Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ide süss! Töltött dagadó

| 2021. 12. 12. | 14:42:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk! A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Ide süss! Töltött dagadó
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akár hidegen, akár melegen, a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a töltött dagadó. Érdemes időben beszerezni, és inkább lefagyasztani a dagadót, mert az ünnep előtt már vadászni kell rá. Válasszunk egy nagyobb, 2,5-3 kilósat!

Hozzávalók:
1 dagadó (felszúrhatjuk magunk is)
2-3 tojás
3-4 szikkadt zsemle vagy kb. 40 dkg kenyér
fél csokor petrezselyemzöld
2 közepes nagyságú vöröshagyma
1 db friss zöld- vagy pirospaprika
1 db paradicsom
só, bors ízlés szerint

Elkészítése: A felszúrt (magunk is megtehetjük, ha a hentest nem kértük erre – nyúljunk be a nyitott tenyerünkkel a dagadó belsejébe, és ahol akadályba ütközünk, húsollóval vágjuk el, majd finoman tágítsuk a nyílást ügyelve arra, hogy ne vágjunk a húsba, mert akkor szét fog repedni) dagadót megmossuk, lecsepegtetjük, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. A töltelékhez a hagymát felkockázzuk, kevés zsiradékon megdinszteljük. Mehet bele a bors. A petrezselyem zöldjét lecsipkedjük, aprítjuk, a dinsztelt hagymához keverjük. A szárát ne dobjuk ki, mehet majd a tepsibe, a dagadó mellé. A zsemlét vagy kenyeret rövid időre vízbe tesszük, majd kinyomkodjuk, kicsit szétmorzsoljuk. Mehet bele nyersen a 2-3 tojás, a só és a langyosra hűlt dinsztelt hagyma a sóval, petrezselyemzölddel. Lazán összegyúrjuk, majd visszatesszük egy kicsit a lassú tűzre pár percre, párszor megkeverjük. Megkóstoljuk, ha kevés, teszünk bele sót. A töltelékkel megtöltjük a dagadót, fontos, hogy inkább lapos legyen, mint magas, különben reped. A nyílást 2-3 hústűvel összefogjuk, vagy vastag cérnával bevarrjuk. A maradék tölteléket valamilyen formába helyezzük, és külön megsütjük. A töltött dagadót tepsibe, jénaiba vagy mázas cserépedénybe tesszük, kevés vizet (kb. 1 decit) teszünk alá, lekenjük zsírral (tehetünk mellé is), beledobjuk a felkarikázott paprikát, paradicsomot, petrezselyem szárát, egy-két szál zellert, ha van, és lefedve, 200 fokon kb. másfél órára betoljuk a sütőbe. Néha nézzük meg! Amikor a hús már puha, fedő nélkül süssük pirosra! Csak másnap, hidegen szeleteljük, forrón soha! Ha melegen szeretnénk tálalni, akkor a már felszeletelt dagadót a sütőben kicsit pirítsuk, de ne nagyon, mert szíjas lesz. Hidegen bármilyen salátával nagyon finom.

Jó étvágyat kíván: Cseka

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Szirénahang búcsúztatta nyugdíjba vonult polgári mentőápolót
Harminc éve csatlakozott a mentőszolgálathoz.
Hirdetés
Hirdetés
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
A Bonni Egyetemmel tervez együttműködést a debreceni intézmény
Kétnapos látogatásra érkeztek Németországból.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
Villámrajtot vett a szoboszlóiak ásza
A következő körben már nehezebb dolga lesz.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!