Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni kéregetők: akár ölre is mennek a jobb helyekért

Cívishír | 2024. 04. 26. | 07:26:51
Van olyan koldus, aki saját bevallása szerint napi 12-15 ezer forintot is megkeres.
Debreceni kéregetők: akár ölre is mennek a jobb helyekért
Gyuszi állandó helye az Árpád tér (Fotó: Fogarasi Renáta/Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Középkorú, átlagos testalkatú, de legtöbbször borzalmas kinézetű férfiak tartják újságjaikat, majd poharaikat, tenyerüket az autósok elé a város különböző területein. Igen, ők a kéregetők, akik gyakran igen erőszakos fellépésűek. Ha az ember elfordítja a fejét, akkor válogatott szitokszavakkal, átkokkal válaszolnak az egyértelmű jelzésre. Az Árpád téren és a Fórum bevásárlóközpontnál rendre ugyanazokat az arcokat lehet felfedezni, ám a Kishegyesi úti áruháznál gyakran változik a „felhozatal”.

Utóbbi helyszínen a napokban beszédbe elegyedtünk a 42 éves Jánossal. Mint mondta, Romániából érkezett néhány éve a jobb élet reményében. A tervei nem váltak be, az alkohol rabja lett, majd – miután elhagyta a családja – Debrecenbe tette át a végleges székhelyét. Hajléktalanszállón tengeti mindennapjait, nem szégyelli, hogy gyakran kukázik, de kérte, ne készítsünk róla fotót. Nem szeretné magát viszontlátni jelenlegi állapotában, tudja, nem szép látványt nyújt. Két mérettel nagyobb kabátja piszkos, szakadt. Ha több bor csúszott le a kelleténél, akkor az utcán alszik, így a mocsok meg is látszik ruhadarabjain. Szeme alatt óriási monokli – összetűzésbe keveredett egyik sorstársával. – Nem mindennap vagyok kint, de ha igen, akkor se sok pénzt kapok. Van, aki megszán egy cigivel, apróval. Néhány száz forint azért összejön, jobb napokon pár ezer. Az Árpád téren lehet a legtöbbet keresni, de az ottani helyekért harc folyik. Elzavarják az újakat, volt, hogy meg is vertek – mondta, majd mivel pirosra váltott a lámpa, el is indult kávés poharával. Ez a kör egyetlen forintot sem hozott, így csalódottan visszatért hozzánk. – Látja, most sem adott senki – jegyezte meg csalódottan, majd hogy jobban érezze magát, egy ezrest tettünk a poharába. A pénzt azonnal kivette, zsebre vágta – a többieknek nem kell látniuk, mennyi is van benne. – Kevés rendőrrel találkozom. Figyelem őket, és ha észreveszem a kocsit, azonnal elteszem a poharat, felmegyek a füves részre, így nem büntethetnek meg. Többször ültem már napokat, sok volt a büntetés. Mindig mondom, jobb kint, mint bent – majd váltott a lámpa, és János ment a szokásos körére.

A hallottak fényében elmentünk az Árpád térre, ahol csúcsforgalomban hárman is szoktak állni.

Egy kéregető a Rakovszky, egy a Csapó, egy pedig a Nyíl utca felől. Ottjártunkkor csak Gyusziba botlottunk, aki gyanakodva figyelt minket, amikor elindultunk felé. A járdasziget az ő állandó helye, léptei kikoptatták a füvet. Ahogy közelebb értünk, poharát azonnal a kabátja belső zsebébe rejtette, és arrébb lépett az autóktól. Mikor elmondtuk, nem vagyunk rendőrök, kicsit megenyhült. Azt mondta, sok éve kéreget itt, ez a legjobb hely a városban. Biharkeresztesről jött, határozottan állította, ő nem hajléktalan. Pár mondattal később azért kibökte, a Dobozi utcán alszik, és Debrecen sokkal jobb hely, mint a négyezer pár száz fős kisváros. Ekkor elővette poharát, hátat fordított nekünk, lassú léptekkel elindult. Mikor mondtuk, megfizetjük az idejét, egyből beszédesebb lett. – Az útra nem megyek le, az veszélyes. Nem akarok meghalni. Napi kétezer forint össze szokott jönni, olykor több is. Kajára, erre-arra elmegy a pénz. Látja, minden nap fürdök, tiszta a ruhám, figyelek magamra – tárta szét a kabátját. Gyuszi egy fekete bőrkabátot viselt, zakót, sötét nadrágot és sportcipőt. Messziről lehetett érezni, hogy nem aznap reggel húzta magára elsőnek ezeket a ruhadarabokat. Azt mondta, reggel ivott meg egy pohár bort, délutánra az már kiment belőle. Az emberek többet adnak, ha látják, józan. Gyuszi ugyan még csak 40 éves, jóval többnek nézett ki. Fogai nem voltak, orra borvirágos, arcán több apró sérülés látszott. Ábrázatáról csak annyit mondott: kemény az élet. – Délelőtt felesleges kijönni, nincs sok kocsi. Reggel mindenki siet, mennek a munkába, nem foglalkoznak velünk. Délután jobban ráérnek, van, aki még egy-két jó szót is mond. Én nem vagyok agresszív – ha nem adnak, hát nem adnak. Mikor mit dob a gép. Most csak én vagyok kint, a többieket valószínűleg bevitték – állapította meg. Napi öt órát tölt az Árpád téren, sok-sok kilométer van a lábában. – A rendőrökre nagyon kell figyelni. Volt, hogy megbüntettek már, 13 ezer forintot kellett befizetnem. Nehezen, de összeszedtem a pénzt, nem akartam napokra bemenni. Van, hogy csak rám villantanak, máskor szólnak, hogy menjek el. Nagyobb gond még nem volt, ha szólnak, elmegyek. Később visszajövök – mondta.

Gyuszi asztalos, kiáll azon döntése mellett, hogy csak egy „jó nőért” hajlandó változtatni jelenlegi életén.

Gyuszinak nincs kilométerhiánya (Fotó: Fogarasi Renáta/Cívishír)

Úgy hallottuk, a Csapó utcai bevásárlóközpontnál lévő kéregető keres a legjobban. Ő legtöbbször kutyával ül az irodaház tövénél. Nem vette tolakodásnak jelenlétünket, alig érthetően, de válaszolt minden kérdésünkre. – Van, hogy napi 12-15 ezer forint is összejön. Volt olyan, hogy valaki bevásárolt nekem a boltban, még a kutyának is hozott tápot. A zsaruk és a közteresek nem látnak szívesen, rendszeresen megbüntetnek, elzavarnak. Többször elvittek már, leültem a magamét, aztán visszajöttem – mondta. Úgy fogalmazott, ez a hely az övé, másnak itt nincs keresnivalója. Megszokták már a környéken járkálók is, sokan köszönnek neki – hangoztatta.

A témával kapcsolatban megkerestük a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot is. A sajtóosztály tudatta, a rendőröknek a gépjárművek között kéregető személyek esetében a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 21.§. (6) bekezdésébe ütköző, a Szabálysértési törvény 224.§-a szerint minősülő közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés elkövetése miatt van lehetőségünk intézkedni. Az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat, helyszíni bírságot szabhat ki vagy szabálysértési feljelentést tehet. A Cívishír megtudta, hogy a rendőrség nem vezet nyilvántartást arról, hogy az elmúlt évben hány koldulót, kéregetőt vontak intézkedés alá. Ha a járőrök rossz egészségügyi állapotban lévő személyt ellenőriznek, akkor felveszik a kapcsolatot a mentőszolgálattal, a Refomixszel, folyamatos a kapcsolattartás és az együttműködés. És hogy milyen gyakran ellenőrzik a kéregetők által gyakran látogatott helyeket? Ha a közterületen szolgálatban lévő állomány a forgalomellenőrzés során amennyiben ilyen jellegű szabálysértést tapasztal, megteszi a szükséges intézkedést – írták.

– A Debreceni Rendőrkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a balesetveszély megszüntetése érdekében a járművek között kéregető személyek részére ne adjanak pénzt, az adományozás más formáját válasszák. Ezt a jelenséget csak akkor lehet teljes mértékben felszámolni, ha tudatosan, együtt gátoljuk annak megjelenését – zárult a közlés.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Római tenisztorna: Bondár Anna a főtábla küszöbén
Római tenisztorna: Bondár Anna a főtábla küszöbén
Bejutott a selejtező második fordulójába a hajdúszoboszlói sportoló.
Gazdaság
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.