Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kiválóan teljesítettek a Debreceni Egyetem sportolói

Cívishír | 2024. 09. 18. | 19:11:23
A hagyományokat követve, díjakkal is elismerték a sportemberek teljesítményét.
Kiválóan teljesítettek a Debreceni Egyetem sportolói
A hagyományokatfolytatva, a yoUDay előtt kapták meg elismerésüket a Debreceni Egyetem kiváló sportolói (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Kiváló Sportoló kitüntetésben részesítette a 2023/2024-es tanévben elért kimagasló sportteljesítményükért az élsportoló hallgatóit a Nagyerdei Stadion Silver termében szeptember 18-án a yoUDay kezdete előtti órában. 

Az eseményen köszöntőt mondott a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója, Balogh László. Az egyetem képviseletében a díjátadáson részt vett Bács Zoltán kancellár, Fenyves Veronika, a DE Gazdaságtudományi Kar dékánja, Bácsné Bába Éva, a DE Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese, a Sportgazdasági és –menedzsment Intézet igazgatója, valamint Jávor András, a DEAC elnöke.

– A világ top 2 százalékába tartozó Debreceni Egyetemen vagyunk. A sport, az egyetemi sport, az egyetemes kultúra része. Fontos a Debreceni Egyetemen a sport, a testkultúra. Az ISU audit alapján a Debreceni Egyetem a platina fokozatot elnyerve bekerült a világ 38 legegészségtudatosabb egyeteme közé.  A kitüntetettek Magyarország legrégebben, 1538 óta, egy székhelyen székelő egyetemén vannak, ahol követve az évszázados hagyományokat, meg fognak jelenni az egyetemi könyvben – kezdte köszöntőjét Balogh László, majd áttért a díjátadás protokolljára. 

Elmondta, a sportolók három kategóriában kapják meg elismeréseiket. Elsőként a Debreceni Egyetem Kiváló Sportolója 25 díjazottját szólították. Róluk Balogh László elmondta, hogy ők igazi példaképek, mégpedig a tanulmányaik és a nemzetközi szinten elért sporteredményeik révén is. Ők azok, akik nem keresik a kifogásokat, életük minden területén kiválóan teljesítenek. Tudják, az egyetemen megszerzett ismeretekre szükségük lesz munkájuk során, a sport pedig egészséget jelent nekik. E két komoly befektetéssel mutatnak példát hallgatótársaiknak, valamint az ország többi felsőoktatási intézményének is. 

– Szeretnénk, ha az országban az egyetemi sport olyan megítélés alá esne, mint itt, Debrecenben. A Debreceni Egyetem összeköti a hallgatókat. A sportolóink mögött ott áll 40 ezer egyetemi polgár, és olyan közösséghez tartoznak, akik soha nem engedik el a kezüket – fogalmazott Balogh László, majd áttért a második díjátadási körre, amelyben a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos bajnokságon helyezést elért díjazottak kapták meg elismeréseiket. 

Egyéni sportágakban 15 első, 13 második és 10 harmadik helyezést értek el a debreceni egyetemisták. Csapatban öt arany- és egy ezüstérmet szereztek. Itt Balogh László hangsúlyozta, hogy Magyarországon is fontos az egyetemi sportot a helyére tenni. Példának az Amerikai Egyesült Államokat hozta, ahol egy-egy élsportoló a celeb kategóriában van. Ugyanakkor nekünk sincs mit szégyenkeznünk az egyetemi sport terén, hiszen 1841-ben Debrecenben Péczeli Imre akadémikus már kezdeményezte az egyetemisták számára a rendszeres testnevelést. 1898-ban megalakult a Magyar Egyetemi Sportszövetség, ebben a több mint 100 éves DEAC meghatározó szerepet játszik. Elmondta, az első nagy sportegyesületek az egyetemek mellett jöttek létre, nemhiába, hiszen a szellem és a lélek pallérozása mellett a testet is nevelni kell. A nagy hagyományokkal rendelkező hazai egyetemi sport gyakorlatilag elveszett. Azon dolgoznak, hogy az egyetemi sport visszakerüljön a méltó helyére.

A harmadik tematikus egységben a nyáron Miskolc és Debrecen közös rendezésében lezajlott európai egyetemi játékok debreceni segítőit, „háttérmunkásait” díjazták. A 36 ország, 414 egyeteméről érkezett több mint négyezer versenyző Debrecenbenl 18 sportágban mérte össze tudását. Az elismerések átadása előtt Balogh László beszélt arról, hogy a hazánk egyetemeit szankcionálókat szívesen vendégül látták volna a 15 napos eseményen, ahol az egyik rendező a Debreceni Egyetem volt a maga közel nyolcezer külföldi hallgatójával. Számukra is ott vannak a kedvelt sportágaik, azok közül kiemelte a rögbi, amelyben életre szóló barátságok köttetnek. Ezzel Európának is példát tudnak mutatni. Az ukrán háború szomszédságában, nehéz gazdasági helyzetben, Magyarországra nézve nem könnyű kommunikációs körülmények között megrendezett játékokon a vendégek megismerték Magyarországot és benne Debrecent. A nemzetközi rendezőbizottság első embere pedig a zárás után azt mondta, ez volt minden idők legjobb egyetemi játéka - hangsúlyozta Balogh László.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
Ezekben a debreceni utcákban újul meg a közvilágítás két hónapon belül
A Simonyin és Józsán már elkezdődött a kivitelezés.
Hirdetés
Hirdetés
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
Magyar Péter és a nők: az exfeleség után a volt barátnő is interjúban tálalt ki
„Magyar Péter nem az, akinek látszik” – mondta Vogel Evelin.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni önkormányzat: nem vonnak el forrást a gazdaság fejlődését elősegítő projektektől
A város és a kormány együttműködése erős szövetségen alapul – jelentették ki.
Fel kell újítani a Csapó utcai épület tetejét
Pályázatot írt ki a Debreceni Társasházkezelő Kft.
Ki kinek tud keresztbe tenni Nyíradonyban? – FRISSÍTÉS
Polgármesteri végkielégítés, botrányos futópálya, kérdőjeles vagyonkezelés.
Debreceni alapítványok is milliókhoz jutottak az 1 százalékokból
Százmillió felett a három legeredményesebb civil szervezet.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Történelmet és jövőt ír a DKV
Történelmet és jövőt ír a DKV
140 éves jubileumát ünnepli Debrecen közlekedési vállalata.
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Aukció Debrecenben: 225 tétel kalapács alatt
Az árverésen két védett festmény is indul.
MODEM: programkavalkád a születésnapon
MODEM: programkavalkád a születésnapon
Szeptember 26. és 28. között ünnepli 18. születésnapját a debreceni művészeti központ.
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Hello, szakma! Hello, lehetőségek!
Visszatér a Debreceni Szakképzési Centrum őszi pályaorientációs rendezvénye.
Hirdetés