Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közgyűlésen sem derült ki, lesznek-e kínai rendőrök Debrecenben

Cívishír | 2024. 04. 25. | 10:31:21
Van egy kis aggodalom a lopások emelkedése miatt.
A közgyűlésen sem derült ki, lesznek-e kínai rendőrök Debrecenben
A reálbérek csökkenése visszahat a közbiztonságra (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadta a debreceni önkormányzat közgyűlése április 25-én a rendőrség 2023-as közbiztonsági beszámolóját.

– A beszámoló szerint valamelyest romlottak a mutatók 2022-höz képest, ennek ellenére Debrecen a legbiztonságosabb nagyvárosok közé tartozik Magyarországon. Kérdés, miért fordult meg az elmúlt éveken megszokott kedvező tendencia. Még akkor is, ha egyébként a 2023-as 2825 regisztrált bűncselekményhez képest 2016-ban még 5147 történt – hangzott el Papp László felvezetőjében. A polgármester jelezte, tudatában van annak, hogy a megélhetési körülmények romlása, a reálbérek csökkenése visszahat a közbiztonságra. Egyre több köztéri kamerával és a közterület-felügyelők megfelelő vezénylésével segítjük a rendőrség munkáját, ugyanakkor kérdés, hogyan segíthetjük még inkább a hatóságot? – kérdezte Uzonyi Attilától, Debrecen rendőrkapitányától.

Az ezredes válaszában kiemelte: a bűnügyi statisztika romlásában jelentős szerepe van az online térben elkövetett bűncselekmények emelkedő számának. Így sok a telefonos banki csalás, az internetes vásárlások során elkövetett átverés. Ezeket leszámítva a rendőrkapitány szerint nincs jelentős változás a közterületen elkövetett bűncselekmények számában.

Kibernyomozók Debrecenben is

Papp Viktor frakcióvezető (Fidesz-KDNP) kérdésére Uzonyi Attila azt mondta, a külföldi bűnelkövetők száma 2023-ban 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen) a kínai rendőrök esetleges érkezése kapcsán leszögezte, érdeklődött az ORFK-nál a témában, de nem kapott egyenes választ (a Cívishír cikke ITT).

Papp Csaba (Fidesz-KDNP) bankkártyáját is „leürítették" telefonos csalók, a képviselő azonnal a rendőrséghez fordult, ennek is köszönhetően néhány héttel később visszakapta a pénzét.

Madarasi István (MSZP) szerint nem lehet elmenni a lopások emelkedése mellett, ami mögött az életszínvonal általános csökkenését látja. Ugyanakkor a kormánypropaganda ellenére a külföldiektől, úgy tűnik, nem kell tartani – tette hozzá.

Mándi László (Momentum) azt kérte a városvezetéstől, hogy tegyenek többet a betöréses lopások visszaszorításáért, míg Vaszkó Imre (DK) a kormányzást kárhoztatta a romló adatok miatt.

Papp László a hozzászólásokra úgy reagált, 247 kamerával figyelik a közterületeket és újabbakat telepítenek, ami a traffiboxokra is érvényes (a Vezér utcán és a Tócópart utcán jelenhetnek meg ilyen szerkezetek).

Gyurosovics József dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány emlékeztetett: míg 10-15 évvel ezelőtt évente több mint húszezer bűncselekmény vált ismertté Debrecenben, addig az utóbbi években ezt sikerült háromezer alá szorítani. Aláhúzta, a bűncselekmények számának csökkentésében a „lélektani határon" vannak a jelenlegi feltételrendszer mellett. Azt is megjegyezte, hogy kizárólag a statisztikai változásokból félrevezető lehet a valóságra következtetni, így óvna attól, hogy bárki túlzott jelentőséget tulajdonítson pusztán a számoknak. Az online bűnesetek kapcsán megjegyezte, országosan 300 fős kibernyomozói csoport áll fel, Hajdú-Biharban 5 nyomozó fog a jövőben csak ezzel a bűnügyi területtel foglalkozni. A dandártábornok Gondola Zsolt Zoárd szavait – a kínai rendőrök kapcsán – érdemben nem kommentálta (igaz, nem is illetékes az ügyben), de emlékeztetett: a magyar-román rendőri együttműködés évek óta folyamatos, sikeres.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Gyermeknapot „termett” a kultúrpark és a Debreceni Egyetem kapcsolata
Koncerttel is várták a gyerekeket az állatkertben az egyetem családi napján.
Hirdetés
Hirdetés
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
Mentőt is riasztottak a debreceni karambolhoz
A tűzoltók áramtalanították az autókat.
Gazdaság
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Három réteget hozna helyzetbe a Civil Fórum Debrecen
Másként képzelik el a lakásprogramot.
Orbán Viktor Debrecent hozta fel példaként
Amikor pénzről van szó és gazdaságról van szó, akkor a valóság inkább az együttműködés felé mutat - jegyezte meg a kormányfő.
Ki tartja majd rendben a debreceni uszodákat?
Keresik a megfelelő vállalkozót.
Támogatott tartalom
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.
Síncserére készül a DKV
Síncserére készül a DKV
Nyílt beszerzési eljárás.
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?
A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára.
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát