Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nemzetközi elismerés a kiváló szimulációs oktatásért

unideb.hu | 2024. 09. 18. | 10:34:38
A Debreceni Egyetem törekszik az eszközpark folyamatos fejlesztésére.
Nemzetközi elismerés a kiváló szimulációs oktatásért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiválósági tanúsítványt kapott a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti Műtéttani Tanszéke és Interaktív Orvosi Gyakorlati Központja. Az intézmény kiemelkedő tevékenységét a világ egyik vezető szimulátorokat fejlesztő cége ismerte el. A tanúsítványt a debreceni szimulációs oktatásról tartott konferencián adták át szeptember 17-én a Learning Centerben.

A Debreceni Egyetem Sebészeti Műtéttani Tanszékén és annak részlegeként működő, mintegy 14 intézet és tanszék oktatását is szolgáló Interaktív Orvosi Gyakorlati Központban az orvostanhallgatók valósághű, szimulációs környezetben készségszinten sajátíthatnak el a betegellátásban alkalmazható számos gyakorlati ismeretet. Az Általános Orvostudományi Karon a legmodernebb szimulációs eszközök segítségével tanulhatnak a hallgatók és fejleszthetik tudásukat a gyakorló orvosok.

– Az itt használt készülékek világszínvonalúak. Nagyon fontos, hogy a hallgatók ilyen csúcstechnológiás eszközökön gyakorolva sajátíthatják el az alaplépéseket. Ezek az eszközök jelentősen hozzájárulnak a Debreceni Egyetem magas színvonalú oktatási tevékenységéhez. A hasonló innovatív oktatási megoldásokban mindig számíthatnak az egyetem rektori vezetésére – emelte ki köszöntőjében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Bács Zoltán kancellár pedig azt hangsúlyozta, hogy az intézmény törekszik az eszközpark folyamatos fejlesztésére.
– Amikor lehetőségünk van rá, hogy előrelépjünk, fejlődjünk, különböző pályázati, intézményi vagy kari forrás felhasználásával, akkor ennek a területnek az innovatív eszközökkel való fejlesztése mindig prioritást élvez. Ennek köszönhetően a Debreceni Egyetem orvos- és egészségügyi képzéseihez országosan is kiemelkedő eszközparkkal rendelkezünk – jelentette ki a kancellár.

Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke páratlannak nevezte a Debreceni Egyetem szimulációs képzésének nagymértékű fejlődését.
– A Klinikai Központ 2023-ban lezárult rendszerátalakítási folyamata, az integráció eredményeként a betegellátás színvonalának fejlesztése mellett az egyetemi karokkal való oktatási és kutatási együttműködés is szorosabbá és eredményesebbé vált. E vonatkozásban kiemelkedő az Általános Orvostudományi Karral való összefogás, amelyet többek között a szimulációs képzés nagymértékű fejlődése is fémjelez. Az orvosi szimulációs oktatás iránti igény jelentős, amelyet jól szemléltet, hogy csupán a sürgősségi orvostan szakterületén egy évben 2500 órát meghaladó graduális és a posztgraduális képzést teljesítünk – ismertette Szabó Zoltán.

Nagyobb biztonság élőben

A gyakorlatorientált orvosképzés során lehetőség nyílik az általános orvosi gyakorlatban alapvetően fontos technikák, műfogások, életmentő eljárások, hagyományos és modern eszközös beavatkozások elsajátítására, gyakorlására, valamint az orvosi jártasság kialakítására. A skill-laborokban a szimulációs eszközök segítségével az orvostanhallgatók begyakorolhatják a különböző készségeket, így a betegágy mellett már nagyobb biztonsággal végezhetik feladataikat.

– A szimulációs oktatás lényegesen nagyobb biztonságot jelent, hiszen a hallgatók szinte készség szinten sajátítják el azokat a műveleteket, beavatkozásokat, amelyeket később a betegeken végeznek el. Az utóbbi évtizedben több mint egymilliárd forintot költöttünk a szimulációs eszközök fejlesztésére. Szerencsére a Debreceni Egyetem költségvetése lehetővé teszi, hogy további beruházásokat tudjunk végezni – tette hozzá Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A skill-laborokan a hallgatóknak lehetőségük van alapvető orvosi kompetenciák gyakorlati fejlesztésére, az injekciós technikától egészen a komplex csapatmunkát igénylő betegellátási szituációig.

– A mintegy 150 féle eszköz között a vérvétel vagy a légútbiztosítás gyakorlására is vannak modellek, de egy intenzív ágyon elhelyezett magas hűségű páciens-szimulátor segítségével – amely tüneteket is tud produkálni – az ellátó team feladatait is lehet gyakorolni, és visszajelzésre, a munka kielemzésére is alkalmas – sorolta Németh Norbert, a Sebészeti Műtéttani Tanszék tanszékvezetője és az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ vezetője.

A Sebészeti Műtéttani Tanszék és az Interaktív Orvosi Gyakorlati Központ szimulációs oktatásban végzett tevékenységét most a világ egyik vezető szimulátorokat fejlesztő cége, a VirtaMed nemzetközi kiválósági tanúsítvánnyal ismerte el, melyet a kedden megrendezett szimulációs oktatási fórumon adtak át. A szakmai programon a különböző tudományterületek képviselői vitatták meg a gyakorlati képzéssel kapcsolatos tapasztalataikat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bemutatják a régi Kölcsey központ tervezőjének munkásságát Debrecenben
Bemutatják a régi Kölcsey központ tervezőjének munkásságát Debrecenben
Nagyformátumú, kivételesen tehetséges építész és tanár volt - írják róla.
Hirdetés
Hirdetés
Kiégett egy autó az M35-ösön, Hajdúnánásnál
Kiégett egy autó az M35-ösön, Hajdúnánásnál
A jármű motor- és utastere égett.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés