Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni ezüstérem a Mérnökök Ligájában

unideb.hu | 2024. 04. 18. | 15:33:47
A versenyzők angol nyelven mérték össze a tudásukat.
Debreceni ezüstérem a Mérnökök Ligájában
Tíz háromfős csapat vett részt a versenyen (Fotó: unideb.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán tartották a 11. Unilever Mérnökök Ligája verseny döntőjét április 17-én, szerdán. A megmérettetésre az ország több műszaki felsőoktatási intézményéből 10 háromfős csapat érkezett, a résztvevőknek egy összetett műszaki problémát kellett megoldani. A Debreceni Egyetem egyik alakulata a 2. helyen végzett.

Az angol nyelvű megmérettetésen a házigazda Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) hallgatói mellett a veszprémi Pannon Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Miskolci Egyetem diákjai vettek részt. A versenyzőknek meg kellett tervezniük, hogy minként lehetne gyorsan, hatékonyan átszerelni a gépeket az Unilever cég Nyírbátorban tisztítószereket, mosógéleket és öblítőket előállító gyárának, úgynevezett Semmelweis során.

A versenyzők ötleteiket maximum 15 perc hosszú és legfeljebb 20 diát tartalmazó prezentációkban mutatták be az egyetemi szakemberekből és a gyár munkatársaiból álló zsűrinek.

A szervezők a felkészülést részletes műszaki leírásokkal, prezentációkkal és az ott dolgozó mérnökökkel folytatható videós konzultációs lehetőséggel segítették. Március végén gyárlátogatási lehetőséget is biztosítottak a versenyzőknek, ahol a szóban forgó gépsort működés közben lehetett megnézni.

A döntőben tartott prezentációk során nemcsak a technológiai megoldásokról, hanem például a várható költségekről, a minőségről, a haszonról, valamint a biztonságról is szót kellett ejteni.

A DE MK tudományos dékánhelyettes szerint fontosak azok a szakmai rendezvények, melyek a hallgatóknak lehetőséget teremtenek a valós ipari problémákkal való foglalkozásra.

– A Mérnökök Ligája zárórendezvényén a versenyzők megismerhették más intézmények hallgatóinak munkáját és visszajelzést kaptak saját eredményeikről. Az itt szerzett tapasztalatok alapján el tudják helyezni felkészültségüket országos és kari szinten – fogalmazott Kocsis Imre. Hozzátette: a projektekben végzett munka a tanulás leghatékonyabb eszköze, ezeknek fontos szerepe van a műszaki képzésben. Amikor a feladatok ipari szereplőktől jönnek, akkor a téma korszerűsége és aktualitása biztosított.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara hosszú ideje jó kapcsolatot ápol az Unilever nyírbátori háztartás-vegyipari gyárával. A vállalat a kar gépészmérnöki alapképzését immár hét éve duális partnerként segíti, emellett szakmai gyakorlatát is sok hallgató az üzemben teljesíti. A cég vezetői között számos szakember a Debreceni Egyetemen szerzett diplomát

– hangsúlyozta Mankovits Tamás, a DE MK Gépészmérnöki Tanszék tanszékvezetője.

A Debreceni Egyetem Samer Anka, Ahmed Abdelbaky, Mazen Amer összeállítású, MAS Engineers néven indult alakulata a 2. helyen zárta a Mérnökök Ligáját. A verseny első három helyén végzett csapatok tagjai értékes műszaki eszközöket kaptak, illetve meghívták őket a brit-holland cég gyakornoki programjába.

A verseny végeredménye: 1. hely: PVB / BME; 2. hely: MAS Engineers / DE; 3. hely: The Supply Wars / Miskolci Egyetem. Különdíj: PNeumatics / Pannon Egyetem.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát