Debreceni batyu az új magyar étel neve – több ezren kóstolták meg a főtéren
Több ezer diákot vendégeltek meg Debrecenben a város napja alkalmából április 11-én, csütörtökön. Amint arról beszámoltunk, ezen a napon hármas ünnepet tart a cívisváros, és ezt egy új étel megszületésével teszi emlékezetessé egy széles debreceni összefogás.
Az új étel a debreceni batyu nevet kapta. Összetevői a hungarikumnak választott debreceni páros, sajt, gomolya és medvehagyma.
Debrecen 1949-ben vált először az ország fővárosává, amikor az országgyűlés a Nagytemplomban Kossuth Lajos vezetésével kimondta a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, amit néhány nappal később a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásával erősítettek meg. Az eredeti terv az volt, hogy a 175 éves évforduló tiszteletére 1849 debreceni batyuval várják a Kossuth térre látogatókat, ám miután Debrecen 331 éve ezen a napon, 1693. április 11-én kapott szabad királyi városi címet, ezt további 331 batyuval toldották meg. Az új ételt még ekkora mennyiségben is pillanatok alatt elkapkodták a diákok, de azért a kíváncsiskodó nyugdíjasoknak is jutott kóstoló.
Ezzel magyar rekordot állított fel a Hajdúsági Gasztronómiai Klub, a Debreceni Tankerületi Központ, a Debreceni Szakképzési Centrum, a Baptista Szeretetszolgálat és a debreceni önkormányzat közös akciója. A rekordkísérletet hitelesítette Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke.
Fotógalériánk a vidám belvárosi esemény fontosabb pillanatait örökíti meg!