Hirdetés

Hirdetés

Az analfabéta is szerezhet jogosítványt!

Jogosítványt szereztek az analfabéta cigányok

www.kronika.ro

2010.02.17. 15:37

Az analfabéta is szerezhet jogosítványt!
(Fotó: illusztráció)

Magyarország, Románia – Magyarországon szereztek jogosítványt analfabétáknak azok a romániai romák, akiket Kolozsváron tartanak fogva. Ők maguk sem tudnak írni, olvasni. Ami odaát nem megy, az itt euróért megoldható.

Hirdetés

Hirdetés

A Szervezett Bűnözés Ellenes Igazgatóság kolozsvári központjában 26 romát állítottak elő, közülük 17-et vizsgálati fogságba helyeztek. Az ügyészek szerint a bűnszövetkezet tagjai jogosítványokat hamisító hálózatot működtettek, olyan személyeknek segítettek, akik Romániában képtelenek voltak törvényes keretek között hozzájutni a gépkocsivezetésre feljogosító dokumentumhoz. Az eddigi vizsgálatok szerint pedig több száz személy kaphatott törvénytelenül jogosítványt.

Egy ügyész szerint mivel Romániában nem tudtak jogosítványt szerezni, Magyarországra jöttek vizsgázni. Itt – külföldi állampolgárok révén – fordítók szolgáltatásait vették igénybe a vizsgához, akik segítségével helyesen oldották meg a tesztkérdéseket. Az elméleti vizsgát követően a vezetéssel már nem volt gond, a gyakorlati vizsgán már maguk vettek részt.

Az őrizetbe vett személyek többsége sátoros cigány, írni, olvasni nem tudnak – írja róluk a kronika.ro. Az ügyészség úgy tudja, a magyarországi fordítók több ezer eurót is kaptak szolgálataiért. A bűnszervezetet akkor fülelték le a román hatóságok, amikor azok a külföldön jogtalanul megszerzett jogosítvány honosítását kérték. Magyarországon eljárás indult a vizsgán segítő személyek ellen.

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.