Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kétszázmilliós kérdés a debreceni közgyűlésen, ahol új vezetőt is választottak

| 2024. 09. 19. | 14:12:35
Politikai pályafutása legtanulságosabb öt évének nevezte Papp László a most záruló ciklust.
Kétszázmilliós kérdés a debreceni közgyűlésen, ahol új vezetőt is választottak
Dobos Zita (feketében) a szeptember 19-i közgyűlésen (Fotó: Debrecen.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A DK szerint túl sok közpénzt fordít az önkormányzat a Debreceni Nemzetközi Iskolára, a polgármester úgy reagált, 2025-ben már annyi diákja lehet a tanintézménynek, hogy elkezdhetnek kivonulni a működés mostani mértékű városi finanszírozásából; új vezetőt neveztek ki a Főnix Rendezvényszervező Kft. élére – lezajlott a 2019-2024-es önkormányzati ciklus utolsó közgyűlése.

Papp László szerint történelmi távlatokban is külön fejezetet érdemel majd a most záruló ötéves időszak, amely a koronavírus-járvány és az energiaárak elszállása ellenére is Debrecen sikerességéről szólt. A polgármester az emiatt érzett büszkeségét és köszönetét hangoztatta, mondván, több ezer munkahely létrehozása mellett emblematikus kulturális fejlesztések (Csokonai Teátrum, Csokonai Fórum), jelentős közlekedési, infrastrukturális, oktatási beruházások zajlottak. Köszönte, hogy a közgyűlés tagjai politikai nézeteikkel együtt is képesek voltak kompromisszumokra, kulturált vitákra. – Politikai pályafutásom legtanulságosabb öt éve volt. Meggyőződésem, hogy ezt a munkát kizárólag szorgalommal, kitartással, türelemmel, alázattal, a kritikát elfogadva lehet végezni – közölte Papp László, aki 1998-ban kezdett politizálni.

A ciklus utolsó közgyűlésén a szokottnál kevesebb előterjesztésben kellett dönteni és egyetlen ellenzéki megszólalást hozott. Vaszkó Imre (DK) kritikája azért hangzott el, mert a költségvetés módosításával újabb 200 millió forintot adtak a Debreceni Nemzetközi Iskolát működtető alapítványnak, így az idei évben hozzávetőlegesen 1 milliárd forinttal segíti az önkormányzat a 2019-ben átadott különleges intézményt. A DK képviselőjének az a baja, hogy az iskola nem halad elég gyorsan az önfenntartás felé, holott ez volt az ígéret.

Papp László válaszában hangsúlyozta: az intézmény körülbelül 500 diáknál válhat önfinanszírozóvá, most 380-nál tartanak, ráadásul tavalyhoz képest százzal emelkedett a létszám. A nemzetiségi megoszlás immár a külföldiek felé billen, arányuk majdnem 60 százalékos. Mindez egyben azt is eredményezi, hogy míg 2-3 éve az iskola éves költségvetésének a felét állta az önkormányzat, ez 2025-ben az összeg harmadára csökkenhet. A polgármester arról is beszélt, hogy a támogatásból finanszírozzák azoknak a debreceni diákoknak az ösztöndíját, akik nem tudnák kifizetni a magas tandíjat, de eleget tesznek az iskola által támasztott szigorú szakmai követelményrendszernek, így felvételt nyernek az iskolába (évente előre meghatározott számú gyermek tanulmányait fizeti a város ebben az iskolában). 

Hirdetés
Barcsa Lajos alpolgármester (balra) és Papp László (Fotó: Zubák Tibor)

Papp László megismételte korábbi álláspontját, mely szerint a sikeres gazdaságfejlesztés egyik alapfeltétele a nemzetközi iskola (a mostani létszámnövekedés éppen azzal függ össze, hogy egyre több vállalati menedzser költözik Debrecenbe). – 2025-ben érheti el az iskola töltöttsége azt a szintet, hogy az önkormányzat elkezdhessen kivonulni a finanszírozásból – mondta. Most viszont a felívelésnek abban a szakaszában vagyunk, amikor jelentősen növelni kell a pedagógusok létszámát, ami költségigényes. Az intézmény kapacitásai mintegy 600 diák oktatás-nevelését teszik lehetővé. Debrecen bevételei nőnek, pénzt az oktatásba visszaforgatni jó befektetés – jegyezte meg.

A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy azonnali hatállyal, indokolás nélkül felmondanak Mészáros Rékának, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetőjének. Ennek oka röviden az, hogy innovatívabb, a lokális igényeket jobban érző vezetőt akarnak, aki képes erősíteni Debrecen kulturális és turisztikai szerepén. Új ügyvezetőnek – 5 évre – megválasztották Dobos Zitát, akitől a polgármester azt várja, hogy kulturális fellegvárrá erősíti Debrecen. Dobos Zita főleg azzal szerzett érdemeket, hogy a Debreceni Református Nagytemplom Kulturális Szolgálatának vezetőjeként az elmúlt két évben háromszorosára nőtt a templomi kulturális rendezvények látogatottsága, míg a Nagytemplomba egyetlen év alatt több mint 40 ezer látogató érkezett.

A következő közgyűlést – amely alakuló közgyűlés lesz – már nem a Kölcsey Központban tartják, hanem visszatérnek a Régi Városházára. Debrecen egyik legfontosabb középületének ugyanis véget ért a történelmileg hiteles, minőségi felújítása, rekonstrukciója.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
„Magyar Péter nem az, akinek látszik” – mondta Vogel Evelin.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés