Hirdetés

Hirdetés

Egymilliárdos számlagyárat számoltak fel

Egymilliárdos számlagyárat számoltak fel a pénzügyőrök Pécsett

mti

2010.02.17. 10:52

Egymilliárdos számlagyárat számoltak fel
A kép illusztráció

Pécs – Egymilliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat egy pécsi garázsban „üzemelő” számlagyár, amelyet a napokban számoltak fel.

Hirdetés

Hirdetés

A vámnyomozók bűnügyi információk alapján tartottak házkutatást a garázsban, ahol nagy mennyiségben foglaltak le bélyegzőket, számlatömböket, valamint a számlagyár működésére vonatkozó egyéb bizonyítékokat.

A későbbi házkutatások, adatgyűjtések eredménye igazolta, J. I. pécsi lakos az elmúlt három év során csaknem száz gazdasági társaságnak nyújtott segítséget azzal, hogy nem létező, vagy korábban megszűnt, illetve felszámolás alatt álló gazdálkodók nevében fiktív költségszámlákat állított ki. Ezekkel a vevők jogellenesen csökkentették fizetendő adójukat.

A számlagyár nagyságát jellemzi, hogy az elkövető huszonegy gazdasági társaság nevében, több mint egymilliárd forint értékben töltött ki fiktív számlákat, amelyek felhasználásával a befogadó cégek csaknem 200 millió forinttal rövidítették meg a központi költségvetést – közölte a vám- és pénzügyőrség illetékese.

A gyanúsított – tudomást szerezve a nyomozásról – elrejtőzött a hatóságok elől. Csaknem kéthónapos bujkálása során folyamatosan a tanúk befolyásolására törekedett, alkalmanként meg is fenyegette őket. Volt, akinek éles lőszert küldött. A vámnyomozók végül a pécsi köztemetőben fogták el.

A pénzügyőrség különösen nagy adóhiányt okozó adócsalás és magánokirat hamisítás elkövetésének megalapozott gyanújával az elkövetőt őrizetbe vette, majd a Pécsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Ha bűnössége bebizonyosodik, a bíróság akár nyolc év szabadságvesztéssel is sújthatja.

A bűncselekménnyel okozott kár megtérülése érdekében a hatóság eddig 80 millió forintot zároltatott a számlákat befogadó cégek bankszámláin, s a nyomozás következő szakaszában további, hasonló intézkedések várhatóak.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.