Hirdetés

Be kell zúzni, elégetni

Megsemmisítés vár a kopogtatókra

mti

2010.03.19. 12:24

Be kell zúzni, elégetni
Illusztráció

Budapest – Azoknak a pártoknak, akiknek nem sikerült venniük a 750-es akadályt, azaz nem gyűjtötték össze a kellő számú kopogtatót, meg kell semmisíteniük azokat. A határidő: hétfő délután 4 óra.

Hirdetés

A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyveknek tartalmazniuk kell, melyik országgyűlési egyéni választókerületben gyűjtötték össze az ajánlásokat, illetve pontosan hány darabot semmisítettek meg – adta hírül az MTI. Ez azt jelenti, hogy ha egy párt több választókerületben is gyűjtött ajánlásokat, s azokat egyszerre semmisíti meg – ahogy ezt az MCF Roma Összefogás Párt tette csütörtökön, amikor nyilvánosan elégettek mintegy 23 ezer ajánlószelvényt –, akkor minden egyes választókerületre vonatkozóan egyedileg kell kiállítani a jegyzőkönyvet, pontosan feltüntetve, hogy egy-egy választókerületből hány ajánlást semmisített meg.

A megsemmisítés módjára egyébként a törvény nem utal, a szelvényeket általában bezúzzák, majd elégetik. A megsemmisítés célja, hogy az ajánlók személyes adatai és politikai véleményük ne kerülhessen illetéktelenek kezébe.
Mivel az országgyűlési képviselő-választáson nemcsak pártjelöltek, hanem függetlenek is indulhatnak az egyéni választókerületekben, a le nem adott ajánlások megsemmisítésére vonatkozó előírás rájuk is vonatkozik. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet csütörtökön 16 óráig kell eljuttatni a választási bizottságnak.
Az összegyűjtött és a jelölt érdekében leadott ajánlásokat – amelyeket a választási bizottságok ellenőriztek – a választási irodák a szavazás első napján megsemmisítik. 
Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

Hirdetés