Ide süss! Két nyelven beszélő lasagne

Tisztelt Nem Főszakácsok! A lasagne már a hazai konyhákban sem számít újdonságnak. Ősidők óta a kedvenceim között szerepel a TOP3-ban, egy valami miatt azonban eddig mindig felháborodtam: hogy a készen kapható, bolti, papír dobozos lasagne tésztát méregdrágán árulják. A minap még 700 forintosat is láttam az egyik multi polcán... Ezt megunva, kipróbáltam jó minőségű, 8 tojásos lebbencs tésztával (240 forint egy csomag, 2-3 tepsihez elég!). Örömmel tudatom: tökéletes! Ugyanolyan, mint az olasz változat.
Magyar-olasz lasagne
Hozzávalók:
1 csomag lebbencs tészta
1 nagy fej hagyma
80 dkg darált hús
fűszerek (oregano, bazsalikom, só, bors)
3 gerezd fokhagyma
3-4 dl paradicsomlé (vagy püré)
20 dkg vékony szeletekre vágott sajt
3 dl tej
kevés liszt
vaj
Elkészítés: Olajat hevítek, rajta megpirítom a felkockázott hagymát. A darált húst ezen fehérre párolom, fokhagymával, sóval, borssal, oreganóval, bazsalikommal ízesítem. Összeforralom a paradicsomlével. Ha túl sűrű, vízzel hígítom. Egy közepes tepsit kivajazok, az alját befedem lebbencs tésztával (lehetőleg egyformára tördelt, nagy darabokkal). A tésztán elegyengetem a darált húsos-paradicsomos massza felét, majd újabb tésztaréteg és egy sor sajt következik. Ezen terítem szét a darált hús másik felét. A tetejét ismét tésztával fedem be. A besamelhez tejet forralok, vajat adok hozzá, hogy fényes-krémes legyen, majd liszttel sűrítem (folyamatosan keverem, hogy ne legyen csomós). A besamelt ráöntöm (még forrón) a tésztával fedett masszára. Végül sajttal befedem. 30 perc alatt pirosra sütöm 180 fokon.
Jó étvágyat!
Balogh Betti, Debrecen
Ide süss! receptverseny
Küldje el a szerkesztőség címére (szerkesztoseg@civishir.hu) saját receptjét – lehetőség szerint fotóval. Fontos: nem kell Jamie Olivernek lenni! Jöhet leves, főétel, desszert, egytálétel, bográcsos, de akár egy különlegesebb szendvics leírása is. A lényeg: Ön már elkészítette és bevált. A recepteket értékes nyereményekért június 1-ig várjuk! A győzteseket Zacsik Tibor szakács választja ki.
















