Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye

| 2022. 09. 18. | 13:04:00
A veterán magyar vendéglős Debrecenben beszélt a nem túl fényes jövőről.
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábban én voltam a nagy megmondó. Azonban a Covid óta állok, mint egy hülye, ha kérdeznek valamit az ágazat jövőjéről, csak szétteszem a kezem. Fogalmam sincs, mi lesz… – nem éppen erre számítottak az idei  Zamat Fesztivált felvezető szakmai konferencia hallgatói Bíró Lajos étterem-tulajdonostól, hiszen a kiváló séfet, mesterszakácsot éppen azért hívták meg, hogy a jövő vendéglátásról beszéljen.

A nagydumás Bírót persze nem kell félteni, hiszen ha észosztásra ma már nem is vállalkozik szívesen, azért ömlik belőle a szó. Az alaphangot mindjárt megadta, „nagy szar van”, s reméli, ezt azért már mindenki tudja.

A Zamat Fesztiválon vasárnap még várják a éhes érdeklődőket  Fotó: Kovács Péter

– Akadt 15-20 jó évünk, amikor boldog-boldogtalan, akinek elég pénze volt, vendéglőt nyitott, és a nagy többség különösebb hozzáértés nélkül is sikeresnek bizonyult. Nyugaton, például Franciaországban, ahová sok angol ment vendéglátózni, ez a következőképp működött. A jövendő vállalkozó, kilencven százalékuk séf, megjelent a divatos Provence-ban, körbejárt a kiszemelt faluban, majd annak 50 kilométeres körzetében. Megtudakolta, hogy az ünnepeken és a családi összejöveteleken mit esznek a helyiek, felmérve, milyen stílusú éttermet alapítson, milyen ételeket készítsen, mely időszakokban legyen nyitva. Ezzel szemben Magyarországon ez úgy zajlott, hogy a gazdag, pénzes vendégnek megtetszett egy-egy éttermi miliő, ahonnan lenyúlta a séfet. Majd valamely központi ingatlan megszerzését követően arra szerződtette, hogy megfőzesse vele a tulajdonosi álmokat. Amíg mi, szakmabeliek 20-30 éve még csodájára jártunk a teljes egészében rozsdamentes acél felszerelésű konyháknak, a gazdag helyeken minden volt, még belsőépítészre is futotta, csak maga a valódi tartalom hiányzott. Ennek a világnak a Coviddal vége lett, a háborúval együtt pedig ez a kettő megtizedeli a hazai vendéglátókat – mondta Bíró Lajos, beszélve arról is, hogy a világjárvány során megtapasztalt lezárások a szakmában dolgozók gondolkodását is átalakította.

– A vendéglátásban, tetszik, nem tetszik, komolyan vett hierarchia uralkodik farkastörvényekkel, kemény bánásmóddal, ahol a szakácsok simán dolgoztak napi 12-14 órát, akár szabadnap nélkül. Ehhez elegendő húzóerőt jelentett az, hogy az átlagfizetés dupláját keresték. Aztán a Coviddal az éttermek elvesztették a dolgozóik 70 százalékát, hiszen a kereskedelem, az építőipar, vagy a multicégek sokkal kiszámíthatóbb kenyéradónak bizonyultak. Volt egy fizetőpincérem, havi kétszer rendszeresen vitába keveredtünk. Folyton azzal jött, hogy nettó hatszázezer forintból nem tud megélni, amitől én mindig kiborultam. Ma a Sparban 350 ezret keres középvezetőként. De, mondja, minden este lefekszik időben, együtt van a gyerekekkel, eljár a hétvégi versenyeikre, nem kell megszakadnia. Más a felállás, Lajos, mondja nekem, hozzászokott a nyugodtabb élethez és még velem sem kell havi kétszer összevesznie… Lehet, hogy a vendéglátásban sokkal több a fizetés, de nálunk egy-egy nap tényleg tiszta idegfeszültség, minden ki van számolva, különben borul a rendszer – fejtette ki, hozzátéve,

„sok hülye balatoni vendéglős az interneten keres szakácsot egymillióért”. Ennek az a következménye, hogy másnap a saját éttermi alkalmazottja fizetésemelésért jelentkezik nála. Miközben – emelte fel a hangját Bíró – megnézném én azt, hogy az „egymilliós balatoni szakács” alkalmazása mennyire legálisan zajlik.

A veterán vendéglátó az ezer párszáz forintos korlátlan menükről rendkívül rossz véleménnyel van, „ez egy hülyeség, annyiból egy jó levest sem lehet kihozni, nemhogy annyit adok a vendégnek, amennyit akar; ezek rendkívül gyenge alapanyagokból készülő ételek”. Arra is lát példákat, hogy a vendéglőhöz makacs érzelmességgel viszonyuló tulajdonosok egy része annak ellenére sem változtat a stíluson, az ételeken, hogy látványosan nem megy az üzlet. Csak teszik és teszik bele a pénzt, holott, ugye – magyarázta – ha a kupleráj nem megy, nem a bútorokat kell kicserélni, hanem a kurvákat.

[Beillesztett cikk: Kósa Lajos: gondoljuk újra!]

Hogyan tovább? Mit tudunk ebből építeni? Szerinte nem sokat.

Az egyik „újításnak” a farm-to-table (kertből az asztalra) modellt tartja, az idézőjel pedig indokolt, hiszen már az ő Békés megyei nagymamája is minden nap ezt csinálta, miközben összeizéljük magunkat ettől gyönyörűségünkben.

– Nagyanyám boltba csak ecetért és élesztőért ment, azon kívül mindent megtermelt. Szerintem is elképesztően jó lenne, ha mindenki képes lenne megteremteni a szükségleteinek valót. Csak éppen, tisztelet a kivételnek, a jeleit nem látom ennek, még falun se nagyon. A fiam nem olyan rég egy amszterdami vegetáriánus étteremben járt, képzeljenek el egy futballpályányi melegházat, benne vendéglővel. Ezen a helyen például paradicsomot enni három hónapig lehet, de azt a szemünk előtt veszik le a tőről, ez tényleg farm-to-table! – mutatott rá Bíró Lajos, zárójelet nyitva: a nyugaton elhelyezkedő magyarok hatékonysága negyven százalékot ugrik. – Ujjnyomatos a kilépés, ha kimész egy cigire, azt nem fizeti a munkaadó. Ha én itthon azt mondanám a konyhalánynak, hogy holnaptól egy órával több a munkaidő, mert mondjuk ennyit időt cigarettázik el, már holnap nem jönne – zárójel bezárva.

Az exkluzivitása (és drágasága) miatt sokak által megszólt fine dining Bíró szerint akkor sem tűnik el, ha most hét szűk esztendő jön. – Mindig is lesznek nagyon gazdagok, akik megfizetik, persze, biztos nem tart el az ország annyi ilyen éttermet, mint pár éve. A baj inkább azután következik, az úgynevezett polgári rétegnek szóló vendéglők helyzete miatt jobban aggódok. Ezek azok a bisztrók, amelyeket ha csúcshelynek nem is nevezhettünk, de nagyon jó minőséget kínáltak, nem olcsón persze. Azonban az ő esetükben negyven-ötven százalékos áremelkedésre számítok, kérdés, a vendégeik mekkora része tudni ezt megfizetni? Gyanítom, ez a középréteg inkább a jobb streetfood-éttermeket fogja előnyben részesíteni a jövőben. Mire gondolok? Arra, hogy nekünk is van ilyen típusú éttermünk, a Buja disznó(k), ahol ugyanaz a rántott hús fele annyiba kerül, mint az elegánsabb helyeinken. Pedig azonos az alapanyag, a technológia, minden. Amikor baj van, általában a luxust engedjük el, magyarul inkább eszünk olcsóbban – vonta le a következtetést, bár arra ő sem tudott válaszolni, mi lesz azoknak az igényeivel, akik számára egy három és fél ezres rántott hús is drága. Márpedig a többség így áll.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Velocipédek debreceni módra
Velocipédek debreceni módra
Katona Attila gyűjtőszenvedélye élményszámba megy az Új Városházán.
Megállók maradnak ki a debreceni vonalon
Megállók maradnak ki a debreceni vonalon
Terelőútvonalon közlekedik két buszjárat.
Karambol a debreceni kereszteződésben
Karambol a debreceni kereszteződésben
Torlódásra kell számítani.
Újra használható a debreceni csomópont
Újra használható a debreceni csomópont
Végeztek a felújítással.
Kutatóárkok a Pásztor és a Téglás utcán
Kutatóárkok a Pásztor és a Téglás utcán
Közleményt adott ki a debreceni önkormányzat.
Ráfutásos baleset a Szent Anna utcában
Ráfutásos baleset a Szent Anna utcában
Riasztották a debreceni tűzoltókat.
Körmönfont csalás áldozata lett a debreceni
Körmönfont csalás áldozata lett a debreceni
Ilyen baráti viszonyt senkinek nem kívánunk!
Mélygarázzsal épülne az új debreceni kollégium
Mélygarázzsal épülne az új debreceni kollégium
A terv megvan, már „csak” elegendő pénzre lenne szükség a megvalósításhoz.
Munkacsoport alakult Debrecenben a Tisza-tóért
Munkacsoport alakult Debrecenben a Tisza-tóért
A tó fejlesztésének komplex programjával foglalkoznak a Debreceni Egyetemen.
Jobb ajánlatokban bíznak
Jobb ajánlatokban bíznak
Évek óta lebeg a Rakovszky utcai beruházás, amelyet több tényező drágít.
Téglával dobta meg a rendőrt
Téglával dobta meg a rendőrt
A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vádat emelt az ügyben.
Csak alvás közben nem nyomkodjuk a telefont
Csak alvás közben nem nyomkodjuk a telefont
A képernyőidejüket viszont túlbecsülik a felhasználók.
Egyre kevesebb sört isznak a magyarok
Egyre kevesebb sört isznak a magyarok
Az időjárás önmagában nem magyarázza a gyengélkedést.
Kertekben éled újra a vidék
Kertekben éled újra a vidék
Egyre többen keresik a módját, hogyan tudnának visszatérni a természetközelibb életformához.
Fiatalok szedtek ki 2,4 tonna szemetet a Tiszából
Fiatalok szedtek ki 2,4 tonna szemetet a Tiszából
Önkéntesek Tiszacsege és Tiszafüred között. Többen most ültek először kenuban.
Rossz hír jött az allergiásoknak
Rossz hír jött az allergiásoknak
Érdemes elkezdeni a gyógyszeres kezelést.
A divatvilág fordulópontjai
A divatvilág fordulópontjai
Egy márka a múltból, ami ma is ragyog.
Kényelmes és egészséges gyermekcipők
Kényelmes és egészséges gyermekcipők
Miért fontos a megfelelő lábbelik kiválasztása?
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
Londoni rudacska Ady Lőrincné receptje szerint
A költő édesanyjának süteményes füzetében találtuk a leírást.
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
Érdekesnek ígérkező gasztronómia estre várják a debrecenieket.
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
A hét második felében ismét visszatér a borult idő.
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
A debreceniek csapatkapitánya megszerettette vele.
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
A vendégek között a két sztárséf meglepetés ajándékokat is kisorsol.
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Titokban bejártak minden helyet. November 3-án hozzák nyilvánosságra a minősítéseket.
Meghalt Frank Júlia
Meghalt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az egyetemisták nyerték a debreceni derbit
Az egyetemisták nyerték a debreceni derbit
A DEAC szerezte meg a három pontot.
Hirdetés
Hirdetés
Rasszizmus miatt büntették a Debrecent
Rasszizmus miatt büntették a Debrecent
Egy újabb „cigányozás” után élesedik a szankció.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Gulyás: jön a munkahelyvédelmi akcióterv
Az Európai Unió és az Egyesült Államok között létrejött kereskedelmi megállapodás miatt.
A keleti városrészben kellene bicikliutat tervezni
Hajdúböszörmény városa ajánlatokat kér.
Ismét a Gazdasági Versenyhivatal célkeresztjében a Booking
A szállásfoglaló platform megtéveszthette a fogyasztókat.
Fogyasztás: biztató számokat közölt a KSH
Júniusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1702 milliárd forintot ért el.
Mélygarázzsal épülne az új debreceni kollégium
A terv megvan, már „csak” elegendő pénzre lenne szükség a megvalósításhoz.
Támogatott tartalom
Skoda Superb-t venne tartós bérletbe a DKV
Skoda Superb-t venne tartós bérletbe a DKV
A debreceni közlekedési társaság beszerzési hirdetménye.
Miért érdemes Semmelrock térburkolatot vásárolni a Gulyás Tüzépen?
Miért érdemes Semmelrock térburkolatot vásárolni a Gulyás Tüzépen?
Megnyerheti a bruttó 250 ezer forint értékű GSV-utalvány egyikét.
Fülledt esték, forró élmények
Fülledt esték, forró élmények
Augusztusban újra felpezsdül a debreceni Grand Casino világa – zene, játék és szórakozás minden mennyiségben.
Tuba tanya: hagyomány és modernitás
Tuba tanya: hagyomány és modernitás
Akár 150 fős esküvőnek is kiváló választás.
Hirdetés
Hirdetés