Recept: ropogós, friss zsemle

Kitört a zsemleláz a legnagyobb közösségi portálon. Most mindenki zsemlét és kiflit süt, aki hozzájutott Boros Vali receptjéhez. Hát íme:
75 dkg finomliszt
3 dkg élesztő
3 ek. olaj, 2 tk. só
2,2 dl víz
2 dl tej
Mindent a dagasztóba rakok. Én úgy kezdem: alulra mindig a só, erre a liszt majd a többi hozzávaló.
Alaposan kidagasztottam a tésztát, majd 40 percig hagytam kelni, ekkor feldaraboltam, én mindig mérem a darabokat, ezek kb. 100 grammosak voltak egyesével.
Kigömbölyítettem őket, és a gyúródeszkán letakarva hagytam 20 percet pihenni, majd megformáztam őket. A kifliket egyszerűbb, de
a zsemléket, kilapogattam és, mint a kenyeret szoktam úgy formáztam meg, jobbról balról középig behajtom végeit sarkosra, és feltekertem, majd kézzel szépen gömbölyűre formáztam, ez nagyon jó technika, nem tömör a zsemle, szép laza lett a szerkezete.
A megformázott zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztattam, letakartam, hagytam 35 percet kelni. A megkelt zsemléket nagyon alaposan lefújtam vízzel, majd egy alufóliát raktam rá, és ment a sütőbe, 200 fokon szépen megsütöttem, az utolsó 5 percet fólia nélkül.
A kifli ugyanígy készült, a kenyérnek és a péksüteményeknek nagyon jót tesz a zárt gőz, ettől lesz ropogós.
Jó étvágyat kíván: Boros Vali

















