Hirdetés

A Jobbik kihívás a demokráciával szemben?

A The Daily Telegraph témája: a Jobbik

Civishir

2010.04.05. 08:32

A Jobbik kihívás a demokráciával szemben?

London – Nyugtalanító? A Jobbik választási esélyeiről és támogatottságának okairól közöl terjedelmes budapesti keltezésű beszámolót a brit The Daily Telegraph.

Hirdetés

A legnagyobb brit konzervatív lap internetes kiadásában megjelent írás bevezetője szerint „a szélsőjobboldali Jobbik jelentős sikerre számít” a közelgő magyarországi parlamenti választásokon.

A brit újság tudósítója, aki részt vett a Jobbik egyik dunakeszi választási gyűlésén, azt írta, hogy a párt vezetőjét hívei olyan fogadtatásban részesítették, amely „nyugtalanító módon visszhangozta az 1940-es évek Európáját”. A Magyar Gárda két oszlopban felsorakozott, „félkatonai stílusú egyenruhát” viselő tagjai „vigyázzba vágták magukat”, amint Vona Gábor végigmasírozott mellettük, a párt vezető személyiségei szalutáltak, és magasba emelkedett egy piros-fehér csíkos lobogó, amely „gyanúsan hasonlított Magyarország régi fasiszta jelképére”.

Az írás szerint a Jobbik indulásakor a párt "ádázan nacionalista programját és szélsőjobboldali retorikáját a választók határozottan elvetették". Most azonban a Jobbik úton van afelé, hogy a második legnagyobb parlamenti párttá váljék - áll a The Daily Telegraph cikkében.
A Jobbikot a baloldal kudarcai is segítik, ám a gazdasággal kapcsolatos kiábrándultságból is előnye származik. A nehézipar összeomlott, „a privatizációs bonanza” már lefutott, a világgazdasági recesszió hatásai súlyosak voltak. A gazdasági bajokért és „a járványszerű korrupcióért”" a régi politikai osztályt hibáztatják, ugyanakkor meghallgatásra lel a Jobbik üzenete a korrupcióellenességről, a kiállásról a „kisember” érdekeiért.

A The Daily Telegraph szerint azokat, akik még emlékeznek a háborús szenvedésekre, a Jobbik felemelkedése „rémületesen ismerős érzéssel” tölti el. A Jobbik vezetői azonban elvetik a rasszizmus és az antiszemitizmus vádját, és azzal érvelnek, hogy radikális politikával lehet csak kiemelni az 500 ezer magyar romát a szegénységből.

A párt illetékesei szerint még azok a magyarok is, akik nem sok közösséget vállalnak a Jobbikkal, gyakran panaszkodnak arra, hogy a romák képtelenek beilleszkedni a magyar társadalomba, és ők is sokszor felemlítik a „romabűnözést”.

A brit lap szerint a Jobbik támogatottságának erősödése annak tagadására kényszeríti a Fidesz vezetőit, hogy a Jobbikot esetleg koalícióra kérnék. „Nagyon egyértelműen leszögezzük, hogy nincs szándékunkban semmilyen kapcsolat a Jobbikkal, sem most, sem bármikor a jövőben ... úgy gondoljuk, hogy (a Jobbik) kihívást jelent a demokráciával szemben” - mondta Németh Zsolt fideszes képviselő a The Daily Telegraph idézete szerint.

A lap választókat is megszólaltat. Egyikük szerint a Jobbik az egyetlen párt, amely kész arra, hogy ne a külföldi, hanem a magyar érdekek mellett álljon ki. Másikuk azt mondta, ha a Jobbik kormányközelbe kerül, az „katasztrófa lenne Magyarország számára, kiközösítenének bennünket Európából”.

Forrás: MTI, fn.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés