Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi

civishir.hu | 2024. 04. 22. | 09:47:12
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utasokat az élményekkel teli kisvonatozás mellett természetközeli programokkal is várják egészen szeptemberig.

Magyarország legrégebbi, ma is üzemelő kisvasútja idén immár 142-ik éve rója a köröket fáradhatatlanul a Debrecen környéki Erdőspusztákon. Az első idei járat május 1-én indul, a kisvonat kedvelőinek legnagyobb örömére. A kisvonat végállomásánál, Hármashegyalján családi programok várják az utasokat, lesz többek között interaktív kiállítás, erdei túra és kutyás bemutató.

A természet szeretete és védelme a korábbi évek hagyományait folytatva idén is a Zsuzsi programjainak központi üzenete. Az idei eseménysorozatuk szlogenje az ép testben ép lélek, így májustól szeptember végéig majdnem minden hétvégén a testi-lelki egészség jegyében várják az utasokat különféle természetközeli és egészségmegőrző programokkal az élménytúráktól a madárbemutatókon át a kézműves foglalkozásokig.

Az idei évben a kisvasút továbbra is hittel - szívvel tevékenykedik az értékmentés és az értékteremtés terén. Tavaly, a Zsuzsi gőzös 100. életévét ünnepelhettük, az idei évben viszont a „mozdonyok világából” a GEBUS tolatómozdonyt mutatják be az utazóközönségnek. „Piroska”, a meglévő géppark egyik gyöngyszeme, mely túl van már a 70-en. A tolató-mozdony, az egyedi színe mellett a működése terén is különlegességnek számít, illetve Magyarországon csak ez az egy lelhető fel.

– Számos újévi fogadalmat teszünk minden évben kortól, nemtől függetlenül, de keveseknek sikerül ezeket betartani. A munkával teli, stresszes mindennapokban nemcsak a fogadalmak betartása okoz kihívást, de magunkra is igen kevés időt szánunk. Mi, a Zsuzsinál az idei évben szeretnénk az egészséges életmódra felhívni a figyelmet, melynek egyik fontos eleme, hogy több időt fordítsunk magunkra, szeretteinkre, családtagjainkra, míg a másik eleme a természet, amely köztudottan kiváló hatással bír a testi, szellemi és fizikai jólétünkre egyaránt. Éppen ezért – kihasználva a karnyújtásnyira lévő Erdőspuszták adottságait – programjaink központi üzenete a testi-lelki egészség, valamint ehhez kapcsolódóan a fenntarthatóság és a környezetvédelem – nyilatkozta Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Zsuzsi idei programnaptárjában minden hónap egy tematikához kapcsolódik, május például a „Madarak és fák hónapja”, június szlogenje pedig a „Ki a tanteremből! – az adott hónap eseményei pedig ehhez igazodnak. Természetesen minden esemény programkínálatában szerepet kap a természetjárás, amiről szakemberek megállapították, hogy számos egészségügyi probléma orvoslására és megelőzésére kiváló, többek között erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, segít megelőzni, gyógyítani a szívrendszeri és daganatos betegségeket, a depressziót és a szorongást, nem utolsósorban pedig a vidámság és a jókedv alapja. Ha pedig társaságban járjuk az erdőt, nemcsak magunkhoz találhatunk vissza, de egymáshoz is, így a természetjárás közösségteremtő ereje is jelentős. A Zsuzsi túráin az aktív kikapcsolódás mellett egy-egy programelem kapcsán megjelenik majd az irodalom, mint gyógyír, az ehető és egészségre jó hatást gyakorló erdei növények, valamint az Erdőspusztákra jellemző állatfajok vidám és vicces élete is.

A Zsuzsi Erdei Vasút menetrend szerinti járatai május 1. és szeptember 30. között szerdánként 8:30-kor indulnak a Ruyter utca 1. szám alatti kiinduló állomásról, hétvégén és ünnepnapokon pedig 9:30-kor és 14.00 órakor. A teljes menetrend és az utazási díjak a weboldalon tekinthetők meg.

Az aktuális programokról részletes információk a Zsuzsi Erdei Vasút weboldalán olvashatók majd. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Új burkolatot kap egy konyári utca
Új burkolatot kap egy konyári utca
A csapadékvíz-elvezetés problémáit is megoldják.
Hirdetés
Hirdetés
A Puskás Arénában rendezik a 2026-os BL-döntőt
A Puskás Arénában rendezik a 2026-os BL-döntőt
Magyarország először adhat otthont a klubfutball legrangosabb meccsének.
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.