eltéréssel több receptes oldalon is megtalálható.)

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Az utolsó földművesek – Gerlach és Rózsa
Az utolsó földművesek – Gerlach és Rózsa
Nyomtatott húsok, mesterséges mikrozöldségek, agyongyógyszerezett haszonállatok, avagy az egységből való kiszakadás tünetei.
Aláírták a debreceni „kultúrkocsma” tervezői szerződését
Aláírták a debreceni „kultúrkocsma” tervezői szerződését
A könnyűzenei központ a belvárosban kap helyet.
Közétkeztetés: versenybe szállnak a szakácsok
Közétkeztetés: versenybe szállnak a szakácsok
A menüsorok nettó nyersanyagköltsége 850 és 1250 forint között lehet.
Stratégiai gondolkodásra és hosszú távú tervezés
Stratégiai gondolkodásra és hosszú távú tervezés
Hogyan tanít a szerencsejáték? Nem csak pörgés: észjátékról is szól.
Az első játékoktól a modern online kaszinókig
Az első játékoktól a modern online kaszinókig
A szerencsejátékok fejlődése Magyarországon.
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
Érdekesnek ígérkező gasztronómia estre várják a debrecenieket.
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
A hét második felében ismét visszatér a borult idő.
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
A debreceniek csapatkapitánya megszerettette vele.
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
A vendégek között a két sztárséf meglepetés ajándékokat is kisorsol.
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Titokban bejártak minden helyet. November 3-án hozzák nyilvánosságra a minősítéseket.
Meghalt Frank Júlia
Meghalt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
A veterán magyar vendéglős Debrecenben beszélt a nem túl fényes jövőről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tour de Hongrie: se Debrecen, se Szoboszló
Tour de Hongrie: se Debrecen, se Szoboszló
Az esztergomi bazilikánál zárul a körverseny.
Hirdetés
Hirdetés
Új professzorok a Debreceni Egyetemen
Új professzorok a Debreceni Egyetemen
Öten kapták meg a kinevezést.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az unió támogatja a magyar tanárok béremelését
Pedagógusonként ötmillió forinttal.
A friss diplomásoknak a rugalmasság a legfontosabb
A bérezés csak a harmadik szempont, amit figyelembe vesznek.
Orbán Viktor: a brüsszeliek megehetik, amit főztek
Mi mindig is tudtuk, hogy Trump elnök vissza fog térni, ezért felkészültünk - írja.
Karrierhét a debreceni szakképző iskolában
Átfogó képet kaphatnak az iskola tanulói.
Megszűnik az új kukák ingyenessége Debrecenben
Az AKSD több fontos változást is bejelentett.
A vártnál jobban teljesített a magyar gazdaság
Palóc André szerint az egymillió forintos átlagfizetés nem elérhetetlen cél.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Fűtés és hűtés környezetbarát módon
Fűtés és hűtés környezetbarát módon
A hőszivattyú működésének alapelvei.
Robotokkal versenyeznek tizenévesek Debrecenben
Robotokkal versenyeznek tizenévesek Debrecenben
A jövőt a mérnökök csinálják, hallhatták a regionális döntő résztvevői.
Orvosbál: régi hagyomány tér vissza Debrecenbe
Orvosbál: régi hagyomány tér vissza Debrecenbe
Ismert fellépők, svédasztalos vacsora és italkóstolás a Lovardában.
Tovább érvényesek az éves parkolóbérletek
Tovább érvényesek az éves parkolóbérletek
Túlterhelt az ügyfélszolgálat Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés