Hirdetés

Hurrá! Szlávok (is) vagyunk!

kitekinto.hu

2009.01.25. 11:59

Hurrá! Szlávok (is) vagyunk!
Ki tudja, ki kivel van?

Érdekes dolgot állítanak ukrán történészek. Nevezetesen azt, hogy Debrecen ősi szláv város volt már a magyarok bejövetele előtt.

Hirdetés

Az egységes ukrán állam létrejöttének 90 évfordulója alkalmából tartottak a héten az egész országra kiterjedő ünnepségsorozatot Ukrajnában. Mi köze ehhez Debrecennek?

Nézzük: az ukrán iskolákban kötelezően használatos történelemkönyvek, illetve a mai ukrajnai történetírók továbbra is ősi ukrán földként tüntetik fel a Kárpát-medence északnyugati szegletét, amelyet szerintük csak a XII. század környékén foglalt el a Magyar Királyság. Számos ukrán-ruszin történész azt állítja, hogy Debrecen már jóval a magyarok bejövetele előtt ősi szláv kereskedőváros volt, amely akkoriban Dobrocsin néven volt ismeretes.

Az ukrán hivatalos történetírás szerint - s ez az általános iskolai történelemkönyvekben is így szerepel - 1918-ban az addig orosz fennhatóság alatt álló Kelet-Ukrajna önálló államiságra tett szert, s még ugyanebben az évben csatlakoztak hozzá az Osztrák-Magyar Monarchia elnyomása alatt élő nyugat-ukrajnai területek: Galícia, Bukovina és Kárpátalja. Ezt a napot ünnepelte január 22-én Ukrajna az egységes ukrán állam fennállásának 90. évfordulójaként.

Szóljon hozzá!

Hirdetés