Hirdetés

Egy kis debreceni sajtótörténelem

Springerék Debrecenben is jártak

mti

2010.03.20. 10:18

Egy kis debreceni sajtótörténelem

Debrecen – Húsz éve Springerék Debrecenben is jártak címmel jelent meg a hír, hogy az akkor az MSZP tulajdonában lévő Hajdú-bihari Naplót kinek és hogyan akarták eladni a szocialisták.

Hirdetés

Íme, a korabeli hír 1990. márciusából:

A Hajdú-Bihari Napló debreceni szerkesztőségében is jártak az NSZK-magyar vegyesvállalat, az Axel Springer-Budapest Kft. képviselői, hogy ismertessék a megyei lapok megvásárlására vonatkozó üzleti elképzeléseiket.

A szerkesztőségi kollektíva igen megosztott ebben a kérdésben: vannak, akik kedvezően fogadták a kft. ajánlatát, míg mások tiltakoznak a megyei sajtó külföldi cégnek történő eladása ellen. Pénteken Bényei József főszerkesztő kezdeményezésére szakértői bizottságot hoztak létre annak vizsgálatára, hogyan lehetne a lapot a hazai és külföldi működő tőke bevonásával, de anélkül, hogy eladnák, gazdaságilag is függetlenné tenni.

A Magyar Demokrata Fórum debreceni elnöksége máris tiltakozott amiatt, hogy az MSZP külföldi lapkiadó vállalatnak kívánja eladni a tulajdonában álló Hajdú-bihari Naplót. Mint írják: a lapot a nemzeti vagyon részének tekintik, s tiltakoznak az ellen, hogy az MSZP a saját javára hasznosítsa.

Az MDF debreceni elnöksége szerint a megyei lapnak és a kiadónak állami kezelésbe kell kerülnie, és a helyhatósági választások után a demokratikusan megválasztott helyi önkormányzat hivatott felügyeletet gyakorolni fölöttük.

Ma már az akkori MDF szándéka utópisztikusnak tűnhet, a történet folytatása pedig ismert. Nem lett a Napló az önkormányzaté.

Szóljon hozzá!

Hirdetés