Hirdetés

Húsz éve nincs Lenin-szobor Debrecenben

Vizsgálat kezdődött Debrecenben - húsz éve

mti

2010.03.21. 12:23

Húsz éve nincs Lenin-szobor Debrecenben

Debrecen – Húsz éve, március 20-án Debrecenben az ellenzéki pártok akciója során levették talapzatáról a Lenin-szobrot, és ledöntötték a tanácsköztársasági emlékművét.

Hirdetés

Feljelentették a szobordöntögetőket  Vizsgálat kezdődött Debrecenben (1990.03.20.)

A debreceni Lenin-szobor és a tanácsköztársasági emlékmű eltávolítása és megrongálása miatt Kertész László, az MSZMP Hajdú-Bihar megyei koordinációs bizottságának elnöke pártja és a maga nevében feljelentést tett a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségen. A feljelentő kérte az ügyészséget, hogy a békés átmenetet és a választások tisztaságát is veszélyeztető akció miatt kezdeményezzen eljárást a vandál szoborrongálók ellen. Szerinte ugyanis a szobrok eltávolítása vandál módon, hivatalos engedély nélkül, magánkezdeményezésre és politikai megfontolásból történt.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy március 20-án Debrecenben az ellenzéki pártok akciója során levették talapzatáról a Lenin-szobrot, és ledöntötték a tanácsköztársasági emlékművet. Ez utóbbi a ledöntéskor megsérült. 

A Hajdú-Bihari Napló csütörtöki számában a szocialista párt debreceni szervezete élesen bírálta a vandál akciót, de a szoboreltávolítások módszerétől elhatárolták magukat az ellenzéki pártok is.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a szobor-ledöntésekkel kapcsolatos feljelentés kivizsgálását átutalta az ügyben illetékes Debreceni Városi Ügyészséghez. Kereszty Csaba hajdú-bihar megyei főügyész szerint ez az ügy rendkívül groteszk szituációt teremtett. Az ügyészség tevékenysége ugyanis ezúttal óhatatlanul kihat a választási kampányra, mivel meglehet, hogy olyan személyek ellen kell büntető eljárást indítani, akik érintettek a választásban.

Annyira azért az akció, és annak következménye nem volt groteszk...

Szóljon hozzá!

Hirdetés