Hirdetés

Hirdetés

Több mint 30 milliónyi értéket loptak

A riasztó sem jelzett

civishir.hu

2010.03.04. 16:11

Több mint 30 milliónyi értéket loptak
Holló László Bors néni című alkotását is keresik

Debrecen – 2009 őszén egy 25 éve az USA-ban élő, debreceni születésű férfi a Debrecenben lévő lakásának felújításába kezdett, mivel haza akart költözni. Ő sem gondolta volna, hogy ezért értékeivel fizet.

Hirdetés

Hirdetés

A műgyűjtő férfi folyamatosan hozta Magyarországra az ott vásárolt műtárgyait, melyeket a felújítás idejére a magyarországi lakását díszítő antik festményekkel és szobrokkal együtt - ismerősei önként ajánlott segítségével - Erzsébet utcán lévő, számzáras riasztóval védett garázs-raktárába hordatott.
A 47 éves férfi visszautazott az USA-ba rendezni az életét, és nagyjából 2-3 hetente látogatott haza, ilyenkor ellenőrizte a felújítási munkálatok ütemét.

Jól kisegítették...

2009. decemberétől egy négy fős csoport - a segítők egyikének ötleteként, az általa engedély nélkül másolt raktárkulccsal, illetve a számzáras kód ismeretében – időnként „megdézsmálta” a tárolt festményeket, illetve szobrokat.
A sértett nem fogott gyanút, mivel a figyelőszolgálathoz bekötött riasztórendszer nem jelzett illegális behatolást a raktárába.
A lopásokra  február utolsó napján derült fény, amikor a raktárhelyiség közelében lakó személy felfigyelt az ott folyó rendszeres mozgásra és értesítette a sértett férfi már Debrecenben élő családját. A férfi, miután értesült -az akkor még vélt- megkárosításáról, a kár felmérése érdekében azonnal repülőre ült, és a „barátok” által várt érkezésétől eltérően március 1-jén hazaérkezett. Miután felmérte a több mint 30 milliós kárát, értesített a hatóságokat.

A rendőrök akcióban

A bűnügyi osztály nyomozói  március 2-án este elfogták a 20 éves elkövetőt, azaz a „barátot” (értelmi szerzőt), aki egy hete szabadult a börtönből, ahová 45 napra vonult be, valamint két társát (19 éves és 17 éves fiatalembereket), majd azt a 22 éves férfit, aki a fő elkövetőt a börtönben való tartózkodásának idején „helyettesítette”.
A gyanúsítottkénti kihallgatások során megállapították, hogy az elkövetők újsághirdetés alapján kerestek olyan kereskedőket, akik régiségek, műalkotások felvásárlásával, vételével-eladásával foglalkoznak, majd a műalkotásokat áron alul eladták nekik.

A gyanúsítottak lakásán megtartott házkutatás során került elő Salvador Dali: Utolsó vacsora című domborműve.
A nyomozás során a rendőrök látókörébe került az első számú orgazda, egy 60 éves férfi, aki rendszeresen vásárolt az elkövetőktől. Egy előre egyeztetett időpontban gépkocsijával megjelent a megadott címen, ahol átvette a megvételre kínált antik tárgyakat (pl: 6 millió forintot érő Medgyessy -szobrot 60 ezer forintért).

Az orgazda is továbbadta

A 60 éves orgazda lakásán  március 3-án megtartott házkutatás során összesen 9 szobrot és 14 festményt foglaltak le. A férfi kihallgatása során beismerő vallomást tett, ahol elmondta, hogy a többi általa felvásárolt szobrot, festményt már továbbadta, többnyire a budapesti Ecseri piacon.

Nem az övé, de akkor kié?

A második orgazda lakásáról egy nagyméretű és két kisméretű festményt, valamint egy bronz domborművet foglaltak le, mivel azok tulajdonjogát nem tudta igazolni, azonban azok nem a sértett tulajdonában voltak. Kérik, hogy aki ezek egyikében a sajátját felismeri, jelentkezzen a hatóságoknál. Ezen orgazdánál a sértett festményét, szobrot nem találtak, kihallgatásakor elmondta, hogy azokat már továbbadta.

Egy debreceni galériából is foglaltak le a sértett bronzszobrai közül hármat, összesen 1,5 millió forint értékben.

Jelenleg két elkövető van őrizetben (a 20 éves elkövető és 19 éves lakótársa), valamint a 60 éves debreceni fő -orgazda, akik esetében csütörtökön kezdeményezték előzetes letartóztatásba vételüket.

Még keresik az orgazdák által továbbértékesített, alább felsorolt antik tárgyakat, szobrokat, melyek a következők:

Christusals Welterkarscher : Tempera
Holló László: Bors néni
Holló László: Dr.Tóth Ervin arcképe
Holló László: Önarckép
Holló László: Szénrajz
Holló László: Tusrajz
Holló László: Tusrajz2
Senyei Oláh István: Folyóban mosó asszonyok
Kisfaludi Stróbl Zsigmond: Lábmosó nő
Medgyessy Ferenc: Táncosnő
Senyei Oláh István: Színkompozíció
Borsos Miklós: Vénusz
Patzay Pál: Ülő nő
Zala György: Fájdalom

Kérik, hogy aki a tárgyak hollétéről információval rendelkezik, jelezze a hatóságoknál.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond: Lábmosó nő

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.