Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

700 millió a DVSC-nek – ez nem hitelfelvétel volt, és nem is az idén

| 2024. 09. 17. | 17:31:25
Lehetséges szponzorokról és a játékosok igazolásáról is beszélt a debreceni klubigazgató, Makray Balázs.
700 millió a DVSC-nek – ez nem hitelfelvétel volt, és nem is az idén
Ike Thierry Zaengel, a DVSC elnöke és Makray Balázs klubigazgató (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A szenzációként tálalt "hitelfelvétel" teljesen tévesen jelent meg, az egyáltalán nem hitelfelvétel volt, hanem egy bankszámlánkhoz kötődő, egyszerű hitelkeret-megállapodást kötöttünk az egyik számlavezető bankunkkal. De erre már 2023-ban sor került, nem pedig 2024 májusában – reagált a Cívishír kérdésére Makray Balázs, a DVSC Futball Zrt. cégvezetője. A debreceni labdarúgóélet egyik vezető személyisége azt követően válaszolt portálunk kérdéseire, hogy a DVSC labdarúgó szakosztályát működtető társaságot a sajtóban megjelent 700 millió forintos hitelfelvétel miatt kerestük.

Leírtuk, hogy sajtóhírek szerint a DVSC áprilisban az MBH Banktól 700 millió forint hitelt vett fel annak ellenére, hogy tavaly a klubot működtető cégnek 2,7 milliárd forint árbevétele volt, abból 356 millió forint nyereséget realizált, ugyanakkor 670 millió forintos tartozása keletkezett. Ezekhez a pénzügyi adatokhoz képest a 700 millió forintos hitelfelvétel tetemes.

A Cívishír saját információi szerint a DVSC pénzügyei már hosszabb ideje nincsenek rendben. Erre – hangsúlyozták forrásaink – két dolog is utal(hat): egyrészt a 700 millió forint hitelfelvétel, amely léptékében – és a felvétel időpontja miatt –  a külső szemlélőnek likviditási, túlélési hitelnek tűnik; másrészt pedig, hogy a klub a nemrég zárult átigazolási időszakban is kölcsönszerződéssel szerzett vagy ingyen igazolható játékosokat szerződtetett. Ugyanis amelyik klub tőkeerős, az játékosokat vásárol. Ugyancsak informátoraink szerint a hitel a játékosok idény végi javadalmazására kellett. A labdarúgók a havi 2-3 millió forint körüli alapfizetésük mellé a bajnokság zárása után a legkülönbözőbb mutatók alapján prémiumot kapnak. Ennek kifizetése okozhat gondot a DVSC-nek, és konkrétan erre vette fel a pénzt az egyesületet működtető társaság – tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy az előző években is volt probléma az év végi plusz javadalmazások kifizetésével, leginkább akkor, amikor 3. helyen végzett a csapat. Ugyanakkor – mondták az informátoraink – az sem véletlen, hogy miért az MBH Banktól vett fel hitelt a DVSC. Tudni vélik, hogy ezzel vásárolja be magát a DVSC-be. Kérdéseink között szerepelt, hogy ezek az információk megfelelnek-e a valóságnak, rákérdeztünk a 700 millió felhasználására, újabb támogatókra és a klub gazdasági helyzetére.

„Stabil a klub pénzügyi helyzete”

– Érzékeljük, hogy információik bizonytalan, nem hiteles és találgatásokon alapuló, nem hivatalos forrásokból származnak – kezdte válaszát Makray Balázs. – 2022. június 26., az új tulajdonosi kör érkezése óta 2024. július 30-ig egymilliárd 51 millió 629 ezer 57 forint érkezett a DVSC Futball Zrt-hez az új tulajdonostól és érdekeltségeitől. Érkezésük előtt a 2021-es évet 335 millió forint (mínusz 335 millió 864 ezer forint) veszteséggel zárta a DVSC Futball Zrt. 2022. június 30-án veszteséggel vette át a klubot az új tulajdonos. A 2022-es évet ugyan veszteséggel zárta a DVSC Futball Zrt. – az adózott eredmény mínusz 184 millió 149 ezer forint volt –, de látható volt az előrelépés mind üzleti, mind sportszakmai szinten, továbbá minden, a többi főbb tulajdonossal megkötött szindikátusi szerződésnek megfelelően történt. A tulajdonosnak és az új vezetésnek köszönhetően a 2023-as évet 321 millió forint nyereséggel zárta a DVSC Futball Zrt.

– írta a társaság pénzügyeiről Makray Balázs, majd rátért a 700 milliós „hitelfelvételre" és a társaság Cívishír birtokába jutott pénzügyi adataira. Ezekről Makray kijelentette, nem helyesek, majd így folytatta: 

 A szenzációként közreadott "hitelfelvétel" tévesen jelent meg, az egyáltalán nem hitelfelvétel volt, hanem egy bankszámlánkhoz kötődő, egyszerű hitelkeret-megállapodást kötöttünk az egyik számlavezető bankunkkal. De erre már 2023-ban sor került, nem pedig 2024 májusában. Egyébként a hitelkeret egy teljesen hétköznapi eszköz bármely gazdasági társaság működésében, segítségével optimalizálható a cégek mindenkori likviditása. Ráadásul a DVSC Futball Zrt. esetében a jelenlegi hitelkeret összege kevesebb, mint 20 százaléka az éves árbevételünknek

– tájékoztatott a cégvezető, aki kifejtette: a folyószámlahitel megnyitására azért volt szükség, hogy amikor esetleg szükség van rá, a különböző saját bevételek pénzügyi teljesítése között a cég likvid tudjon lenni. Ez egy teljesen legális, a mindennapi üzleti életben általános használati pénzeszköz. Olyan, mint egy lakossági ügyfélnek a bankszámlájához kapcsolódó hitelkártya. Általánosságban elmondható, hogy két labdarúgószezon között a futball klubokhoz nem mindig folyik be elegendő bevétel, az előző bajnoki szezon szponzori bevételei a szezon közben realizálódnak, míg az új szezon szponzori bevételeit a legtöbb esetben csak augusztus után folyósítják. A labdarúgó kluboknak viszont két bajnoki szezon között az átigazolási időszakban aktívnak kell lenniük, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő likviditással rendelkezzenek. A cégvezető felhívta a figyelmet arra, hogy minden nyilvánosan elérhető adat valós, és csak azok a valósak. Hozzáfűzte: a DVSC Futball Zrt. minden pénzügyi beszámolóját könyvvizsgáló auditálja, így természetesen minden publikált pénzügyi adat helyes és irányadó.

Makray Balázs (Fotó: Cívishír)

– A fentiekből már kiderült, hogy nem vettünk fel hitelt – szögezte le Makray Balázs válaszolva a Cívishírnek arra az információjára, hogy a DVSC-nek pénzügyi gondjai vannak. A kifogásolt játékosigazolási gyakorlathoz hozzátette: a 2023/2024-es téli átigazolási szezonban és azóta – Szuhodovszky, Pellumbi, Kocsis Dominik, Ulfarsson, Szűcs, Silue, Braga – mind átigazolási díj fejében érkeztek a klubhoz. Ezek az érkezők összesen körülbelül másfél millió euró kifizetett átigazolási díjat jelentenek. Itt Makray Balázs meg is jegyezte a kifogásolt játékospolitikáról, azaz kölcsönjátékosokról és az ingyen igazolható játékosokról, hogy „ez – bocsánat a kifejezésért, de – dilettáns felvetés, hiszen ilyen alapon a Real Madridnak nincs pénze, mert ingyen igazolta le Mbappét, vagy az Újpestnek sem, mert Fiola ingyen ment hozzájuk..." A cégvezető arról is tájékoztatott, hogy nyilvánvalóan egy jó profillal rendelkező, szabadon igazolható játékos nem ingyen érkezik, hiszen – bár átigazolási díjat nem kell érte fizetni – az esetleges aláírási pénzben, ügynöki díjakban és elvárt fizetésben ezeket beárazzák, így a „nap végén" akár a transzferdíjhoz hasonló nagyságrendű anyagi tételt is jelenthetnek a klubok számára. A klub anyagi megerősítésén is dolgoznak, a klub körül vannak szponzoraspiránsok, ezen a téren több irányban folynak tárgyalások.

„Nonszensz sajtóhírek”

Makray Balázs reagált a játékosok javadalmazásával kapcsolatos értesülésünkre is. Mint azt a cégvezetőtől megtudtuk, a társasága számára értelmezhetetlen a felvetés, hiszen az új tulajdonos regnálásától – és azt megelőzően is minden évben – mindenki megkapta a fizetését, prémiumát. Az MLSZ minden szezonban a klub licensz odaítélése kapcsán szigorú feltételeket vizsgál, ezeknek a DVSC Futball Zrt. az elmúlt években mindig megfelelt és megkapta a legszigorúbb feltételek alapján odaítélhető úgynevezett nemzetközi licenszt, amely érvényes az UEFA versenyrendszerekben való részvételre is. Azt pedig Makray Balázs egyenesen nevetségesnek minősítette, hogy az MBH szeretne részesedést a DVSC-ből. 

– Ez a nevetséges felvetés pontosan illeszkedik az „Ádám Martin és ügynöke Debrecenben tárgyal a DVSC Futball Zrt. elnökével" tartalmú cikkekhez, amelyek akkor jelentek meg, amikor a három személy közül egyik sem tartózkodott Magyarországon. Továbbá illik a „Dzsudzsák Balázs rúgatta ki Blagojevicset"-féle nonszensz történetek sorába. Ezekben a magyar sportújságírók egy jó részre gondolkodás és hiteles információ nélkül egy az egyben átvette a kitalációkat tényként kezelő első úgynevezett híradást... 

– A tulajdonosi kör és a menedzsment folyamatosan azon dolgozik, hogy sportszakmailag eredményesen és gazdaságilag hosszú távon fenntartható módon üzemeltesse a DVSC-t. Ebben kérjük a segítségüket úgy, hogy csak hiteles információt szolgáltassanak az olvasóknak, érdeklődőknek – zárta a Cívishírnek küldött válaszát Makray Balázs, a DVSC Futball Zrt. cégvezetője.

A Liverpool mestere többet vár Szoboszlaitól
Egy liverpooli támadó középpályásnak több gól kell legyen a célja - fogalmazott Arne Slot.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az EU a vendéglátóhelyek teraszain is betiltaná a dohányzást
Az EU a vendéglátóhelyek teraszain is betiltaná a dohányzást
A javaslat kiterjed a hevített dohánytermékekre is.
Hirdetés
Hirdetés
A Liverpool mestere többet vár Szoboszlaitól
A Liverpool mestere többet vár Szoboszlaitól
Egy liverpooli támadó középpályásnak több gól kell legyen a célja - fogalmazott Arne Slot.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés