Hirdetés

Megmondjuk, mi a f@sz van Debrecenben

CH

2015.08.10. 14:55

Megmondjuk, mi a f@sz van Debrecenben

Sokak szerint a fiúk nem akarnak jól focizni. Ez nem igaz. Sokkal nagyobb a baj. Nem tudnak.

Hirdetés

Kisebb tragédiával ért fel a közönség számára a DVSC veresége a Szombathely ellen, pedig semmi rendkívüli nem történt: két – magyar szinten középszerű – csapat küzdelméből a vendégek jöttek ki jobban. Sokak szerint a fiúk nem akarnak jól focizni. Ez nem igaz. nagyon is akarnak, de sokkal nagyobb a baj: nem tudnak. Debrecenben már egy éve megszokhatta volna az ezerfejű cézár, hogy

sokkal jobb a stadionunk, mint a csapatunk!

Az a gárda, amely ádáz harcot vív a Pakssal az NB I. negyedik helyéért, miközben húsz pontot ver rá a bajnok, mindennek nevezhető, csak jónak és elitnek nem. (Négy forduló után most mínusz nyolcnál járunk, de ne legyünk megátalkodott pesszimisták, van még idő javítani. Mert időnk, az van!)

Nehéz ezt a keserű állapotot feldolgozni, mert hosszú éveken keresztül a boldogság szigetét jelentette Debrecen a magyar futball mocsarában, de tavaly jött egy cunami, a szigetet elvitte, mi pedig nyakig állunk a trutyiban.

A labdarúgás egy „speciális” játék: jó csapathoz jó játékosok kellenek. Nem harcolni, vagy felszántani a pályát – kár lenne a gyönyörű gyepért –, hanem futballozni. Szépen, elegánsan, eredményesen. Legalább úgy, ahogy a Rosenborg tette a DVSC ellen a kétszer 90 perc során. Puffogtathatnák az orbitális közhelyeket, vagy idézhetünk

„A skandináv foci nem igazán fekszik a magyar csapatoknak”

stílusú, a futballedzők és a sportújságírók által tökéletlenre fejlesztett üres nyelvezetből, de jobban szeretjük annál a focit és a Lokit, minthogy ilyenekkel áltassuk magunkat. A norvégok minden skandináv stílust nélkülözve – kötve hiszem, hogy egyáltalán ismernek olyat –, passzos, technikás focival győzték le kétszer is a DVSC-t, melynek játékosai nagyobbak és erősebbek voltak náluk. A trondheimi lábakon azonban nem dadogott a labda, ami fociban nagyobb előny, mint a puszta méret.

A DVSC első emberét abból a szempontból kritika nem érheti, hogy titkolja az igazságot, hiszen már többször kiállt a sajtó nyilvánossága elé, és közölte: mennyibe kerül egy Mike Jensen-féle futballista egy évre, illetve mennyibe kerül több Mike Jensen több évre, ebből kiszámoltuk, hogy az ábrándjaink és a realitás között mintegy kétmilliárd forint van, azaz triplázni kellene a költségvetést. Tehát arra a vasárnap este gyakran feltett kérdésre, hogy

Mi a f@sz van?

a válasz: egyelőre nincs elég pénz a jó focihoz Debrecenben.

Azt ugyanis tudjuk, hogy Eden Hazard, Andrés Iniesta, Mesut Özil vagy éppen Yaya Touré számunkra elérhetetlen magasságokban bűvöli a labdát, de momentán az egyszeres-kétszeres válogatott dánoktól, izlandiaktól is messze vagyunk, akikkel esetleg le tudnánk győzni a félelmetes Felcsútot vagy a bombasztikus Szombathelyt, és alkalomadtán még egy norvég csapatot is búcsúztatnánk az európai kupaporondon.

Egyetlen reményünk van: a polgármester arról értekezett korábban, összerántja a debreceni milliárdosokat a cél, a büdzsé jelentős növelése érdekében. Reméljük, nem pusztán politikai blöff volt a felvetés, mert ha már nem tudunk kinevelni Jenseneket, akkor előbb-utóbb venni kell. Már csak a stadionért is. Vagy lesz belőle menekültszálló.

Cs. Bereczki Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés