Hirdetés

Hirdetés

Ellopták a kegytárgyakat is

A sípokat is eltörték

MTI

2010.02.17. 11:43

Ellopták a kegytárgyakat is
A kép illusztráció

Ózd – Ismeretlenek felforgattak és megrongáltak egy római katolikus templomot Ózd somsályi városrészében, a tettesek több kegytárgyat is elloptak.

Hirdetés

Hirdetés

Az elkövetők lefeszítették az egyik templomablakra szerelt rácsot, az üveget betörték, s az éjszaka leple alatt felforgatták a templom berendezési tárgyait. Mindenhol szétnéztek: a sekrestyében, illetve az oltárnál a fiókok tartalmát a földre szórták, a szekrények ajtaját letördelték, szobrokat borogattak fel és a templomi orgona két sípját is eltörték.
Az elkövetők több kegytárgyat is elvittek, például egy rézből készült feszületet, hat sárgaréz gyertyatartót, hat, a szertartásokon használt kelyhet.

Gyűjtéssel akarják pótolni

A betörők az elsődleges adatok alapján 150 ezer forintnyi lopási, illetve 600 ezer forintos rongálási kárt okoztak. Az ügyben betöréses lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást az ózdi rendőrkapitányság.
Szűcs Zoltán római katolikus plébános elmondta: másfél év alatt ez már a harmadik betörés a templomban, ahol már nincs minden vasárnap mise. A történtek után a plébános gyűjtést szervez, hogy a megrongált orgonát mielőbb át tudja szereltetni a szomszédos hódoscsépányi templomba, ahol biztonságban lenne a hangszer.
"Ebben a templomban jelenleg nincs orgona, és itt minden vasárnap van szentmise. Addig kell az orgonát átvinni, amíg a betörők az egész hangszer sípjait ki nem törik és el nem viszik értékesíteni" - fűzte hozzá.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.