Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye

| 2022. 09. 18. | 13:04:00
A veterán magyar vendéglős Debrecenben beszélt a nem túl fényes jövőről.
Bíró Lajos: A Covid óta állok, mint egy hülye
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Korábban én voltam a nagy megmondó. Azonban a Covid óta állok, mint egy hülye, ha kérdeznek valamit az ágazat jövőjéről, csak szétteszem a kezem. Fogalmam sincs, mi lesz… – nem éppen erre számítottak az idei  Zamat Fesztivált felvezető szakmai konferencia hallgatói Bíró Lajos étterem-tulajdonostól, hiszen a kiváló séfet, mesterszakácsot éppen azért hívták meg, hogy a jövő vendéglátásról beszéljen.

A nagydumás Bírót persze nem kell félteni, hiszen ha észosztásra ma már nem is vállalkozik szívesen, azért ömlik belőle a szó. Az alaphangot mindjárt megadta, „nagy szar van”, s reméli, ezt azért már mindenki tudja.

A Zamat Fesztiválon vasárnap még várják a éhes érdeklődőket  Fotó: Kovács Péter

– Akadt 15-20 jó évünk, amikor boldog-boldogtalan, akinek elég pénze volt, vendéglőt nyitott, és a nagy többség különösebb hozzáértés nélkül is sikeresnek bizonyult. Nyugaton, például Franciaországban, ahová sok angol ment vendéglátózni, ez a következőképp működött. A jövendő vállalkozó, kilencven százalékuk séf, megjelent a divatos Provence-ban, körbejárt a kiszemelt faluban, majd annak 50 kilométeres körzetében. Megtudakolta, hogy az ünnepeken és a családi összejöveteleken mit esznek a helyiek, felmérve, milyen stílusú éttermet alapítson, milyen ételeket készítsen, mely időszakokban legyen nyitva. Ezzel szemben Magyarországon ez úgy zajlott, hogy a gazdag, pénzes vendégnek megtetszett egy-egy éttermi miliő, ahonnan lenyúlta a séfet. Majd valamely központi ingatlan megszerzését követően arra szerződtette, hogy megfőzesse vele a tulajdonosi álmokat. Amíg mi, szakmabeliek 20-30 éve még csodájára jártunk a teljes egészében rozsdamentes acél felszerelésű konyháknak, a gazdag helyeken minden volt, még belsőépítészre is futotta, csak maga a valódi tartalom hiányzott. Ennek a világnak a Coviddal vége lett, a háborúval együtt pedig ez a kettő megtizedeli a hazai vendéglátókat – mondta Bíró Lajos, beszélve arról is, hogy a világjárvány során megtapasztalt lezárások a szakmában dolgozók gondolkodását is átalakította.

– A vendéglátásban, tetszik, nem tetszik, komolyan vett hierarchia uralkodik farkastörvényekkel, kemény bánásmóddal, ahol a szakácsok simán dolgoztak napi 12-14 órát, akár szabadnap nélkül. Ehhez elegendő húzóerőt jelentett az, hogy az átlagfizetés dupláját keresték. Aztán a Coviddal az éttermek elvesztették a dolgozóik 70 százalékát, hiszen a kereskedelem, az építőipar, vagy a multicégek sokkal kiszámíthatóbb kenyéradónak bizonyultak. Volt egy fizetőpincérem, havi kétszer rendszeresen vitába keveredtünk. Folyton azzal jött, hogy nettó hatszázezer forintból nem tud megélni, amitől én mindig kiborultam. Ma a Sparban 350 ezret keres középvezetőként. De, mondja, minden este lefekszik időben, együtt van a gyerekekkel, eljár a hétvégi versenyeikre, nem kell megszakadnia. Más a felállás, Lajos, mondja nekem, hozzászokott a nyugodtabb élethez és még velem sem kell havi kétszer összevesznie… Lehet, hogy a vendéglátásban sokkal több a fizetés, de nálunk egy-egy nap tényleg tiszta idegfeszültség, minden ki van számolva, különben borul a rendszer – fejtette ki, hozzátéve,

„sok hülye balatoni vendéglős az interneten keres szakácsot egymillióért”. Ennek az a következménye, hogy másnap a saját éttermi alkalmazottja fizetésemelésért jelentkezik nála. Miközben – emelte fel a hangját Bíró – megnézném én azt, hogy az „egymilliós balatoni szakács” alkalmazása mennyire legálisan zajlik.

A veterán vendéglátó az ezer párszáz forintos korlátlan menükről rendkívül rossz véleménnyel van, „ez egy hülyeség, annyiból egy jó levest sem lehet kihozni, nemhogy annyit adok a vendégnek, amennyit akar; ezek rendkívül gyenge alapanyagokból készülő ételek”. Arra is lát példákat, hogy a vendéglőhöz makacs érzelmességgel viszonyuló tulajdonosok egy része annak ellenére sem változtat a stíluson, az ételeken, hogy látványosan nem megy az üzlet. Csak teszik és teszik bele a pénzt, holott, ugye – magyarázta – ha a kupleráj nem megy, nem a bútorokat kell kicserélni, hanem a kurvákat.

[Beillesztett cikk: Kósa Lajos: gondoljuk újra!]

Hogyan tovább? Mit tudunk ebből építeni? Szerinte nem sokat.

Az egyik „újításnak” a farm-to-table (kertből az asztalra) modellt tartja, az idézőjel pedig indokolt, hiszen már az ő Békés megyei nagymamája is minden nap ezt csinálta, miközben összeizéljük magunkat ettől gyönyörűségünkben.

– Nagyanyám boltba csak ecetért és élesztőért ment, azon kívül mindent megtermelt. Szerintem is elképesztően jó lenne, ha mindenki képes lenne megteremteni a szükségleteinek valót. Csak éppen, tisztelet a kivételnek, a jeleit nem látom ennek, még falun se nagyon. A fiam nem olyan rég egy amszterdami vegetáriánus étteremben járt, képzeljenek el egy futballpályányi melegházat, benne vendéglővel. Ezen a helyen például paradicsomot enni három hónapig lehet, de azt a szemünk előtt veszik le a tőről, ez tényleg farm-to-table! – mutatott rá Bíró Lajos, zárójelet nyitva: a nyugaton elhelyezkedő magyarok hatékonysága negyven százalékot ugrik. – Ujjnyomatos a kilépés, ha kimész egy cigire, azt nem fizeti a munkaadó. Ha én itthon azt mondanám a konyhalánynak, hogy holnaptól egy órával több a munkaidő, mert mondjuk ennyit időt cigarettázik el, már holnap nem jönne – zárójel bezárva.

Az exkluzivitása (és drágasága) miatt sokak által megszólt fine dining Bíró szerint akkor sem tűnik el, ha most hét szűk esztendő jön. – Mindig is lesznek nagyon gazdagok, akik megfizetik, persze, biztos nem tart el az ország annyi ilyen éttermet, mint pár éve. A baj inkább azután következik, az úgynevezett polgári rétegnek szóló vendéglők helyzete miatt jobban aggódok. Ezek azok a bisztrók, amelyeket ha csúcshelynek nem is nevezhettünk, de nagyon jó minőséget kínáltak, nem olcsón persze. Azonban az ő esetükben negyven-ötven százalékos áremelkedésre számítok, kérdés, a vendégeik mekkora része tudni ezt megfizetni? Gyanítom, ez a középréteg inkább a jobb streetfood-éttermeket fogja előnyben részesíteni a jövőben. Mire gondolok? Arra, hogy nekünk is van ilyen típusú éttermünk, a Buja disznó(k), ahol ugyanaz a rántott hús fele annyiba kerül, mint az elegánsabb helyeinken. Pedig azonos az alapanyag, a technológia, minden. Amikor baj van, általában a luxust engedjük el, magyarul inkább eszünk olcsóbban – vonta le a következtetést, bár arra ő sem tudott válaszolni, mi lesz azoknak az igényeivel, akik számára egy három és fél ezres rántott hús is drága. Márpedig a többség így áll.

RaL

Hirdetés
További híreink
Magyar Péter a korrupcióval szerzett vagyon visszaszerzéséről beszélt Debrecenben
Magyar Péter a korrupcióval szerzett vagyon visszaszerzéséről beszélt Debrecenben
A „mocskos fideszezést” leállította, a Tisza Pártot már erősebbnek véli a városban a kormánypártoknál.
Hármas karambol a 471-es főúton
Hármas karambol a 471-es főúton
Debrecen és Hajdúsámson között.
Visszatérhet a DIM élére a korábbi igazgatóhelyettes
Visszatérhet a DIM élére a korábbi igazgatóhelyettes
Ketten pályáztak Hajnal János helyére.
Emberölésnél segédkezett a 16 éves nyíregyházi lány
Emberölésnél segédkezett a 16 éves nyíregyházi lány
Nem ez volt az első gyilkosság, amit látott.
Telt ház a debreceni hajléktalanszállókon
Telt ház a debreceni hajléktalanszállókon
Beköszöntött a tél, hideg van az utcákon.
Már csak az összefogásban bízhat a debreceni kötődésű Fehér család
Már csak az összefogásban bízhat a debreceni kötődésű Fehér család
Mindkét gyermekük Duchenne-szindrómában szenved. Milliárdok kellenek a gyógyulásukhoz.
Rákóczi utcai háztól szabadulna Debrecen városa
Rákóczi utcai háztól szabadulna Debrecen városa
Árverésre bocsátanák az ingatlant, de nem az önkormányzat a kizárólagos tulajdonos.
Virágos Magyarország: Hajdú-Biharnak is jutott díj
Virágos Magyarország: Hajdú-Biharnak is jutott díj
Több mint 50 kategóriában osztották ki az elismeréseket.
Kampányt indítanak a vadhús népszerűsítésére
Kampányt indítanak a vadhús népszerűsítésére
Hazánkban az egy főre jutó éves vadhúsfogyasztás mindössze ötöde az európai átlagnak.
Néhány gondolat az egészséges mosolyért
Néhány gondolat az egészséges mosolyért
A megfelelő szájhigiénia kialakítása.
Szárnyal a lapos: a hadháziak nem engedik el a káposzta „kezét”
Szárnyal a lapos: a hadháziak nem engedik el a káposzta „kezét”
Egyszer talán hungarikum lesz a hajdúhadházi lapos.
Körbeszaglásztunk néhány debreceni REponton
Körbeszaglásztunk néhány debreceni REponton
A kupont választják a legtöbben, de akár a számlánkra is kerülhet a pénz egy szempillantás alatt.
Indul a Szeretetdoboz Debrecenben, mert adni fontos, adni jó
Indul a Szeretetdoboz Debrecenben, mert adni fontos, adni jó
Tartós élelmiszerekkel segíthetünk helyi felebarátainknak.
A kismedence gyógyászat modern megközelítései
A kismedence gyógyászat modern megközelítései
A legújabb technikák és kezelési lehetőségek.
Új sláger hódít, SMACKedveltelek a Lóci Játszik zenekartól!
Új sláger hódít, SMACKedveltelek a Lóci Játszik zenekartól!
Akár egy elektromos Honda robogót is nyerhetsz.
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
A Kálvinista Mennyország Debrecenből ered, és megízlelhetjük!
Érdekesnek ígérkező gasztronómia estre várják a debrecenieket.
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
Az égiek valamivel kegyesebbek lesznek hozzánk a jövő héten
A hét második felében ismét visszatér a borult idő.
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Magyarország étele: döntőbe került a préselt malacarc is
Az idei verseny tematikája kötődik Petőfi Sándorhoz.
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
Dzsudzsákék töltött káposztájáról Marco Rossi ódákat zeng
A debreceniek csapatkapitánya megszerettette vele.
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
Krausz Gábor és Vomberg Frigyes Debrecenben
A vendégek között a két sztárséf meglepetés ajándékokat is kisorsol.
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Kiderül, van-e Debrecennek Michelin-csillagos étterme!
Titokban bejártak minden helyet. November 3-án hozzák nyilvánosságra a minősítéseket.
Meghalt Frank Júlia
Meghalt Frank Júlia
Száznál is több szakácskönyvet írt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A listavezetővel nem bírt a DEAC
A listavezetővel nem bírt a DEAC
A debreceniek nem tudták végig követni a nagy iramot diktáló székelyeket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Bíznak a reálkeresetek növekedésében
A munkavállalók egy átlagosan tizenkét százalékos minimálbér-növekedést szerettek volna.
Autópálya-matricák: áremelést hoz a jövő év
A büntetési tételek is emelkednek.
Varga Mihály: nem kérünk a gazdasági hidegháborúból
A pénzügyminiszter szerint a Nyugat nem tud létezni a Kelet nélkül.
Visszatérhet a DIM élére a korábbi igazgatóhelyettes
Ketten pályáztak Hajnal János helyére.
Rákóczi utcai háztól szabadulna Debrecen városa
Árverésre bocsátanák az ingatlant, de nem az önkormányzat a kizárólagos tulajdonos.
Korszerűbb lehet a fülöpi óvoda
A sportöltözőt is rendbe tenné az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Új sláger hódít, SMACKedveltelek a Lóci Játszik zenekartól!
Új sláger hódít, SMACKedveltelek a Lóci Játszik zenekartól!
Akár egy elektromos Honda robogót is nyerhetsz.
Zöldebb és otthonosabb lesz Polgár
Zöldebb és otthonosabb lesz Polgár
Elhelyezték az elmúlt évek legnagyobb beruházásának alapkövét.
Az életet „üvegfészekben” kezdő polgári kis hősöket ünnepelték
Az életet „üvegfészekben” kezdő polgári kis hősöket ünnepelték
Színes műsort rendeztek a koraszülöttek világnapja alkalmából.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés