Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni kossuthosok mindenkit legyőztek

civishir.hu | 2024. 09. 17. | 13:31:27
Megnyerték az országos verseny döntőjét.
A debreceni kossuthosok mindenkit legyőztek
A kossuthos diákok (Fotó: Dr. Krakomperger Zso)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának gyermekcsapata győzött a Magyar Vöröskereszt felmenőrendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjében, szeptember 14-én Kecskeméten - közölte szerkesztőségünkkel a vöröskereszt hajdú-bihari szervezete.

Mint írják: már a dobogóra jutni is nagy siker, hiszen a vármegyei versenyek győztesei mérik össze tudásukat a döntőben. Óriási teljesítmény ezért és – Hajdú-Biharban az elmúlt tíz évben példátlan is – a dobogó legfelső fokára lépni. Ezt tette meg 2024-ben a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának csapata a gyermekkorosztályban. A „DEAED” csapatnevet választó fiatalok szeptember 14-én, az elsősegélynyújtás világnapján, Kecskeméten az ország 20 legjobb csapata között bizonyultak a legjobbnak, az elérhető pontok 91 százalékát megszerezték (1106 pontot).

Egyetlen feladat, hogy jól érezzétek magatokat!

 – ezekkel a szavakkal engedtem a döntőbe a gyerekeket – mondta Dr. Krakomperger Zsolt, a csapat felkészítő pedagógusa. – Tudtam, hogy jól felkészültek, ezért azt tartottam fontosnak, hogy jól érezzék magukat, miközben tanulnak. Extra eredmény, hogy a dobogó tetejére is felállhattunk – fűzte hozzá. 

Nem először jutott be a döntőbe a gimnázium csapata, így jól ismerték a verseny menetrendjét; 20 állomás és 8 baleseti kárhely várt rájuk életszerű, komplikált szituációkkal és a sérülések, rosszullétek szinte teljes arzenáljával; csak néhány példa: csecsemő-újraélesztés, felnőtt keringésleállás ellátása félautomata defibrillátor segítségével, stroke-os páciens, cukorbeteg, a törések, vérzések fajtái, darázscsípés. Komoly felkészültséget, összpontosítást igényeltek a versenyfeladatok.

A csapatra versenyzés közben is felfigyeltek a pontozó szakemberek, már a versenyállomásokon is dicsérték az ellátás pontosságát, a jó csapatmunkát.

Sikeresen teljesítettek a Hajdú-Bihar vármegyei csapatok közösen is. Az egyik állomáson ugyanis tömegbaleset várta a versenyzőket; egy  szabadtéri nagyszínpad szakadt le a történet szerint. Itt össze kellett fogni a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezet döntőből továbbjutó hármasának, a gyermek-, az ifjúsági-, és a felnőttcsapatnak. 

Erre az állomásra is felkészülten érkeztek a hajdú-bihari versenyzők, hiszen – ahogy Dr. Krakomperger Zsolt érdeklődésünkre elmondta – egy héttel a döntő előtt a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájába meghívták a másik két csapatot. Tíz képzett imitátorral tömegbalesetet szimuláltak. A 3 csapat megismerte ezt a komplikált helyzetet, gyakorolt, felidézte ismereteit és megbeszélte, milyen stratégiával tudnak együtt dolgozni az országos döntőben.

Nagyon örültek a közös gyakorlásnak a felnőtt csapat tagjai is. A püspökladányi „Páratlanok” 10. helyezettje lett korosztályának, a pontok 82 százalékát megszerezve. 

Mezőnyében helytállt az ifjúsági csapata is, a BSZC Arany János Gimnázium és Technikum-Berettyóújfalu „Arany-kezek” csapata a pontok 75 százalékát érte el. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Az EU a vendéglátóhelyek teraszain is betiltaná a dohányzást
Az EU a vendéglátóhelyek teraszain is betiltaná a dohányzást
A javaslat kiterjed a hevített dohánytermékekre is.
Hirdetés
Hirdetés
A Liverpool mestere többet vár Szoboszlaitól
A Liverpool mestere többet vár Szoboszlaitól
Egy liverpooli támadó középpályásnak több gól kell legyen a célja - fogalmazott Arne Slot.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés