Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A virtualitás lesz a debreceni Kutatók Éjszakája legnagyobb újdonsága

Cívishír | 2024. 09. 19. | 12:31:13
A szeptember 27-i esemény programját sajtótájékoztatón ismertették a zeneművészeti karon.
A virtualitás lesz a debreceni Kutatók Éjszakája legnagyobb újdonsága
A Debreceni Egyetem a zeneművészeti karán megtartott sajtótájékoztatón ismertette a Kutatók éjszakája programját (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara (ZK) Liszt terme adott helyet az egyetem szeptember 27-i közel egész napos rendezvénysorozatát, a Kutatók Éjszakáját beharangozó sajtótájékoztatónak szeptember 19-én. Mint azt a Cívishír megtudta, a Kutatók Éjszakája eseménynek minden alkalommal van egy kiemelt helyszíne, amely ezúttal az egyetem zeneművészeti kara lesz, ezért is választották a sajtótájékoztató helyszínéül a ZK-t. A kar egyébként gazdag programkínálattal készül az eseményre, lesznek klasszikus zenei és könnyűzenei koncertek, előadások is.

A tájékoztató első megszólalója Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese elmondta, hogy az egyetem, beleértve a hajdúböszörményi, a nyíregyházi és a szolnoki campusát is, közel 200 programmal várja a látogatókat. Néhány érdekesebbet meg is osztott a sajtótájékoztató résztvevőivel: az anatómiai intézet jól bevált programja Az utazás a koponyám körül; lesz 3D nyomtatás; részt lehet venni virtuális tárgyaláson; megismerhető lesz a virtuális térben az ókori alexandriai könyvtár; ugyancsak virtuálisan fogat is lehet fúrni, sőt egy NASA-dolgozó az interneten keresztül ad tájékoztatást az Európa nevű hold felszín alatti vízében esetlegesen ott lévő életről is. – A Debreceni Egyetem egyik alapvető feladata a tudomány sokszínűségének bemutatása, felhívni a fegyelmet arra, hogy a tudomány mennyire kötődik az életünkhöz – zárta gondolatait Csernoch László.

Kissné Mogyorósi Pálma, a zeneművészeti kar oktatói, hallgatói kapcsolatokért és kommunikációért felelős megbízott dékánhelyettese ízelítőt adott a kar programjából, amely az előző évekénél sokkal bővebb, többrétűbb. Ezek közül kiemelte a kürtös latin dallamokat, Váradi Judit professzor Csak ülök és hallgatok című előadását, továbbá a ZK ütőseinek bemutatóját. Fellépnek a könnyűzenei intézet hallgatói is, ők retróslágereket adnak elő. A Liszt teremben a Késő romantika, mint a legnagyobb változások időszaka a zenében címmel lesz előadás, és ehhez kapcsolódóan zenei bemutató.

Mándy Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Tudományos Igazgatóságának ügyvivő-szakértője a Kutatók Éjszakája programsorozattal kapcsolatos hasznos tanácsokkal látta el a tájékoztató résztvevőit. Elöljáróban elmondta, nagy csapattal készülnek az eseményre, amelyet szeretnének olyanná tenni, hogy az azon ott lévők várják a következő évek Kutatók Éjszakáját. 

Praktikus információ, hogy a Gyógyszerésztudományi kar programjai már a Rugó utcai központban lesznek; valamennyi karon, campuson, városban lesznek programok kora délutántól késő estig; lesznek regisztrációhoz kötöttek is, és aki úgy érzi, lemaradt a regisztrálásról, jelentkezzen, mert vagy indítanak újabb csoportot, vagy a már meglévők egyikébe teszik be a jelentkezőt. A legkisebbeknek nem tudományos szempontból mutatják be az egyetem főépületét, ahol arcfestésen, ablakfestésen is részt vehetnek. Elmondta, azt is, hogy sok önkéntes segíti a munkát. A programok előtt fél órával a főépület előtt lesz a gyülekezés, onnan kísérik át az embereket az adott helyszínre. Ismét lesz pontgyűjtés, aki öt eseményen igazoltan részt vesz, ajándékot kap.

A Cívishír kérdésére, hogy mi lesz az abszolút újdonság a mostani Kutatók Éjszakáján, Csernoch László és Mándi Zsuzsanna egyöntetűen állította, hogy a virtuális megjelenés, a virtuális térben bejárható programok. És persze az amerikai kutató interneten keresztül megtartott előadása. A sajtótájékoztató két résztvevője további újdonsággal is szolgált. Így például a kardiológiai klinika előadásán a szívinfarktusról, aritmiáról hallhatnak hasznos tanácsokat a vendégek; a neurológiai klinika belépése is új lesz. Népbetegségről, a stroke-ról beszélnek; lesz néptánc, mellette népművészeti tárgyakat lehet készíteni; és ebben az évben a pszichiátria tanszék is csatlakozott a rendezvényhez, a Kenézy campuson a lélekkel kapcsolatos előadást hallgathatnak az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
„Magyar Péter nem az, akinek látszik” – mondta Vogel Evelin.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés