Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rózsa Gábor: Célom, hogy megteremtsem a magyar független filmes piacot

| 2021. 12. 03 | 14:22:00
Szép sikereket ért el a hajdúböszörményiek által készített film.
Rózsa Gábor: Célom, hogy megteremtsem a magyar független filmes piacot
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már több mint három hónap telt el a Mentés másképp (2021) című film bemutatója óta. Hivatalosan augusztus 26-án került mozikba a film, de már előtte és a mozikból való kikerülése után is több helyen lehetett találkozni az alkotással, méghozzá az ország számos pontján tartott közönségtalálkozókon. Megannyi ilyen, sok nézővel tarkított találkozót követően arra voltunk kíváncsiak, hogy az amatőr stábbal készült alkotás milyen visszhangot váltott ki a magyar filmpiacon, továbbá milyen tapasztalatokat szerzett Rózsa Gábor, a film rendezője.

Bő három hónappal a film bemutatóját követően mik a tapasztalatok a nézettséget, a befogadást tekintve?

Rózsa Gábor: Kiderült számomra, hogy két szinten kell kezelni az eredményeket és a tapasztalatokat, és ez alapján lehet vizsgálódni. Az egyik szint az emberek visszajelzése, ezt hívom én minőségi kategóriának. Ebben a viszonylatban a filmünk remekül teljesített. Nagyon magas pontszámokat kaptunk a nézőktől – olyannyira kiemelkedőket, hogy többen támadtak minket, biztosan csalunk. Pedig ilyesmiről szó sem volt. Hála Istennek az emberek szerették a történetet, nevettek a vicceken, értették és magukkal vitték az üzenetet. 

Sok levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy megváltoztatta az élethez való viszonyulásukat a film. Ez számomra csoda. Persze cél volt ez, és szerettünk volna pozitív útravalót adni a Mentés másképpel, de olvasva a különböző korosztályú emberek reakcióit, a saját kis életszemlélet-változásaikat a film alapján, az rendkívül megható. A film tehát elváráson felül sikeres lett a közönség befogadóképességét illetően.

Mi a másik szint, ami alapján a tapasztalatokat szemléled?

Rózsa Gábor: A másik ilyen szempont a számok világa, a mennyiségi kategória. Sajnos ezen. téren kevésbé tudtuk venni az akadályokat. A Mentés másképpet más filmekhez képest kevés helyen és kevés ideig lehetett látni. Viszonylag kevés emberhez sikerült eljuttatnunk a film mozis hírét, amiből egyenesen következett az is, hogy nem nézték meg annyian, mint más, hasonló értékekkel bíró alkotást. Belefutottunk értékesítési blokkokba is, amire igazából nem máig sem tudjuk a megoldást. 

Mennyien nézték meg a filmet?

Rózsa Gábor: Végül 6200 nézőnk lett országosan, ami szerintem szép eredménynek számít. Ráadásul több, államilag támogatott idei filmet is megelőzött, és majdnem dupláját termelte forintosítva, mint amennyibe került. Emellett most következik az online premier; nagyon bízunk benne, hogy sikerül több embert elérnünk, mint a mozikkal. Összevetve elmondható, hogy a Mentés másképp sikeres kísérlet volt a profitot termelő független filmes piac kialakításának első mozzanatára.

 

Számos alkalommal vetítették a filmet telt ház előtt Hajdúböszörményben (Fotó: Mentés másképp - film Facebook-oldala)

Mit gondolsz – közönségtalálkozós tapasztalatokat is ideértve – mennyire rezonáltak a nézők a filmedre?

Rózsa Gábor: Jobban megérintette őket, mint ahogy azt elsőre gondoltam. Azt hittem, könnyedebb filmet készítettünk. De az emberek és még a pszichológus szakértők is komolyabban vették a Mentés másképpet, aminek nagyon örülök, mert ezek szerint sikerült könnyed, befogadható csomagolásba tennünk egy halom hasznos és mély tudnivalót, üzenetet. A találkozók alatt egységesen az ország minden pontján arról számoltak be, hogy Dóra depressziója hiteles és a Márk pszichológiai terápia „utazása” valós terápiás út, kivetítve egy filmes formanyelvi alakba.

Te mennyire vagy elégedett a számokkal, a reakciókkal? Milyen tapasztalatokat szereztél a film marketingjét illetően?

Rózsa Gábor: A piac zártsága és a plázamozik hatalma elszomorít. Emellett megrémít, hogy mennyi pénzt kell költeni a marketingre, mindezt pusztán azért, hogy az emberek elkezdjenek beszélni egy filmről. Többe kerül eljuttatni a filmet a közönséghez, mint elkészíteni. 

Mi a legnagyobb tanulság, amit levontál a filmkészítésből?

Rózsa Gábor: Nagyon izgalmas szakma és munka, amit jelenleg egy állami támogatási rendszer ural, és így sokkal nehezebb megélhetésként művelni. Ám annyira jelentőségteljes és szerethető, hogy megéri harcolni érte. 

A filmben a Szomszédokból ismert Trokán Péter is feltűnik (Fotó: Vígh Tamás)

Készítenél-e még ilyen formában filmet?

Rózsa Gábor: Mindenképpen. Emellett másokat is szeretnék segíteni, hogy ilyenformán gyártsanak. Célom, hogy ezt a független filmes piacot megteremtsem. A marketingproblémákra – így, hogy első kézből észleltem – már tudom, milyen megoldásokat kellene találnom. Jelenleg keresem is őket nagy erőkkel, vannak ötleteim.

Mennyire reális ez az elképzelés?

Rózsa Gábor: A hazai független filmezés feléleszthető, és pénzügyileg jövedelmező befektetés tudna lenni. Amint ezt számokkal bizonyítjuk, az emberek befektetésként is tekinthetnek rá, úgy, mint az Egyesült Államokban, és akkor sokkal többen készíthetünk hasonló filmeket. 

Merre tovább? Milyen platformokon lesz elérhető a Mentés másképp?

Rózsa Gábor: Jelenleg, ami elmondható, az az, hogy saját magunk feltöltjük, és egy mozijegy áréért megtekinthető lesz. A mi feltöltésünk mellett a hazai Filmión is szintén egy mozijegy áréért lesz megtekinthető, de nyilván, ha nálunk nézik az emberek, akkor mi több részesedést kapunk.

Mentés másképp december 9-től itt lesz elérhető.

Gaál Csaba

Kapcsolódó hírek
Átadták az új vásárcsarnokot Berettyóújfaluban
Átadták az új vásárcsarnokot Berettyóújfaluban
Csaknem 700 négyzetméteren kínálhatják portékáikat az árusok.
Két autó ütközött a 42-esen, Biharkeresztesnél
Két autó ütközött a 42-esen, Biharkeresztesnél
A 54-es kilométernél történt a baleset.
Alig van változás az új vasúti menetrendben
Alig van változás az új vasúti menetrendben
2024. december 14-ig marad érvényben, de év közben többször lesz módosítás.
Fogyatékossággal élők kaptak új esélyt Hajdúböszörményben
Fogyatékossággal élők kaptak új esélyt Hajdúböszörményben
Huszonnégy embernek biztosítanak támogatott lakhatást.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés