Orvosi bravúr Debrecenben!

civishir.hu

2012.05.25. 08:08

Orvosi bravúr Debrecenben!

Enyhíthető, ami gyógyszerrel nem gyógyítható. Sokkal jobban érzi majd magát a beteg, és mindössze egy napot kell a kórházban tölteni.

Hirdetés

Elvégezték az első, sikeres beavatkozást a hagyományos kombinált gyógyszeres kezeléssel nem gyógyítható magasvérnyomás betegségben szenvedő betegnél május 22-én a DE OEC Kardiológiai Intézetében. A hatékony eljárással csökkenthető a kockázata olyan, magas vérnyomáshoz köthető kórállapotoknak, mint a szívinfarktus, az agyi érkatasztrófa, a vakság vagy a szív- és veseelégtelenség.

Ismert, hogy a vese beidegzésének roncsolása hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Az Európa több nagy gyógyító centrumában már bevezetett új eljárás lényege, hogy a vese beidegzését hatékonyan és biztonságosan megszakítják egy Ardian radiofrekvenciás energialeadással működő katéterrel. Az eljárással kiváltható a korábbi, sebészi úton történt idegroncsolás, az úgynevezett sympathectomia, amely hatékony, de erősen invazív, műtéti kockázattal, sebfájdalommal járó beavatkozás – mondta Édes István egyetemi tanár, a Kardiológiai Intézet igazgatója.

Vannak kizáró körülmények

A beavatkozást olyan magas vérnyomásban szenvedő betegeknél lehet alkalmazni, akiknek a vérnyomását három, vagy több vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel sem sikerül 160-as szisztolés érték alá csökkenteni. Ezen kívül a veseartéria előzetes vizsgálata alapján is meg kell felelni bizonyos feltételeknek: minimum 4 milliméter átmérő és 20 milliméter hossz, nem lehet rajta szűkület és korábbi értágítás vagy stentelés. A beteg vesefunkciója csak kis mértékben lehet károsodott, és nem lehet 1. típusú cukorbeteg.

– A sikeres beavatkozással a betegek életminősége jelentősen javul, a súlyos és költséges kezelést igénylő szövődmények csökkennek, és nem utolsósorban a gyógyszerköltségek is egyértelműen mérséklődnek – hangsúlyozta Csanádi Zoltán egyetemi docens, a Szívelektrofiziológiai Laboratórium vezetője.

Szóljon hozzá!

Hirdetés